Αρχική Καταστροφές Επεκτείνονται και το 2017 τα ακραία κλιματικά φαινόμενα

Επεκτείνονται και το 2017 τα ακραία κλιματικά φαινόμενα

0
Διαφήμιση

Για δραστικές αλλαγές, που οδήγησαν σε μια σειρά από ανησυχητικά φαινόμενα το περασμένο έτος στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα συνεχίζονται αμείωτες και φέτος, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες, όπως ο πρόσφατος «καύσωνας» της Αρκτικής, παραμένουν ισχυρές, αφού το 2016 έσπασαν τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας και συρρίκνωσης των θαλάσσιων πάγων σε συνδυασμό με την απότομη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ακόμη και χωρίς την εκδήλωση ενός ισχυρού Ελ Νίνιο, ενός φαινομένου που φέρνει γενικά υψηλότερες θερμοκρασίες κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια, το 2017 «συνοδεύεται από άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές σε ολόκληρο τον πλανήτη που θέτουν υπό αμφισβήτηση την κατανόησή μας για το κλιματικό σύστημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Κάρλσον, επικεφαλής του Παγκόσμιου Ερευνητικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Πέρυσι, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο, και περίπου 0,06 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ του 2015.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ήταν επίσης η υψηλότερη που έχει καταγραφεί.

Η στάθμη της θάλασσας συνέχισε να αυξάνεται και τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής ήταν πολύ κάτω του μέσου όρου, σύμφωνα με την έκθεση, που προειδοποιεί ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την ανησυχητική τάση.

«Με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα να σπάνε συνεχώς νέα ρεκόρ, η επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο κλιματικό σύστημα έχει γίνει όλο και πιο εμφανής», αναφέρει στην ανακοίνωση του ΠΜΟ ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας.

Οι ολοένα και ισχυρότεροι υπολογιστές της υπηρεσίας του ΟΗΕ και η διαθεσιμότητα μακροχρόνιων δεδομένων κλίματος δίνουν τη δυνατότητα στους ερευνητές να αποδεικνύουν με ευκολία την ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και ακραίων φαινομένων, ιδίως των καυσώνων.

Ο ΠΜΟ σημειώνει ότι τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι τώρα αυτό το χειμώνα, η Αρκτική έχει βιώσει το πολικό ισοδύναμο ενός καύσωνα, με τις ισχυρές καταιγίδες του Ατλαντικού να προκαλούν μια εισροή θερμού και υγρού αέρα.

Ο οργανισμός επισημαίνει ότι οι αλλαγές στην Αρκτική και την τήξη των θαλάσσιων πάγων οδηγούν σε μια στροφή στα ευρύτερα ρεύματα στους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα.

Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τον καιρό σε άλλα μέρη του κόσμου, με ορισμένες περιοχές, όπως στη βόρεια Αμερική, να βιώνουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Χερσονήσου και της Βόρειας Αφρικής, να βιώνουν ασυνήθιστα κρύους πρώτους μήνες το τρέχον έτος.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός κυκλοφόρησε πρόσφατα μελέτες που δείχνουν ότι η θερμοκρασία των ωκεανών μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από ό, τι αναφέρεται.

«Προσωρινά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι δεν υπήρξε καμία υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα», ανέφερε, επίσης.

 

Πηγές: https://phys.org/news/2017-03-climate-extremes.html http://www.newvision.co.ug/new_vision/news/1449053/2017-marked-climate-extremes

Διαφήμιση