Αρχική Ενέργεια Ξεκινάει πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» και στα δημόσια κτίρια!

Ξεκινάει πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» και στα δημόσια κτίρια!

0
Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ

Την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος για τα δημόσια κτήρια της χώρας, με επίκεντρο την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων των νοσοκομείων και άλλων δημόσιων κτηρίων, της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, καθώς έχουν ήδη εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις χρηματοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης

Αυτό γνωστοποίησε στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, στη Βουλή, όπου έδωσε και πληροφόρησε για την πορεία του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», καθώς και για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων ύψους 1 δις ευρώ, που καλύπτουν όλες τις αιτήσεις.

Συγκεκριμένα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» όλα όσα νοικοκυριά έχουν αιτηθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς- όπως σημείωσε- έχουν εξοικονομήθηκαν νέοι πόροι με αποτέλεσμα το σύνολο των κονδυλίων να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ συνολικά.

Σύμφωνα με το κ. Σταθάκη, έφτασαν σε αριθμό σχεδόν τα 28.000 νοικοκυριά που ήδη ολοκλήρωσαν τα στάδια του προγράμματος για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών και άλλα 10.000 νοικοκυριά αναμένεται να ενταχθούν, καθώς οι αιτήσεις τους βρίσκονται ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εθνικό Σχέδιο για ενέργεια και κλίμα

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συναρμόδιων Επιτροπών για το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι οι μεγάλες τομές που αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη δεκαετία θα γίνουν στις μεταφορές, με την εισαγωγή του ηλεκτρισμού στις συγκοινωνίες και στα ΙΧ και στην Ναυτιλία με την εισαγωγή φυσικού αερίου στην κίνηση πλοίων.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες και τις διαδικασίες εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι πρόκειται για έναν οδικό χάρτη που με σαφήνεια θα περιγράφει το μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος, σε συνέχεια των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται παγκοσμίως στον ενεργειακό τομέα, ποσοτικά και ποιοτικά.

Ο αρμόδιος υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, προσθέτοντας μια ακόμη κεντρική ενότητα, τη ριζική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, με συγκεκριμένους στόχους και μέτρα πολιτικής.

Ειδική μνεία έκανε στον καθοριστικό ρόλο που παίζει η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, η οποία έχει την ευθύνη εκπόνησης του ΕΣΕΚ.

Ήδη, διεξήχθη η τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η πρώτη δημόσια διαβούλευση με πρόσκληση δεκάδων φορέων στο Αμφιθέατρο του υπουργείου. Σκοπός της Ημερίδας είναι να γίνει επίσημη παρουσίαση και καταρχήν ανταλλαγή απόψεων για τους άξονες και τις προτεραιότητες του Σχεδίου.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here