Αρχική Περιβάλλον Διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Οροσειρά Ροδόπης

Διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Οροσειρά Ροδόπης

0
Οροσειρά Ροδόπης
Διαφήμιση

Η αναγκαιότητα της προστασίας του οικοσυστήματος από Ελλάδα και Βουλγαρία στα σύνορα και η μετεξέλιξη των διαφορετικών καθεστώτων προστασίας σε μία Διασυνοριακή Προστατευόμενη Περιοχή, θα αποτελέσει το θέμα συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί από τις  δύο Περιβαλλοντικές οργανώσεις των συνοριακών χωρών, την «Καλλιστώ» και την «Balkani», με αφορμή τις Ημέρες Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης.

H εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 10:30 π.μ. την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης, στο Παρανέστι Δράμας. Τα έξοδα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης καλύπτονται από την γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Euronatur, η οποία έχει τον ρόλο του Περιφερειακού Συντονιστή της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και άλλων τοπικών φορέων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι Ημέρες Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης (τέλος Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο) έχουν καθιερωθεί για την ανάδειξη του σκοπού  της Πράσινης Ζώνης (Green Belt). Η Πράσινη Ζώνη αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ενός Πανευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου κατά μήκος του πρώην «Σιδηρού Παραπετάσματος».

2χαρτες ο ένας μέσα στον άλλο

Ως αυστηρά επιτηρούμενη στρατιωτική περιοχή κατά το παρελθόν, το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» έδωσε την θέση του σε έναν «πράσινο» διάδρομο, μία οικολογική γέφυρα που ενώνει 24 χώρες και έγινε καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Το νοτιότερο τμήμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη, που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει τις οροσειρές, τις λίμνες και τα ποτάμια της Βαλκανικής χερσονήσου. Η πρόταση για δημιουργία Διασυνοριακού Πάρκου στην Οροσειρά Ροδόπης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα προσπάθειας για ολιστική προσέγγιση σε ζητήματα περιβάλλοντος-οικονομίας.

Δεν είναι βιώσιμο το να είναι μία περιοχή εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, για παράδειγμα το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, πλήρως προστατευμένη από την μία πλευρά και σε από την άλλη πλευρά να είναι μία περιοχή χωρίς αντίστοιχη προστασία.

Οι κάτοικοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων έχουν μόνο να κερδίσουν σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό) μέσα από την συνεργασία και την από κοινού προστασία και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής, βασισμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

National Park of Rodopi with legends

Αν η παραπάνω πρόταση προχωρήσει, θα αποτελέσει και υλοποίηση του οράματος της Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη: Η κοινή μας φυσική κληρονομιά να διατηρηθεί για να λειτουργήσει ως οικολογικό δίκτυο που θα συνδέει  φυσικά και πολιτιστικά τοπία υψηλής αξίας, με σεβασμό των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών των τοπικών κοινοτήτων.

 

Διαφήμιση