Αρχική Καταστροφές Απαγορεύει τη χρήση του όρου «κλιματική αλλαγή» το Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ

Απαγορεύει τη χρήση του όρου «κλιματική αλλαγή» το Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ

0
Διαφήμιση

Στην …αποκήρυξη του όρου κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι προχωρούν οι ΗΠΑ, καθώς το υπουργείο Γεωργίας απαγορεύει τη χρήση του συνηθισμένου πλέον όρου στην ακαδημαϊκή κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σύμφωνα με σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που περιήλθαν στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας Guardian από τμήμα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν φέτος τον Φεβρουάριο να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τον όρο ‘κλιματική αλλαγή’ και να επιλέγουν αντ’ αυτού τις ‘ακραίες καιρικές συνθήκες’. 

 Η Guardian ανέφερε ότι η Μπιάνκα Μέμπιους-Κλουν, επικεφαλής του τμήματος υγείας του εδάφους, απέστειλε στους εργαζομένους στην υπηρεσία προστασίας φυσικών πόρων (NRCS) μια λίστα με τους όρους που θα πρέπει να αποφεύγονται και τι να χρησιμοποιούν αντ’ αυτών. Η υπηρεσία αυτή υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται λέξεις και φράσεις που συνδέονται με το κλίμα. Εκτός από την ‘κλιματική αλλαγή’ στη μαύρη λίστα βρίσκεται η ‘προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή’ που αντικαθίσταται με την ‘ανθετικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες’.

Aξιωματούχος της NRCS ενημερώθηκε ότι η κίνηση αυτή έγινε για να υπάρξει μια απόσταση από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που δεν ισχύουν πλέον για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η λογοκρισία και οι οδηγίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν πριν από σχεδόν μισό χρόνο, αλλά μόλις πρόσφατα ήρθαν στο φως, δεν έφεραν μόνο σε αμηχανία τους εργαζομένους, αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προκάλεσαν τη δυσαρέσκειά τους. Ο Τιμ Χάφνερ, εργαζόμενος στην NRCS, σε e-mail με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου, ζήτησε να μαθει από τον Μπράμπλετ ποια είναι η σωστή ορολογία: «Θα ήθελα να μάθω τους σωστούς όρους που θα πρέπει να χρησιμοποιήσω αντί της κλιματικής αλλαγής και οτιδήποτε σχετίζεται με τον άνθρακα …. Θέλω να διασφαλίσω την ενσωμάτωση της σωστής ορολογίας η χρήση της οποίας έχει εγκριθεί από την υπηρεσία».

«Αυτά τα αρχεία αποκαλύπτουν τη λογοκρισία του Τραμπ για την επιστήμη στο όνομα της πολιτικής του ατζέντας», ανέφερε στην Guardian η Μεγκ Τάουνσεντ, δικηγόρος στο Κέντρο Βιοποικιλότητας που εδρεύει στις ΗΠΑ Η οργάνωση της Τάουνσεντ έχει καταθέσει αγωγή κατά κυβερνητικών οργανισμών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Εξωτερικών, για να τους αναγκάσει να δημοσιεύσουν πληροφορίες σχετικά με τις υποτιθέμενες λογοκρινόμενες λέξεις που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here