Αρχική Καταστροφές Συμφωνία για καθαρισμό πυρηνικού ατυχήματος μεταξύ Ισπανίας – ΗΠΑ

Συμφωνία για καθαρισμό πυρηνικού ατυχήματος μεταξύ Ισπανίας – ΗΠΑ

0
Διαφήμιση

Η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν νέα συμφωνία για τον περαιτέρω καθαρισμό και αφαίρεση των εδαφών που μολύνθηκαν με ραδιενέργεια μετά από εναέρια σύγκρουση το 1966, όταν τέσσερις αμερικάνικες βόμβες υδρογόνου έπεσαν κοντά στο χωριό Παλομάρες στη νότια Ισπανία.

Σύμφωνα με τη δήλωση προθέσεων που υπεγράφη από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, οι δύο χώρες θα διαπραγματευθούν μια δεσμευτική συμφωνία για την περαιτέρω αποκατάσταση και καθαρισμό της περιοχής Παλομάρες, ενώ το μολυσμένο χώμα θα μεταφερθεί σε κατάλληλο τόπο αποκομιδής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στη Μαδρίτη, ο Μαργκάγιο δήλωσε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει σύντομα, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι βόμβες είχαν πέσει στις 17 Ιανουαρίου του 1966, όταν ένα αμερικάνικο βομβαρδιστικό αεροπλάνο Β-52 και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας για τον ανεφοδιασμό καυσίμων.

Από το ατύχημα έχασαν τη ζωή τους επτά από τα έντεκα μέλη των δύο πληρωμάτων, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες στο έδαφος.

Καμία από τις τέσσερις βόμβες δεν εξερράγη, αλλά δύο από τους πυροκροτητές εκπυρσοκρότησαν, σκορπίζοντας τρία κιλά του άκρως ραδιενεργού πλουτωνίου-239 στην περιοχή γύρω από την πόλη.

Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια μίας από τις πιο έντονες περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, όταν η πολιτική των ΗΠΑ υπαγόρευε την αδιάκοπη διατήρηση πολεμικών αεροπλάνων με πυρηνικά όπλα στον αέρα κοντά στα Σοβιετικά σύνορα.

Αμέσως μετά το ατύχημα και οι δύο χώρες εκκένωσαν την περιοχή, απομάκρυναν το περισσότερο μολυσμένο χώμα και προχώρησαν στην εντατική απολύμανση του εδάφους. Έκτοτε τα επίπεδα μόλυνσης παρακολουθούνται και αναλύονται από Ισπανούς και Αμερικανούς ειδικούς.

Διαφήμιση