Αρχική Ειδήσεις Έρευνα δείχνει πως οι γύπες συγκεντρώνουν πληροφορίες από άλλα ζώα για τις...

Έρευνα δείχνει πως οι γύπες συγκεντρώνουν πληροφορίες από άλλα ζώα για τις πτήσεις τους

0
Vultures
Διαφήμιση

Μια νέα έρευνα αποκάλυψε πως οι γύπες χρησιμοποιούν τα δικά τους κοινωνικά δίκτυα για να βρουν τον καλύτερο τρόπο να χρησιμοποιήσουν τις θερμικές αναβαθμίσεις για να τους βοηθήσουν να πετάξουν σε τεράστιες αποστάσεις.

Η έρευνα, που διεξήχθη από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Swansea με επικεφαλής την Ph.D. φοιτήτρια Hannah Williams, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι γύπες φαινόταν να κάνουν επικίνδυνες αλλά αποτελεσματικές επιλογές κατά την πτήση τους, παρατηρώντας άλλους γύπες.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Royal Society Interface και η Hannah ελπίζει ότι θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των στρατηγικών που χρησιμοποιούν τα πουλιά για να πλοηγηθούν στο εναέριο τοπίο.

Συνεργαζόμενοι με τους συν-συγγραφείς της από το Swansea Laboratory for Animal Movement και SHOALgroup, και οι δύο εδρεύουν στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, η Williams εξήγησε ότι τα ερευνητικά δεδομένα συλλέχθηκαν σε μόλις τρεις ημέρες, αλλά χρειάστηκαν πάνω από έξι μήνες για να σχεδιάσουν το απαραίτητο πείραμα παρακολούθησης και την τεχνολογία.

Η Williams επεσήμανε πως “αυτό αποτελεί μέρος μιας πολυετούς συνεργασίας και ο σχεδιασμός των ετικετών, τα οποία συλλέγουν κυρίως τα δεδομένα υψηλής ταχύτητας, ήταν μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Από εδώ ελπίζουμε να εμβαθύνουμε στο πως τα πουλιά μπορούν να αποκτήσουν πληροφορίες από άλλα πτηνά στον ουρανό, να κάνουν καλύτερες επιλογές κινήσεων”.

Ο συνάδελφος Dr. Andrew King, από το Τμήμα Βιοεπιστημών, δήλωσε: “Είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε πως τα είδη που συρρέουν όπως τα περιστέρια και να χρησιμοποιούν κοινωνικές πληροφορίες. Αυτά τα δεδομένα, συγκεντρωμένα ταυτόχρονα από πολλούς γύπες, αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πως εξαρτάται από άλλους για πληροφορίες μπορεί να είναι επωφελής σε μια πολύ διαφορετική χωροχρονική κλίμακα”.

H Hannah Williams σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνά της για την κίνηση των ζώων στο Πανεπιστήμιο, δουλεύοντας με την Dr. Emily Shepard, από το College of Science, μελετώντας τα μοντέλα πτήσης των κονδόρων.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση