Αρχική Καταστροφές Tοξικός άνθρακας: 71.000 ζωές το κόστος των αδύναμων ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Tοξικός άνθρακας: 71.000 ζωές το κόστος των αδύναμων ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης

0
Διαφήμιση

Ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να σταματήσει να εθελοτυφλεί μπροστά στις μεθοδεύσεις του ελληνικού και του ευρωπαϊκού λόμπι άνθρακα που βάζουν σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ζωές!

Νέα πανευρωπαϊκή έκθεση της Greenpeace αποκαλύπτει ότι αν υιοθετηθούν τα προτεινόμενα, αδύναμα ευρωπαϊκά όρια για τη ρύπανση από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα ευθύνεται για 71.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη (και περίπου 1000 στην Ελλάδα) για την περίοδο 2020-2029. Αυτή η άσκοπη απώλεια ζωής μπορεί να αποφευχθεί αν υιοθετηθούν ευρωπαϊκά όρια ρύπανσης με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες.

Ωστόσο, οι έντονες παρασκηνιακές πιέσεις του ελληνικού και του ευρωπαϊκού λόμπι ορυκτών καυσίμων πέτυχαν να προταθούν αδύναμα όρια ρύπανσης έως και κατά 80% υψηλότερα από ό,τι ισχύει σήμερα στην Κίνα (!). Η Greenpeace απευθύνει ύστατη έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ να σταματήσει επιτέλους τις μεθοδεύσεις του λιγνιτικού λόμπι της ΔΕΗ που απειλούν δεκάδες χιλιάδες ζωές, αλλά και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Κατά τη διάρκεια των τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα σε ομάδες εργασίας των κρατών μελών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Σεβίλλη, κυριάρχησε η παρουσία εκπροσώπων της βιομηχανίας, οι οποίοι διείσδυσαν σε όλες τις εθνικές αντιπροσωπείες. Όπως έχει ενημερώσει εγκαίρως το αρμόδιο Υπουργείο η Greenpeace, ειδικά η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη αποκλειστικά από στελέχη της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, αποδείχτηκε αρνητικός πρωταγωνιστής στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, υπονομεύοντας σχεδόν όλες τις διαδικασίες βελτίωσης!

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας η ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΑΠΕΝ) αποφάσισαν πρόσφατα[5] την επαναλειτουργία της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδας 3, μίας μονάδας τόσο παλιάς και βρώμικης που δεν μπορεί να συμμορφωθεί ούτε με τα προηγούμενα ευρωπαϊκά όρια ρύπανσης που ίσχυαν από το 2006. Η ρύπανση από τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (στοιχεία 2011) αντιστοιχούσε περίπου σε 70 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

«Παρακολουθώντας τις παρασκηνιακές δράσεις του λιγνιτικού λόμπι της ΔΕΗ σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν προκαλεί έκπληξη η ευκολία με την οποία αποφασίστηκε η επαναλειτουργία της Πτολεμαΐδας 3, χωρίς καμιά μέριμνα για τη δημόσια υγεία και χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το πραγματικό κόστος στην ελληνική οικονομία.

Είναι αυτή η ΔΕΗ που θέλουμε να βοηθήσει την οικονομία μας να εκσυγχρονιστεί και να βγει γρηγορότερα από την κρίση; Το βάρος της ευθύνης πέφτει στον Υπουργό κ. Λαφαζάνη, ο οποίος δεν έχει πια δικαιολογία ότι δεν γνώριζε.», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Την ίδια ώρα, προωθείται η κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας, η οποία αν και προβάλλεται από το λόμπι του λιγνίτη ως σύγχρονη και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αδυνατεί να τηρήσει ακόμα και αυτές τις αδύναμες προτεινόμενες προδιαγραφές της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι προδιαγραφές της Πτολεμαΐδας 5 θα επιτρέπουν περίπου διπλάσια επίπεδα ρύπανσης από ό,τι προβλέπουν τα νέα (αδύναμα) όρια της ΕΕ, και πολλαπλάσια από ό,τι ήδη εκπέμπουν μονάδες με τη βέλτιστη τεχνολογία σε Κίνα, Αμερική και Ευρώπη!

Το διάστημα 1-9 Ιουνίου, οι τεχνικές αντιπροσωπείες των κρατών-μελών θα συσκεφθούν προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα προτεινόμενα όρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθούν να ψηφίσουν τις προτάσεις έως το τέλος του έτους. Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον ελληνικό λαό και τις επόμενες γενιές και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να βελτιωθούν θεαματικά τα όρια ρύπανσης των μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Διαφήμιση