Αρχική Καταστροφές Οι εναπομείνασες περιοχές άγριας φύσης κινδυνεύουν με αφανισμό

Οι εναπομείνασες περιοχές άγριας φύσης κινδυνεύουν με αφανισμό

0
wilderness
Διαφήμιση

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Queensland, οι τελευταίες περιοχές άγριας φύσης του κόσμου εξαφανίζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η διεθνής ομάδα χαρτογράφησε πρόσφατα άθικτα οικοσυστήματα των ωκεανών, συμπληρώνοντας ένα σχέδιο του 2016 που καταγράφει την εναπομένουσα χερσαία άγρια ​​φύση.

Ο καθηγητής James Watson, από τη Σχολή Γηπέδων και Περιβαλλοντικών Επιστημών του UQ, δήλωσε ότι οι δύο μελέτες παρείχαν την πρώτη πλήρη εικόνα για το πόσο λίγες άγριες περιοχές παραμένουν.

“Σήμερα, πάνω από το 77% της γης, εξαιρουμένης της Ανταρκτικής – και 87% του ωκεανού έχει τροποποιηθεί από τις άμεσες επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψουμε, αλλά μεταξύ του 1993 και του 2009, μια περιοχή χερσαίας άγριας φύσης μεγαλύτερης από την Ινδία – μια εκπληκτική έκταση 3,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων – χάθηκε από τον ανθρώπινο οικισμό, τη γεωργία, την εξόρυξη και άλλες πιέσεις.

Και στον ωκεανό, οι μόνες περιοχές που είναι απαλλαγμένες από τη βιομηχανική αλιεία, τη ρύπανση και τη ναυτιλία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου περιορισμένες στις πολικές περιοχές”, ανέφερε ο Watson.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής της UQ, James R. Allan, δήλωσε ότι η υπολειπόμενη άγρια ​​φύση του κόσμου θα μπορούσε να προστατευθεί μόνο εάν η σημασία της, αναγνωριστεί από τη διεθνή πολιτική.

“Ορισμένες περιοχές άγριας φύσης προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία, αλλά στα περισσότερα έθνη, οι περιοχές αυτές δεν είναι τυπικά καθορισμένες, χαρτογραφημένες ή προστατευμένες”, ανέφερε ο Allan.

“Δεν υπάρχει τίποτα που να κρατά τα έθνη, τη βιομηχανία, την κοινωνία ή τις κοινότητες να λογοδοτούν για μακροπρόθεσμη διατήρηση. Χρειαζόμαστε την άμεση καθιέρωση τολμηρών στόχων άγριας φύσης – ειδικά εκείνων που αποσκοπούν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αποφυγή επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης”, καταλήγει.

“Πρέπει  να σταματήσουμε τη βιομηχανική ανάπτυξη για να προστατεύσουμε τα εγχώρια μέσα διαβίωσης, να δημιουργήσουμε μηχανισμούς που θα επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να προστατεύσει την άγρια ​​φύση και να προωθήσει την επέκταση των περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας”, δήλωσε ο καθηγητής Watson.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ήδη έχουμε χάσει μεγάλο ποσοστό της άγριας φύσης και είναι, ίσως, η τελευταία ευκαιρία να την προστατεύουμε και να την αναπτύξουμε, πριν εξαφανιστεί για πάντα.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση