Αρχική Ειδήσεις Το άγνωστο μπαχαρικό των αρχαίων: Αστεροειδής Γλυκάνισος

Το άγνωστο μπαχαρικό των αρχαίων: Αστεροειδής Γλυκάνισος

0
Διαφήμιση

Ο Αστεροειδής Γλυκάνισος είναι ένα ευθυτενές μονοετές φυτό που φτάνει έως και τα 60εκ. ύψος. Είναι ιθαγενές φυτό της Ανατολικής Μεσογείου, της Δυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.

Καλλιεργείται εκτεταμένα για τους σπόρους του, που χρησιμοποιούνται ευρέως για φαρμακευτικούς σκοπούς αλλά και ως αρωματικό συστατικό στη μαγειρική.

Χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων, από τους Έλληνες τους Ρωμαίους και τους Κινέζους. Οι σπόροι περιέχουν αιθέριο έλαιο το οποίο αποτελείται από 70-90% ανηθόλη, τερπένια, φλαβονοειδή, λιπαρά οξέα, στερόλες και πρωτεΐνες.

Βασικές Ιδιότητες

Ανακουφίζει από τυμπανισμό του στομάχου, μειώνει τα αέρια και ρυθμίζει τη διαδικασία της πέψης. Βοηθά σε στομαχόπονους και νευρικούς εμετούς.

Σπασμολυτικός. Βοηθά σε πόνους περιόδου.

Είναι αποχρεμπτικός και βοηθά σε ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα, βρογχίτιδα κλπ.).

Υποστηρίζεται ότι τα σπόρια του γλυκάνισου βοηθούν στην παραγωγή γάλακτος κατά τον θηλασμό.

Η ανηθόλη έχει διαπιστωμένη οιστρογονική δράση. Αυτή η δράση αιτιολογεί τη χρήση του βοτάνου ως διεγερτικού της γενετήσιας ορμής και στη θεραπεία της ανικανότητας και σεξουαλικής ψυχρότητας.

Βοηθά στην αντιμετώπιση κολικών των παιδιών. Είναι διουρητικός και αντισηπτικός

Θεραπείες

Για θέματα οξύτητας και δυσπεψίας συνιστάται το αφέψημα των σπόρων. Βράζουμε σε ένα φλιτζάνι νερό 1 κ.γ. σπόρους και πίνουμε δύο φορές ημερησίως.

Μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. σπόρους σε γάλα που βράζει για να αντιμετωπίσουμε κολικούς και αϋπνία. Για τα παιδιά η δόση είναι η μισή

Για την αντιμετώπιση αερίων και τυμπανισμού, ανακούφιση από ασθένειες του αναπνευστικού, ή πόνων περιόδου παρασκευάζουμε έγχυμα με ¼ έως½ κ.γ. σπόρους σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνουμε για 10 λεπτά και πίνουμε έως 4 φορές ημερησίως.

Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται εξωτερικά και για την αντιμετώπιση ψώρας ή απομάκρυνσης των ψειρών. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας ως αρωματικό συστατικό.

Για ανανέωση του δέρματος παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους τους βάζουμε σε 500ml βραστό νερό το αφήνουμε μία ώρα το σουρώνουμε και πίνουμε 4 φορές την ημέρα από μισό ποτήρι.

Άντρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής λειτουργίας συνιστάται να παίρνουν 1 κ.γ. σπόρους μία φορά την ημέρα.

Για την αντιμετώπιση του βήχα βάζουμε 1 κ.γ. τριμμένους σπόρους σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε από 30’ έως 1 ώρα, μετά το σουρώνουμε και το πίνουμε από 2 έως 5 φορές την ημέρα προσθέτοντας μέλι (εκτός των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη).

Το ίδιο έγχυμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κολικούς και τυμπανισμούς πίνοντας 1 κ.σ. 3 φορές την ημέρα. Από το ίδιο έγχυμα για να κόψουμε την όρεξη πίνουμε από μισό ποτήρι, μισή ώρα πριν το γεύμα μας. Για την δυσκοιλιότητα παίρνουμε από 2 κ. της σούπας 3 -4 φορές την ημέρα μισή ώρα πριν το φαγητό.

Με το ίδιο το έγχυμα γίνονται και κολπικές πλύσεις. Για εξωτερική χρήση ειδικά για εγκαύματα παίρνουμε 1κ.σ. σπόρια τα βάζουμε σε ένα ποτήρι νερό και τα βράζουμε 15 λεπτά, το κρατάμε 20 λεπτά και μετά τα σουρώνουμε. Το παρασκεύασμα το ανακατεύουμε με το ασπράδι ενός αυγού και κάνουμε επάλειψη στα εγκαύματα.

Προφυλάξεις

Δεν επιτρέπεται η κατανάλωσή του από άτομα που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, ατονία εντέρων, γαστρικό έλκος και υπέρταση. Η υπερκατανάλωση επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος.

Δεν συνιστάται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, (εξαιρείται βέβαια η φυσιολογική ποσότητα που χρησιμοποιείται στη μαγειρική). Η ποσότητα των σπόρων για παραγωγή αφεψημάτων και εγχυμάτων σε βρέφη και μικρά παιδιά έως 5 ετών δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 γραμμάριο. Το αιθέριο έλαιο το καταναλώνουμε μόνο κάτω από την επίβλεψη ειδικού.

Διαφήμιση