Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΑΠΕ: μείωση επενδύσεων αλλά και σημαντική ανάπτυξη της αγοράς παγκοσμίως καταγράφει έρευνα

ΑΠΕ: μείωση επενδύσεων αλλά και σημαντική ανάπτυξη της αγοράς παγκοσμίως καταγράφει έρευνα

0
Διαφήμιση

Πτωτική πορεία συνεχίζουν να καταγράφουν παγκοσμίως οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς μετά την χρονιά που έσπασε όλα τα ρεκόρ, το 2011, ο σχετικός δείκτης κινείται αρνητικά και η πτώση το 2013 εκτιμάται στο 12%, μετά από ένα επίσης ασταθές 2012 όπου η πτώση των επενδύσεων κινήθηκε στο 9%.

 Σύμφωνα το Bloomberg New Energy Finance (BNEF), κύριοι λόγοι για την συρρίκνωση των επενδύσεων το έτος που πέρασε ήταν η μείωση στο κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, αλλά και η αστάθεια που δημιουργήθηκε από τις περικοπές στις εγγυημένες τιμές σε όλη την Ευρώπη και την υπόθεση ντάμπινγκ.

Αναλυτικά, σε συνέχεια της μείωσης 9% το 2012 ως προς τις νέες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, είχε προηγηθεί ένα δυναμικό 2011, το 2013 επενδύθηκαν 254 δισ. δολάρια.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή είναι μόνο η μια πλευρά, καθώς μπορεί οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια μειώθηκαν από 142,9 δισ. δολ. το 2012 σε 114,7 δισ. δολ. πέρυσι, ωστόσο, το μέγεθος της αγοράς αναπτύχθηκε κατά 20% λόγω της μείωσης του κόστους του ηλιακού εξοπλισμού και των νέων επενδύσεων σε νέες και φθηνότερες αναπτυσσόμενες αγορές.

Κόντρα στη γενική τάση μείωσης των επενδύσεων, στην Ιαπωνία επενδύθηκαν 35,4 δισ. δολάρια στον κλάδο της καθαρής ενέργειας, αύξηση 55% σε σύγκριση με το 2012.

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων κατευθύνθηκε σε ηλιακά έργα μικρής κλίμακας, τα οποία θεωρούνται ως τα ασφαλέστερα και συνεπέστερα ενεργειακά υποκατάστατα σε μια χώρα που έχει αδρανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της πυρηνικής της ισχύος μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα.

Στον αντίποδα, η Ευρώπη έσφιξε το ζωνάρι με τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα να μειώνουν -ακόμα και αναδρομικά- τις εγγυημένες τιμές προς τις ΑΠΕ και κυρίως στα φωτοβολταϊκά και την ΕΕ να πατάει πάνω σε τεντωμένο σχοινί ως προς τη στρατηγική της στην καθαρή ενέργεια.

Στην Κίνα οι επενδύσεις μειώθηκαν 3,8% στα 61,3 δισ. δολάρια, ενώ στις ΗΠΑ 8,4% στα 53 δισ. δολάρια.

«Μια δεύτερη διαδοχική μείωση στο επενδυτικό κόστος των ΑΠΕ φαντάζει ως ανεπιθύμητο νέο για τον κλάδο, ωστόσο οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια» επισημαίνει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Bloomberg New Energy Finance, Μάικλ Λάιμπριχ.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα,

– τα φωτοβολταϊκά και τα υπόλοιπα ηλιακά συστήματα βρέθηκαν στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος το 2013 με 114,7 δισ. δολ. αλλά και σημαντική μείωση από τα 142,9 δισ. το 2012.

– η αιολική ενέργεια παρέμεινε σταθερή στα 80,3 δισ. δολ. το 2013 από 80,9 δισ. δολ. το 2012.

Ακολούθησαν έξυπνες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας όπως λύσεις αποθήκευσης και έξυπνα δίκτυα με 34,6 δισ. δολ., ενώ βιομάζα και τεχνολογίες μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια συγκέντρωσαν 8 δισ. δολάρια έναντι 13,8 δισ. δολ. το 2013.

 

Αναλυτικά η έρευνα εδώ

Διαφήμιση