Αρχική Ειδήσεις Άμεση αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας – Ιράν

Άμεση αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας – Ιράν

0

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ιρανός αντιπρόεδρος Εσάκ Τζαχανγκίρι, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν εξέφρασαν τη βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας Αθήνας – Τεχεράνης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Τζαβάντ Ζαρίφ, που προβλέπουν:

Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις.

  • Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.
  • Οδικό χάρτη για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.
  • Το κλίμα στη συνάντηση

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιρανός αντιπρόεδρος τόνισε την ανάγκη να καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με την Ε.Ε..

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας εξήρε τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή και τόνισε την δική του αποφασιστικότητα να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο, ενώ σημείωσε και τη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας -Ιράν.

Ικανοποίηση εκφράστηκε και για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι λόγω του εμπάργκο, ο όγκος των διμερών συναλλαγών μειώθηκε κάτω από 30 εκατ. ευρώ το 2015, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη και συνεργασία.

Πρότεινε επίσης να οργανωθούν μεικτές οικονομικές επιτροπές για να αναζητηθούν και άλλοι τομείς συνεργασίας και να ξεπερνιούνται πιο γρήγορα τα όποια εμπόδια .

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν πλήθος τεχνικών θεμάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η συνεργασία σε πολλά θέματα, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον χώρο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα, τον πολιτισμό και την παιδεία, τις υποδομές, τις μεταφορές, τον κατασκευαστικό κλάδο.

Καταπολέμηση της βίας και του εξτρεμισμού

Κοινές θέσεις διατύπωσαν οι κ.κ. Τσίπρας και Τζαχανγκίρι στο θέμα της καταπολέμησης της βίας και του εξτρεμισμού, την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και την ανάπτυξη της συνεργασίας για την περιφρούρηση της σταθερότητας σε μια ευαίσθητη περιοχή του κόσμου.

Ο κ. Τζαχανγκίρι σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού αποτελεί ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις και στο πλαίσιο αυτός υπογράμμισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα και το Ιράν κατάφεραν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι επαφές του και η συνάντηση με τον πρώτο αντιπρόεδρο, ανοίγει νέο πεδίο συνεργασίας δύο λαών με μακρά πορεία από τα βάθη των αιώνων. Είμαστε δύο λαοί που ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας, είπε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για αναβάθμιση των σχέσεων σε επίπεδο «στρατηγικού χαρακτήρα».

Οι τομείς συνεργασίας:

* Εμπόριο:

Μεγάλες δυνατότητες για αύξηση του όγκου των διμερών επαφών.

Τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος: τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προϊόντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσίδων, αλυσίδες εστίασης.

* Υπηρεσίες:

Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύλιση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυλιστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ροές από Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών από ιρανικό έδαφος)

* Γεωργικός τομέας:

Ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοακαλλιέργειες.

* Ενέργεια:

Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα).

Φυσικό Αέριο: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας

Ανανεώσιμες πηγές – φωτοβολταϊκά.

* Υψηλή Τεχνολογία:

Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων

* Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος:

Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες

* Πολιτισμός:

Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.

  • Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here