Αρχική Ειδήσεις «25 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ»

«25 χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ»

0
Διαφήμιση

Κυκλοφορεί από σήμερα, 9 Φεβρουαρίου 2016, ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Ισραήλ, μία Κοινή Έκδοση Γραμματοσήμων, αφιερωμένη στα 25 χρόνια πλήρων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η έκδοση αποτελείται από ένα γραμματόσημο που σχεδιάστηκε από κοινού και απεικονίζει, συμβολικά, δύο από τα σημαντικότερα λιμάνια των δύο χωρών, της Θεσσαλονίκης και της Χάιφας, υπογραμμίζοντας τον ιστορικό δεσμό των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ελλάδας με το Ισραήλ και την πολυεπίπεδη διαχρονική συνεργασία των δύο λαών.

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της Κοινής Έκδοσης, η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, κα Ιριτ Μπεν Άμπα, δήλωσε:

«Φέτος το Κράτος του Ισραήλ και η Ελληνική Δημοκρατία γιορτάζουν την 25η Επέτειο Πλήρων Διπλωματικών Σχέσεων. Οι διμερείς σχέσεις μας έχουν ιστορία χιλιάδων χρόνων, καθώς οι δύο αρχαίοι λαοί μας είχαν μεγάλη αλληλεπίδραση στην κοινή μας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για εκατοντάδες χρόνια η Ελλάδα αποτέλεσε την πατρίδα μεγάλων Eβραϊκών κοινοτήτων σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Χαλκίδα, η Λάρισα, ο Βόλος, η Κέρκυρα και η Ρόδος. Οι πολιτισμικοί και πνευματικοί θρησκευτικοί διάλογοι που άνθισαν σε αυτά τα εβραϊκά κέντρα είχαν μεγάλη επιρροή στην παγκόσμια Εβραϊκή Ιστορία και άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στον ελληνικό πολιτισμό.

Ο Ελληνικός Εβραϊσμός σχεδόν αφανίστηκε από την Ναζιστική βαρβαρότητα κατά τη διάρκεια της Σοά (Ολοκαύτωμα). Όμως, εκείνοι οι Έλληνες Εβραίοι που επέζησαν διατήρησαν την μοναδική τους κληρονομιά. Άλλοι μετανάστευσαν στο Ισραήλ και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι Έλληνες Εβραίοι επηρέασαν τον πολιτισμό και οικονομία του Ισραήλ, συμβάλλοντας στην αναγέννηση του Εβραϊκού έθνους στην ιστορική του πατρίδα.

Σήμερα, έπειτα από 25 χρόνια αναβαθμισμένων σχέσεων, το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν θερμές σχέσεις που βασίζονται στη φιλία και τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα. Η πολυδιάστατη συνεργασία σε όλους τους τομείς στην κοινή μας περιοχή, αντικατοπτρίζει την ιστορική και πολιτισμική μας εγγύτητα και τις κοινές δημοκρατικές αξίες μας.

Εύχομαι στις χώρες και τους λαούς μας πολλά ακόμα χρόνια φιλικών σχέσεων.»

Διαφήμιση