Αρχική Επιστήμη Ερευνητές ανακάλυψαν τα γονίδια που δίνουν στα φρούτα και στα λαχανικά το...

Ερευνητές ανακάλυψαν τα γονίδια που δίνουν στα φρούτα και στα λαχανικά το σχήμα τους

0
Tomato
Διαφήμιση

Οι ερευνητές του Κολεγίου Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Georgia ανακάλυψαν πρόσφατα τον γενετικό μηχανισμό που ελέγχει το σχήμα των αγαπημένων μας φρούτων, λαχανικών και σπόρων.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, η Esther van der Knaap, καθηγήτρια κηπουρικής, και η ομάδα της στην UGA αναφέρουν λεπτομερώς ένα σύνολο γενετικών χαρακτηριστικών που βρέθηκαν να ελέγχουν το σχήμα στα φρούτα, στα φύλλα ή τους σπόρους.

“Μπορούμε να είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε τα σχήματα πολλών φρούτων και λαχανικών μέσω ενός μηχανισμού”, δήλωσε η van der Knaap.

Η ανακάλυψη των γενετικών οδών που ελέγχουν το σχήμα είναι σημαντική για τους φυτοκαλλιεργητές αλλά η πληροφορία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης και της ανάπτυξης των φυτών.

Στο πλαίσιο ενός έργου που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το παρόν έγγραφο επεκτείνεται στην προηγούμενη εργασία της van der Knaap για τον εντοπισμό των γονιδίων που αντιπροσωπεύουν τη μεγάλη ποικιλία μορφών και μεγεθών ντομάτας.

Σε αυτές τις μελέτες, διαπίστωσε ότι οι γενετικές ακολουθίες που ελέγχουν το σχήμα και το μέγεθος των ντοματών το κάνουν αυτό ελέγχοντας την κυτταρική διαίρεση ή το μέγεθος των κυττάρων. Πολλές από τις γενετικές αλληλουχίες αντιπροσωπεύουν γονίδια που κάθε ένα λέει μια μικρή ιστορία για το πως σχηματίζονται τα φρούτα. Μερικά από αυτά τα γονίδια επηρεάζουν το μέγεθος και το σχήμα του φρούτου στα μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης, λίγο πριν ωριμάσουν τα φρούτα. Άλλα επηρεάζουν το σχήμα και το μέγεθος πολύ νωρίτερα ακόμη και πριν από την ανθοφορία.

Στη μελέτη αυτή, εξετάζοντας τους γενετικούς μηχανισμούς και τα γονιδιώματα άλλων λαχανικών και φρούτων, η ομάδα της van der Knaap κατάφερε να εντοπίσει παρόμοια σύνολα γονιδίων σε πολλά άλλα φυτά.

Οι πατάτες και οι ντομάτες είναι μέλη της οικογένειας Solanaceae και τα είδη αυτά είναι πολύ στενά συνδεδεμένα. Σχεδόν όλα τα γονίδια σε αυτά τα δύο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτό συχνά σημαίνει ότι το ίδιο γονίδιο ελέγχει τα σχετικά χαρακτηριστικά και στα δύο είδη. Όσον αφορά την ντομάτα, το γονίδιο που ελέγχει το σχήμα των φρούτων ελέγχει επίσης το σχήμα των κονδύλων πατάτας καθώς βρίσκεται στην ίδια θέση στο γονιδίωμα.

Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση