Αρχική Καταστροφές Τεράστιες καλλιέργειες κατέστρεψε το νέφος στην Ινδία

Τεράστιες καλλιέργειες κατέστρεψε το νέφος στην Ινδία

0
Διαφήμιση

Καλλιέργειες ικανές να θρέψουν 94εκ. ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου, κατέστρεψε το νέφος στην Ινδία σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο υπολόγισε πως το όζον στο επίπεδο του εδάφους, ένα από τα βασικά συστατικά του νέφους, προκάλεσε ζημιές σε περίπου 6,7 εκατομμύρια τόνους βασικών καλλιεργειών της χώρας, όπως το ρύζι και το σιτάρι, σε ένα μόνο έτος. Συγκεκριμένα 3,8 εκατομμύρια τόνοι σιταριού και 2,3 εκατομμύρια τόνοι ρυζιού καταστρέφονται λόγω της ρύπανσης κάθε χρόνο.

Οι καλλιέργειες αυτές θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες 94 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ το κόστος των απωλειών αυτών εκτιμάται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τον καθηγητή Βιραμπχαντράν Ραμαναθάν, επικεφαλής της μελέτης.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε αρκετές περιοχές της Ινδίας, όπως το Νέο Δελχί, το οποίο τον περασμένο Μάιο ανακηρύχθηκε ως το μέρος με την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Το όζον που βρίσκεται στην επιφάνεια της Γης, κυρίως ως παράγωγο εκπομπών καυσαερίων οχημάτων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και εστιών μαγειρέματος, έχει γνωστές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις συνέπειές του στις καλλιέργειες, ειδικά σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, όπως έχουν δείξει μελέτες του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου Κολοράντο Στέιτ, μεταξύ άλλων.

«Η μόλυνση του όζοντος είναι αρκετές φορές δύσκολο να αναγνωριστεί, καθώς οι ζημιές που προκαλεί, όπως κηλίδες στα φύλλα και αποχρωματισμός, είναι παρόμοιες με τα συμπτώματα από διάφορες ασθένειες των φυτών», δήλωσε η Κολέτ Χελντ, μέλος της επιστημονικής ομάδας. «Ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο ότι η αγροτική παραγωγή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη ρύπανση από όζον», πρόσθεσε.

Διαφήμιση