Αρχική Ειδήσεις Και όμως ο Πλάτωνας είχε δίκιο για την ομορφιά των μαθηματικών

Και όμως ο Πλάτωνας είχε δίκιο για την ομορφιά των μαθηματικών

0
Διαφήμιση

Τα μαθηματικά μπορούν να γοητεύσουν κάποιον τόσο πολύ που να διεγείρουν τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου μας, οι οποίες ενεργοποιούνται στη θέα ενός πίνακα του Βαν Γκογκ και στην ακρόαση ενός μεγάλου έργου τέχνης, όπως του Μπαχ…

Αυτό διαπίστωσε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία όσοι θεωρούν πραγματικά όμορφες τις εξισώσεις, τις βλέπουν σαν αυθεντικά έργα τέχνης. Η νέα μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι υπάρχει μια ενιαία νευροβιολογική βάση για την ομορφιά και την αισθητική αντίληψη του ωραίου.

«Η ομορφιά μιας εξίσωσης μπορεί να προέρχεται από την απλότητά της, τη συμμετρία της, την κομψότητά της ή την έκφραση μιας αναλλοίωτης αλήθειας. Για τον Πλάτωνα, η αφηρημένη ποιότητα των μαθηματικών εξέφραζε το αποκορύφωμα της ομορφιάς», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητή των ερευνητών Σεμίρ Ζέκι του Εργαστηρίου Νευροβιολογίας Wellcome του UniversityCollege του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «FrontiersinHumanNeuroscience»

Η μελέτη έδειξε ότι η εμπειρία του «μαθηματικά ωραίου» καταγράφεται στην ίδια συναισθηματική περιοχή του εγκεφάλου (στον μέσο κογχομετωπιαίο φλοιό), όπου αποτυπώνεται και γίνεται η επεξεργασία του «ωραίου» στην μουσική ή τη ζωγραφική. Το πείραμα έδειξε ότι οι εξισώσεις που συστηματικά γεννούν την πιο έντονη αισθητική απόλαυση, είναι η ταυτότητα του Όιλερ, το Πυθαγόρειο θεώρημα και οι εξισώσεις Κοσί-Ρίμαν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) για να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα 15 εθελοντών μαθηματικών, την ώρα που αυτοί καλούνταν να δουν 60 μαθηματικές εξισώσεις και να τις αξιολογήσουν ως όμορφες, άσχημες ή ουδέτερες.

Διαφήμιση