Αρχική Καταστροφές «Σε 30 ημέρες θα έχει αλλάξει η εικόνα των περιοχών που επλήγησαν...

«Σε 30 ημέρες θα έχει αλλάξει η εικόνα των περιοχών που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα»

0
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η γιγαντιαία, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσπάθεια για να περιοριστούν οι επιπτώσεις του ναυαγίου. Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες περί καθυστέρησης καθώς όπως εξήγησε τα ξημερώματα προς Κυριακή έγινε η βύθιση και στις 05.30 είχε ξεκινήσει η προσπάθεια απορρύπανσης και μετά η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία. Ανέφερε ότι σε 30 ημέρες θα έχει αλλάξει η εικόνα.

 «Για πρώτη φορά τέτοια γιγαντιαία επιχείρηση. Περίπου 7 σκάφη, 12 ιδιωτικά σκάφη, 1 ευρωπαϊκό σκάφος με πολύ σύγχρονα μέσα» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή στόχος είναι να αντληθεί το πετρέλαιο από το βυθισμένο σκάφος. Δεύτερον να καθαριστεί η θάλασσα. Τρίτον να μαζευτεί η πίσσα από τις ακτές. Τέταρτον να καθαριστούν τα βράχια όχι με χημικά μέσα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε 30 ημέρες που θα έχει εντελώς καθαρίσει η περιοχή να δουν τι υπάρχει και τόνισε ότι οι επιθεωρητές δεν βρήκαν ψόφια πουλιά.

«Δεν βλέπει κανείς φαινόμενα άλλων εποχών, μαζικής καταστροφής σε πουλιά και ψάρια» είπε χαρακτηριστικά.

Σωκ. Φάμελλος: Θα καταλογιστούν ευθύνες στην πλοιοκτήτρια

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι έχει γίνει ήδη επαφή με το Πράσινο Ταμείο για την κάλυψη των δαπανών για την αντιμετώπιση του περιστατικού και τη μακροπρόθεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι από την πρώτη ημέρα του ναυαγίου δόθηκε εντολή να βρίσκονται επί τόπου οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι κάνουν καθημερινά αποτίμηση των ζημιών και αναμένεται να αποδώσουν το πόρισμά τους προκειμένου να καταλογιστούν οι ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να καταλογιστεί το πρόστιμο στη λογική του ο «ρυπαίνων πληρώνει».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στις 9:30 το πρωί της Κυριακής είχε ήδη ποντιστεί το πρώτο φράγμα, και ήδη μέσα σε 3,5 ώρες από τη στιγμή που συνέβη το ατύχημα είχε γίνει ανάθεση της πλοιοκτήτριας σε ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης.

«Είχα χαρακτηρίσει την κατάσταση ιδιάζουσα, και είχα δώσει εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος να είναι ήδη στο σημείο, μαζί με το γραφείο αντιμετώπισης περιβαλλοντικής ζημιάς» ανέφερε ο κ. Φάμελλος. «Και τα τεχνικά μέσα και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, είναι σύμφωνος με τους κανόνες» συνέχισε, προσθέτοντας ότι μέσω του Πράσινου Ταμείου, έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι πόροι για τον καθαρισμό των περιοχών, ενώ το κόστος θα καλυφθεί από τον πλοιοκτήτη, τόσο για τη βραχυπρόθεσμη, όσο και για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των συνεπειών του ναυαγίου.

Όπως ξεκαθάρισε, «δεν υπάρχουν διαρροές από την περιοχή του ναυαγίου ήδη από τα ξημερώματα της Τρίτης», προσθέτοντας ότι «το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Ναυτιλίας, είναι απολύτως εφικτό».

Ενημερώθηκε και το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, φέτος ολοκληρώνεται το σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων, ενώ στο χθεσινό ταξίδι του στο Ισραήλ, συζήτησε σχετικά με τον ομόλογό του, προκειμένου «να αναβαθμίσουμε και τα τεχνικά και τα επιχειρησιακά εργαλεία που έχουμε και για τη θάλασσα». Σημείωσε μάλιστα, ότι για το περιστατικό ενημερώθηκε και το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Σύμβαση της Βαρκελώνης. «Κάνουμε προετοιμασία για αναβάθμιση ικανοτήτων και επιχειρησιακών εργαλείων, καθώς η χώρα παίζει έναν ευρύτερο ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι αυτή «δεν θα έπρεπε να την κάνουμε με υποκειμενικούς όρους, αλλά με επιστημονικούς όρους»:

«Δεν θα τη χαρακτήριζα καταστροφή» δήλωσε ο κ. Φάμελλος. «Έχουμε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ατύχημα, το οποίο αντιμετωπίζεται» συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως πλήρης αποτύπωση των προσπαθειών απορρύπανσης καθώς επίσης και των επιπτώσεων θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Αδιάβαστος ο κ. Μητσοτάκης

«Πρέπει να σας πω, ότι για άλλη μία φορά πιάνω τον αρχηγό της ΝΔ αδιάβαστο. Τον περιβαλλοντολόγο κ. Μητσοτάκη. Είπε ο κ.Μητσοτάκης ότι υπήρξε καθυστέρηση. Το εννοεί;» απάντησε ο κ. Κουρουμπλής στην κριτική.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι από τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής που έγινε η βύθιση του πλοίου, έφθασαν άμεσα τα πλοία του λιμενικού με στόχο να διασώσουν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε αυτό, ενώ στις 5.30 κατέφθασε το πρώτο αντιρρυπαντικό πλοίο του λιμενικού και στις 6:14 υπάρχει e-mail όπου ανατίθεται η ευθύνη σε ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης. Στις 9.30 έχουν μπει τα πλωτά φράγματα και στις 10 το πρωί έχει ξεκινήσει η στεγανοποίηση του ναυαγίου πρόσθεσε.

«Ο κ.Μητσοτάκης βιάστηκε για άλλη μία φορά. Τον καλώ μαζί με τους τομεάρχες των άλλων κομμάτων, να έρθουν την άλλη εβδομάδα στον Πειραιά να πάμε μια βόλτα σε όλα τα σημεία που έχουν πληγεί από τη ρύπανση για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τη γιγαντιαία προσπάθεια που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Κυρ. Μητσοτάκης: Βαριές ευθύνες και αμείλικτα ερωτήματα

Για «βαριές ευθύνες και αμείλικτα ερωτήματα» σχετικά με την οικολογική καταστροφή από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στον Σαρωνικό, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του το μεσημέρι της Πέμπτης στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, όπου οι ακτές έχουν καλυφθεί από πίσσα και μαζούτ.

  1. «Ποιος έκρινε αξιόπλοο το καράβι; Πώς βουλιάζει το καράβι σε συνήκες νηνεμίας μέσα στο λιμάνι; Γιατί άργησε ο κυβερνητικός μηχανισμός να κινητοποιηθεί; Κινητοποιήθηκαν όλα τα σκάφη του Λιμενικού, όπως έπρεπε;»,  ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να αποδεχθεί την παραίτηση του Κουρουμπλή», καθώς όπως είπε, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την καταστροφή και πρέπει επιτέλους να αποδοθούν. «Ακόμα και αν κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους», παρατήρησε, «η ευθύνη τελικά βαραίνει τον πολιτικό τους προϊστάμενο και πρέπει να παραιτηθεί». «Η κυβέρνηση πιάστηκε απροετοίμαστη για ένα ατύχημα που συνέβη μέσα στο λιμάνι», τόνισε, «σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν είχε γίνει στην ανοιχτή θάλασσα».

Ο  κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης πως η Νέα Δημοκρατία καταθέτει  επίκαιρη επερώτηση με τις υπογραφές όλων των  βουλευτών της Β’ Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής και Α’ και Β’ Πειραιά, προκειμένου -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «να μάθουμε όλη την αλήθεια».

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι αρχές Πειραιά και Γλυφάδας

Στη Δικαιοσύνη προαναγγέλλουν ότι θα προσφύγουν οι δημοτικές αρχές Πειραιά και Γλυφάδας για τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ.

Δήμαρχοι και βουλευτές των περιοχών στις οποίες έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση είχαν σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιό, τον γ.γ. του υπουργείου Δ. Καλαματιανό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχο Στ. Ράπτη και στελέχη του Σώματος.

Διαβάστε ακόμαΜαύρες έγιναν οι παραλίες του Σαρωνικού από το πετρέλαιο

Διαφήμιση