Αρχική Καταστροφές Τα καυσαέρια των πλοίων κάνουν τις καταιγίδες ισχυρότερες

Τα καυσαέρια των πλοίων κάνουν τις καταιγίδες ισχυρότερες

0
Διαφήμιση

Σχεδόν διπλάσιας έντασης είναι οι καταιγίδες που πλήττουν τις δύο πιο πολυσύχναστες στον κόσμο διαδρομές των πλοίων, σε σχέση με τις καταιγίδες πάνω από άλλες περιοχές των ωκεανών, τις οποίες δεν διασχίζουν εμπορικά πλοία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ενδεικτικό είναι ότι  οι αστραπές καταγράφουν διπλάσια συχνότητα πάω από τις ναυτιλιακές οδούς στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό και στον πορθμό της Μαλάκας μεταξύ Μαλαισίας και Ινδονησίας, καθώς και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η μελέτη συσχετίζει άμεσα τα καυσαέρια των πλοίων με την ένταση των καταιγίδων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι σε άλλες περιοχές εκτός ναυτιλιακών οδών τα φαινόμενα είναι ηπιότερα παρότι επικρατεί παρόμοιο κλίμα και βρίσκονται μόλις κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα εκτός ναυτιλιακής οδού

Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στα σωματίδια που περιέχονται στα καυσαέρια των ντιζελομηχανών, τα οποία εκλύονται στην ατμόσφαιρα μέσω των φουγάρων. Αυτά τα σωματίδια διευκολύνουν το σχηματισμό νεφών και καταιγίδων πάνω από τις θάλασσες που διασχίζουν τα πλοία.

Όλες οι μηχανές εσωτερικής καύσης -οχημάτων, πλοίων κ.α.- εκπέμπουν καυσαέρια που περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια αιθάλης, αζώτου και θείου. Τα αερολύματα αυτά δημιουργούν το «νέφος» ρύπανσης των πόλεων και παράλληλα συμβάλλουν στο σχηματισμό κανονικών νεφών. Τα μόρια του νερού από τους υδρατμούς συμπυκνώνονται γύρω από αυτά τα σωματίδια δημιουργώντας σταγονίδια και σωματίδια πάγου, που αποτελούν την «πρώτη ύλη» για τα σύννεφα και τις ηλεκτρικές καταιγίδες τους.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις ακριβείς γεωγραφικές τοποθεσίες περίπου ενάμισι δισεκατομμυρίου αστραπών που συνέβησαν στη Γη μεταξύ 2005-2016. Παρατήρησαν ότι οι αστραπές και οι καταιγίδες είναι σχεδόν διπλάσιες πάνω από τις κύριες θαλάσσιες οδούς των εμπορικών πλοίων.

Σχεδόν 100.000 πλοία διασχίζουν κάθε χρόνο τα στενά της Μαλάκας, που βρίσκονται πάνω στον κύριο θαλάσσιο άξονα Δύσης-Ανατολής. Τα πλοία συνήθως καίνε λιγότερο καθαρά καύσιμα, όταν βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα, από ό,τι κοντά στα λιμάνια, πράγμα που γεννά περισσότερα καυσαέρια και έτσι διευκολύνει περαιτέρω τη δημιουργία καταιγοδοφόρων νεφών.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here