Αρχική Ενέργεια Ελλάδα και Κύπρος «ενεργειακό Ελντοράντο» της Αν. Μεσογείου

Ελλάδα και Κύπρος «ενεργειακό Ελντοράντο» της Αν. Μεσογείου

0
ανατ μεσογ
Διαφήμιση

Οι δυνατότητες Ελλάδας και Κύπρου να καταστούν το ενεργειακό κέντρο της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο αναδείχτηκαν στο  «5ο Συνέδριο Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής” με θέμα ” Η Γεωπολιτική στο τρίγωνο Ανατολική Μεσόγειος-Δυτικά Βαλκάνια-Εύξεινος Πόντος και Ευρασία» που διοργανώνεται Πέμπτη και Παρασκευή 29-30 Μαρτίου 2018, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου υπό την αιγίδα της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Μιλώντας στην ενότητα “Η Ανατολική Μεσόγειος ως «καθεστώς ασφάλειας» και ευημερίας”, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι, η Τουρκία διαρκώς οξύνει τα επεισόδια σε Αιγαίο και Κύπρο και έβαλε ως ζητούμενο την ισχυροποίηση στο εσωτερικό μέτωπο της κοινωνίας, της εθνικής οικονομίας, τω δημοκρατικών θεσμών.

Εστιάζοντας στην ενεργειακή διάσταση, είπε ότι, η Τουρκία κινούμενη στην κυπριακή ΑΟΖ επεδίωξε να κάνει κίνηση εναντίον της ασθενέστερης εταιρίας που δραστηριοποιείται στην Κυπριακή ΑΟΖ, στο οικόπεδο 3, (κοινοπραξία ΕΝΙ – KOGAZ), αλλά εκτίμησε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ίδιο θα επαναληφθεί με το γεωτρύπανο της EXXON-MOBIL που πάει στο οικόπεδο 10, όπου όπως είπε, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ανάλογης ποσότητας και ποιότητας κοίτασμα φυσικού αερίου με το περιλάλητο ZOR της Αιγύπτου.

Έβαλε επίσης, τη διάσταση ότι η Τουρκία είναι κατά 75% εξαρτημένη από εισαγωγές για καύσιμο που καταναλώνει, και κατά 55% από εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, στοιχεία που, όπως σημείωσε, συνιστούν σοβαρό παράγοντα διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής της.

Περιγράφοντας μιαν άλλη πτυχή του ζητήματος, είπε ότι, η ΕΕ έχει βάλει στόχο τη λεγόμενη Ενεργειακή Ένωση, δηλαδή την ελεύθερη διακίνηση ενεργειακών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί επάρκεια ενεργειακών αγαθών, φτηνή ενέργεια και μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες. Σε αυτή τη βάση, συμπλήρωσε ότι,  η ΕΕ έχει αναπτύξει στρατηγικές για την προστασία των ενεργειακών υποδομών και της θαλάσσιας ασφάλειας.

Ο κ Μανιάτης είπε ακόμα ότι,  Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν μέλη του «ενεργειακού Ελντοράντο» της Ανατολικής  Μεσογείου, μαζί με Ισραήλ και Αίγυπτο, επισημαίνοντας ότι αυτό αναβαθμίζει διπλωματικά  τις δύο χώρες στους κόλπους της ΕΕ, εφόσον εμφανίζονται να μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των άλλων 26 κρατών μελών της ΕΕ, παρέχοντας τους ενέργεια.

Τέλος, έψεξε την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει στην εκμετάλλευση των τέτοιων πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Ενέργεια μπορεί να προσελκύσει στα αμέσως επόμενα χρόνια 50 δισ. ευρώ επενδύσεις, τις μισές, όπως είπε, από όσες χρειάζεται η χώρα για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ενώ ανέπτυξε και τη δυνατότητα η Ελλάδα να καταστεί (λόγω γεωγραφίας, υποδομής και τεχνογνωσίας στη ναυπηγοεπισκευή) η μεγάλη τεχνική βάση για αγωγούς και πλατφόρμες εξόρυξης καυσίμου σε όλη τη Μεσόγειο.

Κώστας Κέντζος

Διαφήμιση