Αρχική Ειδήσεις Μελέτη δείχνει ότι υπάρχει τρόπος να διασωθούν οι τελευταίοι λευκοί ρινόκεροι

Μελέτη δείχνει ότι υπάρχει τρόπος να διασωθούν οι τελευταίοι λευκοί ρινόκεροι

0
white rhinos
Διαφήμιση

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει βρει γενετικές ενδείξεις για τη σύζευξη του βόρειου και του νότιου λευκού ρινόκερου κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society Β, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη τους και τις ελπίδες τους ότι οι νέες πληροφορίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο πληθυσμό υβριδίων.
Τον περασμένο Μάρτιο, πέθαναν οι τελευταίοι αρσενικοί βόρειοι λευκοί ρινόκεροι, υποδηλώνοντας ότι το υποείδος είναι στο χείλος της εξαφάνισης – τώρα υπάρχουν μόνο δύο θηλυκά.

Σε πλήρη αντίθεση, ο νότιος λευκός ρινόκερος ζει στα υποσαχάρια λιβάδια καθώς οι κυβερνητικές υπηρεσίες εργάστηκαν σκληρά για να τα προστατεύσουν.

Για να αποφευχθεί η πλήρης απώλεια του βόρειου υποείδους, οι επιστήμονες ερευνούν τη δυνατότητα δημιουργίας πληθυσμού υβριδικών ρινόκερων – μισό βόρειο, μισό νότιο. Αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο πόσο διακριτά είναι τα δύο είδη – πολλές γενετικές διαφορές θα σήμαιναν ότι δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν.

Μέχρι σήμερα, δημιουργήθηκε μόνο ένα τέτοιο υβρίδιο, ένα θηλυκό που ζούσε από το 1977 έως το 2009. Δεν ζευγαρώθηκε ποτέ, προσφέροντας ελάχιστη ελπίδα για ένα υβριδικό πληθυσμό. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια γενετική ανάλυση 200 βόρειων και νότιων ρινόκερων, συγκρίνοντάς τα για συμβατότητα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανάλυσή τους έδειξε ότι τα δύο υποείδη είχαν ζευγαρώσει περιστασιακά κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα τα δύο υποείδη να μπορούν να ζευγαρώσουν με επιτυχία σήμερα. Σημειώνουν ακόμα και ότι αν υπάρχει η πιθανότητα, δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι απόγονοι θα είναι αρκετά υγιείς για να επιβιώσουν.

Τον περασμένο Ιούλιο, μια ομάδα που εργάζεται για την παραγωγή υβριδίων ανακοίνωσε ότι δημιούργησαν επιτυχώς υβριδικά έμβρυα. Το επόμενο βήμα θα είναι να τα τοποθετήσουν στις νότιες λευκές μητέρες ρινόκερου που ζουν σήμερα σε αιχμαλωσία.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση