Αρχική Ειδήσεις Γενετικό «μπέρδεμα» καταγράφει ο πρώτος διαδραστικός χάρτης της ανθρώπινης ιστορίας

Γενετικό «μπέρδεμα» καταγράφει ο πρώτος διαδραστικός χάρτης της ανθρώπινης ιστορίας

0
Διαφήμιση

Διαρκής όσο και πολύπλοκη αποδεικνύεται η ανθρώπινη γενετική ιστορία κυρίως λόγω των μεταναστεύσεων, των πολεμικών κατακτήσεων και του εμπορίου ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής. Αυτό διαπιστώνει ο πρώτος διαδραστικός χάρτης που δημιούργησαν Βρετανοί και Γερμανοί επιστήμονες και ο οποίος καλύπτει μια περίοδο 4.000 ετών.

Ο «Άτλας» δείχνει ότι οι απομονωμένοι Καλάς που ζουν στην οροσειρά Ινδοκούς του Πακιστάν, φέρουν σήμερα στο DNA τους αρχαία γονίδια που έφθασαν στην Ασία από την Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή (η ακριβής προέλευσή τους δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί) πιθανότατα μέσω του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ακριβώς αυτό πάντα πίστευαν οι ίδιοι οι Καλάς και τώρα η γενετική έρευνα μάλλον τους δικαιώνει.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Τμήμα Στατιστικής) και του University College του Λονδίνου (Ινστιτούτο Γενετικής), καθώς και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, με επικεφαλής τον δρ. Γκάρετ Χέλενταλ, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», βάσισαν τον «χάρτη» τους στην πλήρη συγκριτική ανάλυση του DNA 1.490 ανθρώπων από 95 πληθυσμούς από όλο τον κόσμο.

Η γενετική έρευνα φέρνει στο φως συμβάντα που δεν είναι κατ’ ανάγκη καταγραμμένα στην ιστορία. Για παράδειγμα, τόνισε ο Σάιμον Μέγιερς, «το DNA του λαού των Του στη σύγχρονη Κίνα δείχνει ότι περίπου στο 1.200 μΧ Ευρωπαίοι παρόμοιοι με τους σύγχρονους Έλληνες αναμίχθηκαν (γενετικά) με ένα κατά τα άλλα κινεζικό πληθυσμό. Πιθανώς, η προέλευση αυτού του ευρωπαϊκού DNA είναι έμποροι που ταξίδευαν στον γειτονικό Δρόμο του Μεταξιού».

Ο χάρτης επίσης, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τη γενετική κληρονομιά των επιδρομών των Μογγόλων του 13ου αιώνα, η οποία φθάνει μέχρι την Τουρκία. Οι Τούρκοι εμφανίζονται να έχουν σήμερα σε ποσοστό 8% «μογγολικά» γονίδια, έναντι 39% των Ουζμπέκων και 50% των Ουιγούρων της Κίνας.

Το βασικό μήνυμα του «άτλαντα» είναι, σύμφωνα με τον Γκάρετ Χέλενταλ, ότι «σχεδόν όλοι οι πληθυσμοί εμφανίζουν συμβάντα γενετικής επιμιξίας, συνεπώς αυτά είναι πολύ κοινά σε όλη την πρόσφατη ιστορία και συχνά εμπλέκουν ανθρώπους που μεταναστεύουν μεγάλες αποστάσεις». «Κάθε πληθυσμός έχει μια συγκεκριμένη γενετική “παλέτα”», πρόσθεσε ο δρ. Ντάνιελ Φαλούς του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.

Ο διαδραστικός γενετικός χάρτης είναι ελεύθερα προσβάσιμος από όλους στη διεύθυνση: admixturemap.paintmychromosomes.com.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here