Αρχική Θεραπείες Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία για την πρόληψη του Πάρκινσον

Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία για την πρόληψη του Πάρκινσον

0
park
Διαφήμιση

Μια ελπιδοφόρα νέα θεραπεία για την πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Queensland. Ο ερευνητής του Τμήματος Ιατρικής της UQ, Trent Woodruff, ανέφερε ότι η ομάδα διαπίστωσε ότι ένα μικρό μόριο, το MCC950, σταμάτησε την ανάπτυξη του Parkinson σε διάφορα ζωικά μοντέλα.

“Χρησιμοποιήσαμε αυτό το μόρια για να αναπτύξουμε βελτιωμένα υποψήφια φάρμακα και ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο το 2020”, δήλωσε ο Δρ. Woodruff.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια παγκοσμίως, με 10 εκατομμύρια πάσχοντες, των οποίων ο έλεγχος των κινήσεων του σώματος επηρεάζεται.

Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη, η οποία είναι μια χημική ουσία που συντονίζει τον κινητικό έλεγχο και συνοδεύεται από χρόνια φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Η ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν έναν βασικό στόχο για το ανοσοποιητικό σύστημα, που ονομάζεται φλεγμονώδες NLRP3, που “ανάβει” στους ασθενείς του Parkinson, με σήματα που βρίσκονται στον εγκέφαλο ακόμη και στο αίμα.

“Το MCC950, χορηγούμενο από το στόμα μία φορά την ημέρα, αποκλείει την ενεργοποίηση του NLRP3 στον εγκέφαλο και αποτρέπει την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων, με αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη βελτίωση της κινητικής λειτουργίας”,δήλωσε ο Δρ. Woodruff.

Για την ώρα δεν υπάρχουν φάρμακα που να εμποδίζουν την απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, με τις τρέχουσες θεραπείες να επικεντρώνονται στη διαχείριση των συμπτωμάτων αντί να σταματούν την ασθένεια.

Ο ερευνητής του UQ για τον ερευνητή της Μοριακής Βιοεπιστημής, Καθηγητής Matt Cooper, δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούσαν παραδοσιακά να θεραπεύουν τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές παρεμποδίζοντας τις νευροτοξικές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και προκαλούν ασθένειες.

“Έχουμε πάρει μια εναλλακτική προσέγγιση εστιάζοντας στα ανοσιακά κύτταρα στον εγκέφαλο που ονομάζονται microglia που μπορούν να καθαρίσουν αυτές τις τοξικές πρωτεΐνες”, είπε.

“Το MCC950 “παγώνει” αποτελεσματικά τον εγκέφαλο που “παίρνει φωτιά”, μειώνοντας την μικρογλοιακή φλεγμονώδη δραστηριότητα και επιτρέποντας στους νευρώνες να λειτουργούν κανονικά”, τονίζει ο Cooper.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην Science Translational Medicine και έγινε δυνατή με την υποστήριξη από το Ίδρυμα Michael J. Fox για την έρευνα του Πάρκινσον και το Ίδρυμα Shake it Up Australia, το οποίο χρηματοδοτεί καινοτόμες έρευνες για θεραπείες για τη νόσο του Πάρκινσον.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση