Αρχική Καταστροφές Ευθύμιος Λέκκας: 160 περιοχές στην Ελλάδα κινδυνεύουν από μεγάλες πλημμύρες

Ευθύμιος Λέκκας: 160 περιοχές στην Ελλάδα κινδυνεύουν από μεγάλες πλημμύρες

0
πλημμύρες
Διαφήμιση

«Τα επόμενα χρόνια οι πλημμύρες θα αυξηθούν κατά 6 φορές. Γι’ αυτό, όσα αντιπλημμυρικά έργα και να γίνουν δεν θα αποφύγουμε τις πλημμύρες, αυτό όμως που μπορούμε να αποφύγουμε είναι η διακινδύνευση των πολιτών» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισµού  Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην μελέτη διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου στους 66 δήμους της Αττικής από ομάδα ερευνητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική ευθύνη του ιδίου, τονίζοντας ότι:

«Υπάρχουν 160 περιοχές σε όλη τη χώρα που πιθανώς να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς να είμαστε σε θέση να δράσουμε προληπτικά, γιατί τα έργα που απαιτούνται είναι μεγάλα και οι προϋπολογισμοί τους εκτός των δυνατοτήτων της χώρας μας στην τρέχουσα συγκυρία».

«Όλοι οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενημερωθεί» διευκρίνισε ο κ. Λέκκας. Έχουμε εκδώσει ειδικές οδηγίες μέσα από έναν οδηγό προς τους δήμους για να εφαρμόσουν κάποια στοιχειώδη πράγματα. Όμως δεν έχουν όλοι οι δήμοι την ευαισθησία να εκπονήσουν ένα ειδικό σχέδιο για την περιοχή τους.

Χρειάζεται ένα σύγχρονο σχέδιο πολιτικής προστασίας κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών ο κ. Λέκκας είχε επισημάνει ότι «το πιο κρίσιμο στοιχείο στην εξέλιξη του φαινομένου δεν είναι μόνο η έντονη βροχόπτωση, αλλά είναι και ισόποσος όγκος εδάφους που παρασύρθηκε από το νερό καταλήγοντας να είναι το νερό ο διπλάσιος όγκος λάσπης, δηλαδή το έδαφος που παρασύρθηκε από το νερό όπως εκείνο που έπνιξε την Μάνδρα. Δηλαδή δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο αλλά η ακραία διάβρωση, η οποία προκλήθηκε από την πτώση του νερού. Κι όλα αυτά μαζί συνδυάστηκαν κι έγινε ο διπλάσιος όγκος λάσπης. Νερό και έδαφος διπλασίασαν τις καταστροφές.

Όσο για την επόμενη μέρα, πρέπει να γίνουν μέτρα πρόληψης, διότι οι επόμενες καταστροφές είναι μπροστά μας. Δηλαδή, μέτρα πρόληψης που δεν έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια και πρέπει να γίνουν τώρα.

Όπως διάνοιξη των χειμάρρων, κατεδάφιση εδώ και τώρα των αυθαίρετων κτισμάτων που είναι μέσα σε κοίτες ή των καταπατήσεων των χειμάρρων. Αυτό που είδαμε στην Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο θα μπορούσαμε να το δούμε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας»

Και συμπλήρωσε: «υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 300 σημεία στην Ελλάδα, τα οποία διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, είναι υποψήφια για να σημειωθούν τέτοιες καταστροφές. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από αύριο κιόλας διότι η επικείμενη καταστροφή είναι μπροστά μας.

Δεν είναι η εποχή τώρα, λόγω χειμώνα, αλλά και την άνοιξη και τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε καταιγίδες κι έντονες βροχοπτώσεις. Απλά το πού θα σημειωθεί η επόμενη καταστροφή είναι θέμα το πού θα πέσει η επόμενη βροχή. Κι όλα αυτά λόγω μπαζώματος των ρεμάτων, καταπατήσεων, αυθαίρετης δόμησης, γεωλογικών και γεωμορφολογικών συνθηκών».

 

 

Διαφήμιση