Αρχική Ειδήσεις Συμφωνία- σταθμός για το εμπόριο άγριων ζώων

Συμφωνία- σταθμός για το εμπόριο άγριων ζώων

0
Διαφήμιση

Σε μια φιλόδοξη συμφωνία κατέληξαν χθες βράδυ εκπρόσωποι συνολικά 46 χωρών με στόχο να ενισχύσουν την διακρατική συνεργασία κατά του εμπορίου άγριας ζωής. Δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες, ρινόκεροι, τίγρεις και άλλα σπάνια ζώα σκοτώνονται κάθε χρόνο από λαθροθήρες, και σύμφωνα με τη WWF η μαύρη αγορά ζώων φτάνει τα 19 δις δολάρια το χρόνο.

Όλοι οι άγριοι ρινόκεροι του κόσμου θα χωρούσαν στο γήπεδο Ουέμπλεϊ Η συμφωνία, μετέδωσε το BBC από τη συνάντηση στο Λονδίνο, παραθέτει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της λαθροθηρίας, η οποία θα αντιμετωπίζεται στο εξής ως «σοβαρό έγκλημα».

Οι 46 χώρες συμφώνησαν επίσης σε ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και αυστηροποίηση της νομοθεσίας και της επιτήρησης.

«Οφείλουμε να δείξουμε την πολιτική μας δέσμευση στο ανώτατο επίπεδο και σε όλο τον πλανήτη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση προτού να είναι πολύ αργά» δήλωσε πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος προανήγγειλε μια «φιλόδοξη και ισχυρή» διακήρυξη.

Είπε μάλιστα ότι η λαθροθηρία και το τράφικινγκ άγριας ζωής είναι εγκλήματα της ίδιας κατηγορίας με την παράνομη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων.

Η διάσκεψη του Λονδίνου έδωσε έμφαση σε τρία εμβληματικά είδη που απειλούνται μεσοπρόθεσμα με εξαφάνιση: τους ελέφαντες της Αφρικής, τους ρινόκερους και τις τίγρεις.

Πριν από τη διάσκεψη χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία προχώρησαν συμβολικά στη δημόσια καταστροφή των αποθεμάτων τους σε ελεφαντόδοντο και οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να απαγορεύσουν τις αγοραπωλησίες σχεδόν όλων των προϊόντων από ελεφαντόδοντο.

Σύμφωνα με την IUCN, την οργάνωση που συντάσσει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, μόνο το 2012 σκοτώθηκαν για τους χαυλιόδοντές τους περισσότεροι από 20.000 αφρικανικοί ελέφαντες.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική για το δασόβιο αφρικανικό ελέφαντα, του οποίου οι πληθυσμοί μειώθηκαν κατά 62%, απειλώντας την επιβίωση του υποείδους.

Χίλιοι ρινόκεροι σκοτώθηκαν πέρυσι στη Νότια Αφρική, έναντι μόλις δεκατριών το 2007, ενώ ο αριθμός των τίγρεων που ζουν σε άγρια κατάσταση στην Ασία μειώθηκε μέσα σε εκατό χρόνια από 100.000 σε 3.200.

Το διεθνές εμπόριο ελεφαντόδοντου απαγορεύεται από το 1989 στο πλαίσιο της σύμβασης CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Πανίδας και Χλωρίδας), ωστόσο ορισμένες αφρικανικές χώρες -Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Νότιος Αφρική- έχουν λάβει επίσημες άδειες για εφάπαξ πώληση των αποθεμάτων τους.

Οι εξαιρέσεις αυτές έχουν κατηγορηθεί για ανανέωση της ζήτησης σε ελεφαντόδοντο, το οποίο καταλήγει κυρίως σε αγορές της Ασίας.

Στη συνάντηση του Λονδίνου, τέσσερις χώρες -Γκαμπόν, Μποτσουάνα, Τσαντ και Τανζανία- δεσμεύτηκαν ότι δεν θα ζητήσουν νέες άδειες για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στις συνομιλίες του Λονδίνου συμμετείχε και η Ιnterpol, σύμφωνα με την οποία το εμπόριο άγριας ζωής ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το οργανωμένο έγκλημα.

Διαφήμιση