Αρχική Ενέργεια Γεννηματά: Αναγκαίος ένας μακροπρόθεσμος ενεργειακός σχεδιασμός

Γεννηματά: Αναγκαίος ένας μακροπρόθεσμος ενεργειακός σχεδιασμός

0
genimmata02
Διαφήμιση

Την ανάγκη χάραξης μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού ως αναγκαία συνθήκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, επεσήμανε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο πλαίσιο του Διεθνούς Ενεργειακού Συνεδρίου “Ενεργειακή Μετάβαση – Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Προοπτικές”.

Η κ. Γεννηματά είπε μεταξύ άλλων ότι, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κομβική χώρα στον Ενεργειακό τομέα, ισχυροποιώντας έτσι την πολιτική της επιρροή και πρόσθεσε ότι, η πρόκληση της ενεργειακής μετεξέλιξης δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης.

Αναφερόμενη στην αναγκαιότητα ενός μακροχρόνιου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, είπε πως αυτός πρέπει να λαμβάνει υπόψη!

-Τη στροφή της Ε.Ε. από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

-Τις αποφάσεις για την Ενεργειακή Ένωση,

-Τους στόχους για το 2030 και το 2050,

-Τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα,

-Τις εθνικές προτεραιότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε 6 βασικούς στόχους:

  1. Εξασφάλιση και θωράκιση της ενεργειακής μας επάρκειας και ασφάλειας.
  2. Παροχή προσιτών και ποιοτικών ενεργειακών αγαθών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σε όλες τις περιοχές της χώρας με ουσιαστική αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας».
  3. Ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μέσω των πλεονεκτημάτων που παρέχουν οι ενεργειακές οδεύσεις και πηγές για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να παραβλέπουμε τις νέες παραγωγικές μας δυνατότητες από τα εντοπισμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
  4. Προώθηση της αναπτυξιακής διάστασης της ενέργειας μέσω των επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παραγωγή καινοτόμων ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
  5. Ενεργή συμμετοχή στις διεθνείς προσπάθειες για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, που ενισχύθηκαν σημαντικά με την ιστορική συμφωνία στο Παρίσι.
  6. Σταδιακή μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών ως το 2050.

Η κ. Γεννηματά είπε ότι, προκρίνει το τρίπτυχο «ενεργειακός σχεδιασμός, στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ-ιδιωτών και επενδύσεις στην ενέργεια» και συμπλήρωσε ότι  ο ενεργειακός σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και αποφυγή ενεργειακής και οικονομικής σπατάλης, με μόχλευση επενδύσεων σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, με ενεργό ρόλο και συμμετοχή στην παραγωγή τόσο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, όσο και των καταναλωτών / πολιτών, μεμονωμένα ή συλλογικά.
  • Δημιουργία εγχώριας παραγωγής υλικών ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασίες με το ΚΑΠΕ, ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα με έμφαση στα καινοτόμα προϊόντα.
  • Εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς και του αποτελεσματικού μετασχηματισμού της στο άμεσο μέλλον, με την ορθή οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία όλων των αρμόδιων δομών (κυβέρνηση και αρμόδιοι κρατικοί οργανισμοί, ανεξάρτητες αρχές, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Επιτροπή Ανταγωνισμού).
  • Ενίσχυση των απαιτούμενων ενεργειακών υποδομών και δικτύων της χώρας, των διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες και της αποθήκευσης ενέργειας.
  • Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα αλλά και με χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
  • Στοχευμένη περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου.
  • Προώθηση της διαφοροποίησης ενεργειακών πηγών και οδών διαμετακόμισης, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γειτονικά κράτη-μέλη και τρίτες χώρες.
  • Ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ ως άμεση προτεραιότητα και του αγωγού IGB, καθώς θα βελτιώσουν την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και την ανταγωνιστικότητα των τιμών φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.
  • Ουσιαστική συνεισφορά στην ανάπτυξη της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ.

Κώστας Κέντζος

Διαφήμιση