Αρχική Ειδήσεις Greenpeace: Απαιτείται νόμος εθνικής απαγόρευσης μεταλλαγμένων

Greenpeace: Απαιτείται νόμος εθνικής απαγόρευσης μεταλλαγμένων

0
Διαφήμιση

Την ανάγκη να υπάρξει νόμος εθνικής απαγόρευσης για όλα τα μεταλλαγμένα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ώστε να μείνουν τα μεταλλαγμένα οριστικά έξω από τα χωράφια και τα πιάτα επισημαίνει η Greenpeace καθώς όπως αναφέρει η τελική απόφαση ανήκει στην εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Η διεθνής οργάνωση καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη να ανακοινώσουν άμεσα τη σύνταξη και υιοθέτηση νόμου, που θα απαγορεύει οριστικά και μόνιμα όλες τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων στη χώρα.

 «Η εξαίρεση της χώρας από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων καλαμποκιών δεν εξασφαλίζει το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα κρατήσει πραγματικά την Ελλάδα καθαρή από μεταλλαγμένα. Ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος, ιδιαίτερα τώρα που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν με κλειστές πόρτες την ΤΤΙΡ, η οποία μεταξύ άλλων αφορά και στην εξάπλωση των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Μοναδικός δρόμος για να μην καλλιεργηθούν ποτέ μεταλλαγμένα στην Ελλάδα είναι να προχωρήσει ο νόμος που τα απαγορεύει, αλλά και να στραφεί η χώρα στη βιώσιμη γεωργία που παράγει τροφή χωρίς να δηλητηριάζει ανθρώπους και περιβάλλον με χημικά, φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένα», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

 Εξήγησε ότι πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος που μπορεί να προκύψει απ΄ τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση όσον αφορά τη δημόσια υγεία, την ποιότητα των εδαφών, του αέρα και των υδάτων της επικράτειας, η ελληνική γεωργία μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα ανταγωνιστική εάν, όπως είπε, «χρησιμοποιήσει έξυπνα τις βιώσιμες πρακτικές.

Όσον αφορά την ελληνική εξαίρεση, σύμφωνα πάντα με την Greenpeace, αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/412, σύμφωνα με την οποία, μέχρι σήμερα, «τα κράτη-μέλη μπορούν να ζητήσουν από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας (Dow, Monsanto, Syngenta, Pioneer) να εξαιρεθούν από την αδειοδότηση καλλιέργειας του μεταλλαγμένου που προωθούν.

Σύμφωνα με την Οδηγία, οι εταιρείες μπορούν να δεχτούν την εξαίρεση που ζητάει το κάθε κράτος-μέλος ή να αρνηθούν χωρίς μάλιστα να απαιτείται αιτιολόγηση της άρνησής τους.

Για το λόγο αυτό, η διαδικασία εξαίρεσης δεν προστατεύει πραγματικά και μόνιμα τα κράτη-μέλη που δεν θέλουν να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα. Η Ελλάδα, όπως και κάθε ευρωπαϊκή χώρα που δεν θέλει μεταλλαγμένα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νομοθεσία εθνικής απαγόρευσης, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή οδηγία».

Υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας και δώδεκα ακόμη κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τέσσερις περιοχές ζήτησαν και πέτυχαν να αποκλεισθούν από τις αιτήσεις έγκρισης καλλιέργειας του ΜΟΝ810 της Monsanto και επτά καλαμποκιών που ακόμη δεν έχουν εγκριθεί στην Ε.Ε. Επιπλέον τέσσερα κράτη-μέλη δήλωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεση τους να απαγορεύσουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.

 Υπενθυμίζεται,  ότι το ΜΟΝ810 είναι το μοναδικό μεταλλαγμένο φυτό που έχει μέχρι σήμερα εγκριθεί για καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απαγορεύεται ήδη σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες εκ των οποίων και η Ελλάδα(3).

 Τα 13 κράτη-μέλη συν οι 4 περιοχές που εξαιρέθηκαν είναι: Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία και οι περιοχές Βόρεια Ιρλανδία, Ουαλία και Σκωτία στη Μεγάλη Βρετανία και Βαλλονία στο Βέλγιο.

Τα 4 κράτη-μέλη που έχουν δηλώσει την πρόθεση τους για απαγόρευση είναι: Δανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Σλοβενία. Η καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ810 απαγορεύεται σε Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία και Πολωνία.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό η κ. Δανάλη η οργάνωση ασκεί έντονες πιέσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αναληφθούν αντίστοιχες εθνικές πρωτοβουλίες, ενώ όσον αφορά την επικείμενη επικείμενη συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ, η Greenpeace εμμένει στην ανάγκη ακύρωσής της, καθώς, μεταξύ άλλων ελλοχεύει ο κίνδυνος εισαγωγών μεταλλαγμένων σπόρων απ΄ την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Διαφήμιση