Αρχική Καταστροφές Ινδονησία: δυο νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Κελούντ

Ινδονησία: δυο νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Κελούντ

0
Διαφήμιση

Τη ζωή σε δυο ανθρώπους κόστισε η θεαματική έκρηξη του ηφαιστείου Κελούντ στο νησί της Ιάβας, στην Ινδονησία, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Την ίδια ώρα χιλιάδες κάτοικοι στην περιοχή απομακρύνονται εσπευσμένα.

Η έκρηξη του Κελούντ άρχισε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, με την εκτόξευση στάχτης και άμμου σε ύψος 17 χιλιομέτρων, ενώ πυρακτωμένοι βράχοι έπεσαν στα γύρω χωριά σε ακτίνα χιλιομέτρων από το ηφαίστειο.

Ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων είδαν τρομοκρατημένους κατοίκους, καλυμμένους με στάχτη, να προσπαθούν να απομακρυνθούν με μοτοσικλέτες ή αυτοκίνητα.

Ένας άνδρας και μια γυναίκα ηλικίας περίπου 60 ετών έχασαν τη ζωή τους κάτω από τα συντρίμμια των αντίστοιχων σπιτιών τους, οι στέγες των οποίων κατέρρευσαν υπό το βάρος των υλικών από το ηφαίστειο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρόληψης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο.

Περίπου 200.000 άνθρωποι οι οποίοι κατοικούν σε 36 χωριά σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το Κελούντ, πήραν εντολή να απομακρυνθούν, όμως μόνο οι μισοί έφτασαν στα καταφύγια που έθεσαν στη διάθεσή τους οι αρχές.

Οι υπηρεσίες διάσωσης έστειλαν SMS στους κατοίκους για να τους ζητήσουν να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, εξηγώντας ότι η λάβα συνεχίζει να ρέει σε ορισμένα χωριά και πως ο αέρας είναι κατά τόπους κορεσμένος από θειάφι.

Ο Σουνάρ, ένας εξηντάχρονος που κατοικεί σ’ ένα χωριό κοντά στο Μπλιτάρ, αφηγήθηκε πως είδε το σπίτι του να καταρρέει κάτω από ένα καταιγισμό από “πέτρες μεγάλες σαν γροθιά”.

“Όλα έτρεμαν, ήταν σαν να βρίσκεσαι σε πλοίο σε τρικυμία. Το σκάσαμε, βλέπαμε τη λάβα μακριά να ρέει σ’ ένα ποταμό”.

Τα αεροδρόμια των πόλεων Σουραμπάγια, Γιογκιακάρτα και Σόλο έκλεισαν, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος στο υπουργείο Μεταφορών, ο Χέρι Μπακτί. Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες αεροπλάνων στην πίστα του αεροδρομίου που ήταν καλυμμένα από στάχτη.

Οι πτήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου είναι κυρίως αυτές από και προς την Αυστραλία, προς την Ινδονησία και προς την Ταϊλάνδη.

Ωστόσο άλλα αεροδρόμια, όπως αυτό του Ντενπασάρ στο τουριστικό Μπαλί, δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον εθνικό ινδονησιακό αερομεταφορέα Garuda Indonesia.

Στην περιφέρεια της Γιογκιακάρτα, σε απόσταση περίπου 200 χλμ. από τον κρατήρα, οι αρχές έκλεισαν τον Μπορομπουντούρ, το μεγαλύτερο βουδιστικό ναό στον κόσμο, ο οποίος είχε καλυφθεί από στάχτη.

Πάντως η πιθανότητα μιας νέας έκρηξης εξίσου σφοδρής με τη χθεσινή είναι μικρή, ανακοίνωσε το κέντρο για την πρόληψη ηφαιστειακών και γεωλογικών κινδύνων.

Οι εκρήξεις του Κελούντ (1.731 μέτρα) έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 15.000 ανθρώπους από το 16ο αιώνα, από τους οποίους οι 10.000 έχασαν τη ζωή τους το 1568.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση