Αρχική Ειδήσεις Τι τρώνε οι χορτοφάγοι – vegan

Τι τρώνε οι χορτοφάγοι – vegan

0
Διαφήμιση

Για αρχή ας δούμε τι ακριβώς σημαίνει χορτοφάγος. Μερικοί αυτοπροσδιορίζονται ως χορτοφάγοι, αλλά τρώνε ψάρια ή κοτόπουλο. Άλλοι είναι πιο αυστηροί στις διατροφικές επιλογές τους, όπως οι βίγκαν. Τι κάνετε λοιπόν σε περίπτωση που έχετε ένα τραπέζι στο σπίτι σας και κάποιος καλεσμένος σας είναι χορτοφάγος ή βίγκαν;

Της Δήμητρας Αιγινίτη

Ας δούμε πρώτα της κατηγορίες χοροφαγίας:

Pescetarian (Θαλασσινό-χορτοφάγος): Είναι ο χορτοφάγος που δεν τρώει κρέας αλλά τρώει θαλασσινά και ψάρια

Flexitarian (Εύκαμπτο-χορτοφάγος ): Μια πολύ μοδάτη λέξη για αυτό που κάποιοι χαρακτηρίζουν σαν ημι-χορτοφάγος. Αναφέρεται στα άτομα που δεν είναι αποκλειστικά χορτοφάγοι αλλά τρώνε αρκετά χορτοφαγικά γεύματα την εβδομάδα, και επιλέγουν πόσο συχνά και τι είδους κρέας θα καταναλώσουν (όπως κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής)

Χορτοφάγος: Χαρακτηρίζεται κάποιος που δεν καταναλώνει κρέας, πουλερικά, κυνήγι, ψάρια, θαλασσινά ή προϊόντα κρέατος όπως ζωμό, σάλτσα, λιπαρά, ή τρόφιμα μαγειρεμένα με κρέας. Ένας χορτοφάγος μπορεί ή μπορεί να μην καταναλώνει ζωικά προϊόντα όπως αυγά ή γαλακτοκομικά (οι αυγο-χορτοφάγοι τρώνε αυγά, οι lacto-vegetarian καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και οι γαλακτο-αυγο-χορτοφάγοι καταναλώνουν και αυγά και γαλακτοκομικά.

Vegan  (Aυστηρά-χορτοφάγος): Χαρακτηρίζεται ο αυστηρά χορτοφάγος που δεν καταναλώνει οτιδήποτε προέρχεται από ζώα, ούτε κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι ή άλλα ζωικά προϊόντα.

Πως να… ταΐσετε ένα χορτοφάγο: Τα πρέπει και τα μη…

  • Να είστε ειλικρινείς

Μην προσπαθήσετε να κρύψετε κρέας, ζωμό ή θαλασσινά στο γεύμα ενός χορτοφάγου. Εάν βάλετε μπέικον στη σαλάτα με μπρόκολο, ζωμό κοτόπουλου στο ρύζι, ή λαρδί στην πίτα πείτε το στους καλεσμένους σας.

  • Καλέστε τους

Μην αποφεύγετε να τους καλέσετε με φτηνές δικαιολογίες ότι δεν θα αισθανότανε άνετα κλπ. Ακόμα και η έλλειψη χορτοφαγικών φαγητών δεν θα χαλάσει τη διασκέδαση εάν η ατμόσφαιρα είναι θερμή.

  • Μην απολογείστε

Εσείς τρώτε κρέας. Κάποιοι αρνούνται να φάνε ζωάκια. Δεν χρειάζεται να απολογείστε σε κάποιον χορτοφάγο επειδή τρώτε κρέας.

Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις

 Ρωτήστε τι φαγητά προτιμάει ο καλεσμένος σας. Πιθανόν να ανακαλύψετε μια καινούρια σειρά αγαπημένων πιάτων ή να προωθήσετε ένα  χορτοφαγικό έδεσμα από συνοδευτικό σε κυρίως πιάτο!

 Προτείνετε στον καλεσμένο σας να φέρει ένα πιάτο!

Οι περισσότεροι χορτοφάγοι μαγειρεύουν για τον εαυτό τους. Αφήστε τους να φέρουν κάποιο πιάτο και να το μοιραστούν. Οι περισσότεροι μπορεί να το κάνουν χωρίς να προλάβετε να τους το προτείνετε.

  • Μην προσβληθείτε εάν φέρει φαγητό μαζί του

Οι περισσότεροι χορτοφάγοι δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οικοδεσπότη με τις διατροφικές τους επιλογές. Συχνά φέρνουν κάτι το οποίο μπορούν να φάνε και να το μοιραστούν με τους υπολοίπους, οπότε μην το πάρετε προσωπικά.

Τip: Αν προσανατολίζεστε να γίνετε κι εσείς χορτοφάγοι, δοκιμάστε κάτι νέο στο menu σας όπως τοφού, seitan (υποκατάστατο κρέατος που παρασκευάζεται από γλουτένη σιταριού και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες) ή tempeh (ένα υψηλά πρωτεϊνικό γεύμα ινδονησιακής προέλευσης το οποίο παρασκευάζεται από μερικώς μαγειρεμένη σόγια που έχει υποστεί ζύμωση).

Πολλά γνωστά φαγητά μπορούν να είναι και χορτοφαγικά και νόστιμα: λαζάνια, σχεδόν όλα τα ζυμαρικά, τσίλι, μαγειρεμένα γρήγορα σε μεγάλη θερμοκρασία και σούπες (χρησιμοποιείστε ζωμό λαχανικών), όλα μπορούν να μαγειρευτούν χωρίς κρέας.

Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα και πεντανόστιμα γλυκά χωρίς ζωικά και γαλακτοκομικά υλικά.

Διαφήμιση