Αρχική Επιστήμη Επίτευγμα: Λειτουργεί ο πρώτος 3D εκτυπωτής δέρματος για επούλωση τραυμάτων

Επίτευγμα: Λειτουργεί ο πρώτος 3D εκτυπωτής δέρματος για επούλωση τραυμάτων

0
3D skin printer
Διαφήμιση

Τον πρώτο φορητό τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή, ο οποίος εκτυπώνει ιστό δέρματος και τοποθετείται πάνω στο τραύμα μέσα σε δύο λεπτά το πολύ, ώστε να καλύψει επί τόπου ακόμη και βαθιές πληγές ενός ασθενούς, δημιούργησαν ερευνητές στον Καναδά.

Στους ασθενείς με βαθιά τραύματα και τα τρία στρώματα του δέρματος (επιδερμίδα, δερμίδα, υποδερμίδα) μπορεί να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες. Η προτιμώμενη θεραπεία σήμερα είναι η μεταμόσχευση δέρματος από υγιή δωρητή, που όμως συχνά αφήνει ακάλυπτο ένα μέρος του τραύματος.

Από την άλλη, οι περισσότεροι σημερινοί 3D-βιοεκτυπωτές είναι ογκώδεις, αργοί, ακριβοί και ασύμβατοι με τις αναγκαίες κλινικές εφαρμογές. Ο νέος φορητός εκτυπωτής δέρματος, με μέγεθος ενός μικρού κουτιού παπουτσιών και βάρος λιγότερο από ένα κιλό, λύνει αυτά τα προβλήματα, γι’ αυτό θεωρείται σημαντικό βήμα προόδου.

Το βιο-μελάνι του αποτελείται από πρωτεϊνικά βιοϋλικά, μεταξύ άλλων κολλαγόνο και φιμπρίνη, που βοηθούν στην αποκατάσταση της ακεραιότητας του δέρματος. Η συσκευή, που είναι εύκολη στη χρήση, θα πρέπει να δοκιμασθεί σε ανθρώπους, προτού αξιοποιηθεί κλινικά.

Οι ερευνητές των Σχολών Ιατρικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ‘Αξελ Γκούντερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής τεχνολογίας “Lab on a Chip”.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, nquisitr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροTotal: Ελπίζουμε ότι οι έρευνές μας στο Ιόνιο θα έχουν επιτυχία
Επόμενο άρθροΓεννηματά: Αναγκαίος ένας μακροπρόθεσμος ενεργειακός σχεδιασμός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ