Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Το κόστος δημιουργίας ΑΠΕ είναι οικονομικότερο από την λειτουργία σταθμών άνθρακα

Το κόστος δημιουργίας ΑΠΕ είναι οικονομικότερο από την λειτουργία σταθμών άνθρακα

0
wind and solar
Διαφήμιση

Οι αιολικές και οι ηλιακές τεχνολογίες έχουν επεκτείνει το προβάδισμά τους στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων με το κόστος των νέων εγκαταστάσεων να είναι πλέον οικονομικότερο από τις υπάρχουσες μονάδες παραγωγής άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας – ακόμη και σε σύγκριση με υπάρχουσες γεννήτριες ορυκτών καυσίμων.

Αυτά τα συμπεράσματα γίνονται στη 12η έκδοση του ετήσιου κόστους κλιμακωτής ανάλυσης ενέργειας, της συμβουλευτικής χρηματοοικονομικής εταιρείας Lazard, η οποία έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια σημεία αναφοράς στον κλάδο.

Στην πρόσφατη έκθεσή τους, οι αναλυτές υπολόγισαν ότι το λεγόμενο μέσο εξισωμένο κόστος ενέργειας των μεγάλων ηλιακών έργων μειώθηκε κατά 13%, και το κόστος των χερσαίων αιολικών έργων μειώθηκε κατά 7%.

Το εξισωμένο κόστος είναι γενικά ένα συγκριτικό κόστος για την κατασκευή, τη λειτουργία, την προμήθεια και τη συντήρηση διαφόρων τύπων εγκαταστάσεων με την πάροδο του χρόνου.

Το χαμηλό κόστος των μη επιδοτούμενων δαπανών για τα χερσαία αιολικά έργα είναι τώρα 29 δολάρια ανά μεγαβατώρα, ενώ το επίπεδο κόστους των φωτοβολταϊκών είναι σχεδόν ίδιο με το ενδεικτικό οριακό κόστος του άνθρακα, στα 36 δολάρια ανά μεγαβατώρα, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση σημειώνει ότι η ανάλυση δεν περιλαμβάνει ορισμένα έξοδα, όπως η μετάδοση και η ενσωμάτωση στο δίκτυο για τα νέα έργα.

«Παρά το γεγονός ότι για ένα σύγχρονο δίκτυο απαιτούνται διαφοροποιημένοι ενεργειακοί πόροι, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής όπου, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιο αποδοτικό να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν νέα έργα εναλλακτικής ενέργειας από το να διατηρηθούν οι υπάρχουσες συμβατικές μονάδες παραγωγής», δήλωσε ο George Bilicic, επικεφαλής Ενέργειας και Υποδομής της εταιρείας.

“Καθώς το εναλλακτικό κόστος ενέργειας συνεχίζει να μειώνεται, η αποθήκευση παραμένει το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος και αρχίζουμε να βλέπουμε μια σαφέστερη πορεία προς τα εμπρός για την οικονομική βιωσιμότητα των τεχνολογιών αποθήκευσης”.

Τα στοιχεία της Lazard δίνουν μια εικόνα των παγκόσμιων τάσεων. Κατά το παρελθόν έτος, η Lazard παρουσίασε περαιτέρω πτώση του κόστους της ηλιακής ενέργειας κατά 13% και μείωση κατά 7% του κόστους της αιολικής ενέργειας.

Αυτό έχει επεκτείνει το μεγάλο πλεονέκτημά του έναντι του κόστους κατασκευής νέων λιθάνθρακα, πυρηνικών ή ακόμη και σταθμών φυσικού αερίου – ακόμη και στις ΗΠΑ όπου το κόστος του φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό της Αυστραλίας.

Διαφήμιση