Αρχική Επιχειρείν Το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα στο επίκεντρο ενδιαφέροντος των ξένων διπλωματών

Το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα στο επίκεντρο ενδιαφέροντος των ξένων διπλωματών

0
Διαφήμιση

Με επιδίωξη την ανάδειξη του επενδυτικού περιβάλλοντος, των δυνατοτήτων της χώρας μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και με σαφή στόχο την επικοινωνιακή διάχυση και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα ενημερωτική εκδήλωση στις ξένες διπλωματικές αρχές στην Ελλάδα από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα: Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, Επενδυτικά Κίνητρα, Εργα Μεγάλης Κλίμακας» τιτλοφορείτο η «ενημερωτική εκδήλωση» της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Απευθύνοντας χαιρετισμό ο γγ. ΔΟΣ, Γ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα τελευταία 2 χρόνια αναπτύσσονται πολιτικές για «βιώσιμη ανάπτυξη» με «μεταρρυθμίσεις» προς μια πιο εξωστρεφή και φιλική για επιχειρήσεις οικονομία.

Υποσχέθηκε μια οικονομία που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, «ανοικτή» στην επιχειρηματικότητα και φορέας καινοτομίας. Αναπτύσσοντας, δε, τα πλεονεκτήματα της χώρας, εστίασε στη γεωγραφική θέση, και τα χαρακτηριστικά της ως «νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή.

Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να αναδειχτεί σε κόμβο για εμπόριο υπηρεσίες, ενέργεια, διαμετακόμιση. Τόνισε, επίσης, ότι το ΥΠΕΞ και τα άλλα αρμόδια υπουργεία θα είναι ανοικτα για κάθε είδους πληροφορία και εξυπηρέτηση προς τις επιχειρήσεις.

Το «επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας» ανέλαβαν να παρουσιάσουν αναλυτικότερα:

Ο Λ. Λαμπριανίδης, γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος μίλησε για τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και τα κίνητρα για προσέλκυση επιχειρήσεων και προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων, ανάμεσα στα οποία κατονόμασε το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει «υψηλής ποιότητας / μέσου κόστους» ανθρώπινο δυναμικό.

Ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα κυριαρχούν «χαμηλές τιμές» για αγοραστές και «επενδυτές». Ότι η ίδια η χώρα αποτελεί «φάρο σταθερότητας» για την ευρύτερη περιοχή και ότι η κυβέρνηση προώθησε και προωθεί παραπέρα μεταρρυθμίσεις που κάνουν το περιβάλλον ευνοϊκότερο για τις επιχειρήσεις.

Εξηγώντας τα κίνητρα που παρέχει ο αναπτυξιακός νόμος 4399/2016 απαρίθμησε φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις που να καλύπτουν και το κόστος για τις δημιουργούμενες νέες θέσεις εργασίας, σταθερό φορολογικό καθεστώς για 12 χρόνια, ταχεία αδειοδότηση.

Εστιάζοντας στους τομείς προς υποστήριξη ανέφερε, μεταξύ άλλων, από εταιρίες μηχανολογικού εξοπλισμού και καινοτόμες επιχειρήσεις, μέχρι τις «μεγάλης κλίμακας επενδύσεις», εμπορικές επιχειρήσεις, τουριστικά – ξενοδοχειακά συγκροτήματα, μονάδες παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Η Αγγέλα Μιχαλοπούλου, διευθύντρια Μονάδας Προσέλκυσης Επενδύσεων του Enterprise Greece μίλησε για αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς μια οικονομία βασισμένη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ανάμεσα στα τέτοια μέτρα ανέφερε την επιτάχυνση των ιδιωτικοποίηση, τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, την υιοθέτηση «φαστ τρακ» διαδικασιών για τις αδειοδοτήσεις.

Εστίασε κι αυτή, με τη σειρά της, στην «ύπαρξη προσωπικού σε ανταγωνιστικό κόστος», εξηγώντας ότι λόγω της κρίσης ο επίδοξος επενδυτής μπορεί να βρει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό σε χαμηλότερες τιμές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε στρατηγικά επενδυτικά σχέδια, όπως την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, τον TAP, τις ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Μίλησε εξάλλου για ευκαιρίες που ανοίγονται σε τομείς όπως τουρισμός, ενέργεια (π.χ. νέες υποδομές για διακίνηση φυσικού αερίου και εξορύξεις), λοτζίστικς (με βάση και τη σημαντική γεωγραφική θέση τη χώρα και ευκαιρίες να ανοίγονται όπως είπε, σε κεντρικά και περιφερειακά λιμάνια, το σιδηροδρομικό δίκτυο, τον αερολιμένα Αθηνών) αγροτική παραγωγή και τρόφιμα, τεχνολογίες πληροφορικής (με κύριο πλεονέκτημα το υψηλής ποιότητας καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό).

Και, τέλος, ο Γ. Παπαγεωργαντάς, στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ που ανέλυσε τη λειτουργία του ως φορέας, π.χ., υλοποίησης 35, μέχρι στιγμής, ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτή της ΤΡΕΝΟΣΕ και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Σημείωσε ότι οι επενδυτές θέλουν να εκμεταλλευτούν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για πρόσβαση μεταξύ τριών ηπείρων αναδεικνύοντάς την διεθνώς σε κόμβο διαμετακόμισης, να εκμεταλλευτούν επίσης το γεγονός ότι εντός ΕΕ και ευρωζώνης προβάλλει ως πυλώνας σταθερότητας και κράτους δικαίου.

Επεσήμανε ότι είναι ή ακολουθούν προς παραχώρηση σε επενδυτές δομές όπως ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Εγνατία οδός, ΟΛΘ, η μαρίνα Αλίμου (η μεγαλύτερη στην Ανατολική Ευρώπη).

Ακολούθησε συζήτηση, με εκπροσώπους ξένων διπλωματικών αποστολών, όπως η πρέσβης του Ισραήλ να ζητά διευκρινήσεις για το με ποια κίνητρα επιλέγονται εταιρίες από το εξωτερικό προς επιδότηση ή ο πρέσβης του Καναδά να ζητά επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ξένων επιχειρήσεων. Και ο Κινέζος πρέσβης να προτείνει αντίστοιχη παρουσίαση να γίνει στην Κίνα.

Διαφήμιση