Αρχική Ειδήσεις ΗΜΕΡΙΔΑ : «Ενεργοί πολίτες στις γειτονιές της Αθήνας»

ΗΜΕΡΙΔΑ : «Ενεργοί πολίτες στις γειτονιές της Αθήνας»

0
Διαφήμιση

Ενεργοί πολίτες που δραστηριοποιούνται  για τη βελτίωση της πόλης και της ποιότητας ζωής τους και στις  επτά  δημοτικές κοινότητες του Δήμου Αθηναίων συμμετείχαν  σήμερα στην ημερίδα με θέμα «Ενεργοί πολίτες στις γειτονιές της Αθήνας» που συνδιοργάνωσε το Γραφείο Συμπαραστάτη του Δήμου Αθηναίων με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Η έννοια του ενεργού πολίτη βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», επισήμανε κατά την εισήγηση του ο κ. Αρης Περουλάκης, επικεφαλής  του Τμήματος Επικοινωνίας Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων της Αντιπροσωπείας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα .Ο κ Περουλάκης υπενθύμισε ότι από την 1η Απριλίου 2012, οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν στα χέρια τους ένα νέο εργαλείο το οποίο τους επιτρέπει να επηρεάζουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη συλλογή τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου υπογραφών, μπορούν να προτείνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοθετικές πράξεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της. Οι διοργανωτές τέτοιων επιτυχημένων πρωτοβουλιών συμμετέχουν σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της 3 μήνες για να εξετάσει την πρωτοβουλία και να αποφασίσει εάν και πώς θα ενεργήσει προς αυτή τη κατεύθυνση.
«Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι εν μέσω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο Δήμος Αθηναίων έχει συμπαραστάτες του τόσους ενεργούς και αλληλέγγυους πολίτες.Το άτυπο δίκτυο των φορέων αυτών πρέπει να ενδυναμώνεται συνεχώς εντάσσοντας όλο και περισσότερους πολίτες στις αξίες που προωθεί.» περιέγραψε στο χαιρετισμό του ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

«Έχοντας συμπληρώσει ήδη έναν χρόνο λειτουργίας, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι πλέον σε θέση να διακρίνει τους στρατηγικούς συμμάχους του στον αγώνα κατά της κακοδιοίκησης. Οι σύμμαχοι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ενεργούς πολίτες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Σήμερα προτείνω να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα: την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου συνεννόησης που περιέχει με απλούς όρους της μέθοδο μιας τέτοιας σύμπραξης , τόνισε ο  Βασίλης Σωτηρόπουλος, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων   

Η Βασιλική Νικολακοπούλου από τον  Πολιτιστικό σύλλογο  «Παναθήναια» επεσήμανε ότι έχει διαταραχθεί  ο ιστός του ιστορικού κέντρου της πόλης .Η κατάσταση μεταξύ άλλων  οφείλεται, είπε,  στη γιγάντωση των εμπορικών χρήσεων , την άνθιση της πορνείας , τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών , την εγκατάλειψη διατηρητέων κτιρίων και την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων  όπου υπάρχει πεζοδρόμιο και  πεζόδρομος.

Ο Νίκος Τοπούσης από την Προοδευτική Ένωση Βοτανικού-Ρούφ  κατήγγειλε  την διαδρομή προσέγγισης του Μετρό στο Γκάζι  ως επικίνδυνη. Οι αναφορές του επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στο Γκάζι, τον Ελαιώνα και στην περιοχή των σιδηροδρομικών γραμμών στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. « Κάποιοι λυμαίνονται το Γκάζι-εγώ τους ξέρω -.Ας ψάξει η Πολιτεία να τους βρει» .Ο κ. Τοπούσης επεσήμανε ότι ο Ελαιώνας «έχει καταντήσει κέντρο όλων των Ρομά».
Ο Γιώργος Τσιούνης, πρόεδρος  του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού συλλόγου «Άγιος Ελευθέριος  Άρεως» ανέφερε ότι έχει προσφέρει ιδιόκτητο ακίνητο του στο Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία Λέσχης Φιλίας  χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από άποψη Δημοτικής Αρχής και τόνισε πως μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στην πόλη μας.
Η Έφη Λαμπροπούλου, από το Σύλλογο κατοίκων και επαγγελματιών Πλατείας Αμερικής  ΕΠΟΙΖΩ έκανε λόγο για καταστροφή της Κυψέλης .Τη χαρακτήρισε «πτωχοκομείο  , χώρο παρανομίας και αποθήκευσης μεταναστών» .Κατήγγειλε πολύπλοκες συναρμοδιότητες και εμπλοκή πολλών φορέων στον Κανονισμό Υγειονομικού Ενδιαφέροντος καθώς  και υπερσυγκέντρωση  ιντερνέτ καφέ , μίνι-μάρκετ , κουρείων-πολλά από αυτά παραβατικά- στην περιοχή τους.

Η Ελένη Παπαδοπούλου από την Επιτροπή κατοίκων Αγγελοπούλου-Πλ.Βικτωρίας μίλησε για τη γκετοποίηση  της πλατείας. Κατήγγειλε  ότι ο Δήμος Αθηναίων  δεν τηρεί καν τη νομοθεσία στην έκδοση νέων αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ενώ η Αριστοτέλους και η Αχαρνών γέμισαν καταστήματα, «γλυτώσαμε» την 3ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ίδια,  «υπάρχει σχέδιο μεταφοράς του Κέντρου στο Φάληρο», ενώ  οι υπηρεσίες του Δήμου δεν λειτουργούν και δημόσιοι χώροι έχουν παραχωρηθεί με αφανείς διαδικασίες.
Η Θωμαΐδα Γιαννάτου από την επιτροπή κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα υποστήριξε ότι θα πρέπει και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα να μεταφέρει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι και αυτοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Δεν αρκεί  μόνο η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας. Να ανοίξουν τα σύνορα τους και να σταματήσουν να βλέπουν την Ελλάδα σαν τη χωματερή και το πειραματόζωο της Ευρώπης… Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή επιτροπή να ελέγξει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αθηναίων δημοτών οι  οποίοι έχουν χάσει βασικά δικαιώματα τους όπως ελευθερία-υγεία-ασφάλεια και εργασία» .
Η Αλεξάνδρα Ξενάκη, από την ομάδα κατοίκων Κυψέλης «Η Κυψέλη μας» ανέφερε ότι συνειδητά αποφάσισαν να μην αναλωθούν μόνο στις «δυσλειτουργίες»  της γειτονιάς τους , «πτωχοκομείο και αποθήκη παράνομων μεταναστών» αλλά να επικεντρωθούν σε δράσεις ανάδειξης θετικών στοιχείων της περιοχής καθώς και στην επανασύνδεση του κοινωνικού ιστού της. Η ομάδα, μετά από αίτημα της 6ης κοινότητας  σύνταξε ερωτηματολόγιο και με 5 συνεργεία φίλων /εθελοντών έκανε πάνω από 60 συνεντεύξεις κατοίκων.
Η Χρυσούλα Γεωργουλοπούλου , πρόεδρος των «Φίλων της Κυψέλης»   καυτηρίασε την 9χρονη «κατάληψη» της Δημοτικής αγοράς Κυψέλης , την «εισβολή Βαλκανίων στη Φωκίωνος Νέγρη »  και επεσήμανε την μόνιμη απαξίωση των αιτημάτων του συλλόγου από τις εκάστοτε  Δημοτικές αρχές.
Η Ελένη Ηλία , από τη «Δράση για την κοινωνία , τον Πολιτισμό και την ποιότητα ζωής»  αφού προέβη σε εκτενή αναφορά ποικίλων πολιτιστικών δράσεων της ομάδας, είπε ότι με τον πολιτισμό η Δράση προσπαθεί να βγάλει από το σπίτι του τον κάτοικο της περιοχής, ο οποίος πλέον δεν κυκλοφορεί, γιατί η γειτονιά δεν είναι αυτή που ήταν.

Η κ. Σταματίνα Κοκκινάκη πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλη εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα ένας μεγάλος αριθμός συλλόγων, ομάδων, επιτροπών, που κινούνται στις γειτονιές της Αθήνας για τη βελτίωση των όρων ζωής των πολιτών.  Παρατήρησε ότι «δρω, σημαίνει ζω» και επισήμανε ότι η δύναμη της αλλαγής είναι στα χέρια του πολίτη και όχι μόνο με τη συμμετοχή του στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά πολύ περισσότερο με την ενεργό δράση του σε τοπικό επίπεδο.

Ο Δημήτρης Αργυρίου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Πατησίων ανέφερε ως μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής, την ανεπάρκεια συγκοινωνιακού δικτύου και την έλλειψη πρασίνου. Ζήτησε την κατεδάφιση ερειπωμένων κτιρίων, τα οποία αποτελούν εστία μολύνσεων και συγκέντρωσης περιθωριακών στοιχείων και κατήγγειλε ότι αντιμέτωποι με την ανεπαρκή πρόνοια των αρμόδιων Αρχών οι κάτοικοι κόβουν μόνοι τα δέντρα της περιοχής τους.

Σύμφωνα με την κ. Αθηνά Μερτζέλου από την Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημία Πλάτωνα, ο Δήμος Αθηναίων είναι όλος ένα πρόβλημα. Αναφερόμενη στην περιοχή της έκανε λόγο για επέλαση των εργολάβων, οι οποίοι ουδόλως ενδιαφέρονται για τον περιβάλλοντα χώρο και τον αρχαιολογικό του χαρακτήρα και ζήτησε να ελεγχθούν όσοι ανεξέλεγκτα κόβουν τα δέντρα, μπροστά από τις πολυκατοικίες.
Η κ. Βασιλική Μπάρκα, πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Μέγας Αλέξανδρος μίλησε για υποβάθμιση του αρχαιολογικού τμήματος της Ιεράς Οδού από την εγκατάλειψη και την πληθώρα των «διασκεδαστήριων»,, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν τα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε πια πόλη, δεν έχουμε ιστορικό κέντρο, έχουμε μετατραπεί σ’ένα απέραντο διασκεδαστήριο, ωσάν η πόλη μας να μην είχε κάτι άλλο να αναδείξει».

Ο Μιχάλης Μουσούς,   πρόεδρος του Εξωραϊστικού  συλλόγου «Λυκαβητός» αναφέρθηκε  μεταξύ άλλων στην απομάκρυνση των παιδιών των δημοτών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες στην παροχή ειδικών θέσεων στάθμευσης  και τις χρήσεις γης  και προέβαλε τις ενστάσεις του για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Καταλήγοντας είπε ότι «πρέπει να βρούμε τι μας ενώνει, τι μας κάνει Αθηναίους και μόνο αν βρούμε την ταυτότητα μας θα λύσουμε τα προβλήματα».

Ο Γιώργος Κουγιούλης από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμεικού» αναφέρθηκε σε αιτήματα του συλλόγου σε ώτα μη ακουόντων  επισημαίνοντας ειδικότερα την απουσία κατασκευής αποχετευτικού ομβρίων υδάτων.  Παράλληλα, αιτήθηκε το άνοιγμα των κήπων του Βοτανικού, την  ανάπλαση γύρω από την Ιερή ελιά, καθώς και την ανάπλαση της Ιεράς Οδού και την  ανακατασκευή των ανισόπεδων διαβάσεων.

Ο πρόεδρος του Α.ΚΙ.Β.Δ.Α. Χ.Καραραγιώργος ανέφερε ότι  ηπρώτη προτεραιότητα για τους κατοίκους  του Δήμου Αθηναίων αποτελεί η αναβάθμιση του Περιβάλλοντος και της Ποιότητας Ζωης τους, αφού η υποβάθμιση που παρουσιάζουν πολλές γειτονιές του Διαμερίσματος έχουν δημιουργήσει συνθήκες, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης και γι αυτό θα επιδιώξει μαζί με άλλους φορείς να συμβάλει κατά τον καλύτερο τρόπο στην αναβάθμιση της.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  Παν. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι πριν τρία χρόνια η επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής είχε καλέσει τους φορείς του Ιστορικού Κέντρου να επεξεργαστούν προτάσεις για τη διάσωση του «είχαν τότε διατυπωθεί ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες η Επιτροπή ανέδειξε σε ένα σχετικό πόρισμα. Μετά ήρθε η κρίση, η αστάθεια, οι αγανακτισμένοι κι οι διπλές εκλογές, κι όλ ‘αυτά κάπου χάθηκαν, μαζί και το ενδιαφέρον του δήμου>. Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι « ζητούμε το άγρυπνο μάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πόλη, θα λέγαμε να μην ξανακούσουμε ότι δεν έχετε ηχόμετρα για να διαπιστώσετε την ταλαιπωρία των δημοτών από την ηχορύπανση, αλλά τώρα, που σας πήραν αυτή την αρμοδιότητα, σας θέλουμε αρωγούς μ’ όλα τα μέσα που διαθέτετε. Δε θέλουμε να ξανακούσουμε πόσες κουβέρτες μοιράστηκαν στους δρόμους, θέλουμε τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, να τελειώσει αυτή η εικόνα στο Μοναστηράκι.»

Η κ. Ιωάννα Μαγγανάρα, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Κολωνακίου παρατήρησε ότι το νομικό πλαίσιο, όπως εκφράζεται με υπουργικές αποφάσεις και κανονιστικές πράξεις του Δήμου, χαρακτηρίζεται το τελευταίο διάστημα από ολοένα ευνοϊκότερες διατάξεις, προς τους καταστηματάρχες σε βάρος των δικαιωμάτων των δημοτών. Η ίδια επισήμανε ότι το Κολωνάκι σήμερα είναι μια υπερκορεσμένη περιοχή, από άποψη Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και πρότεινε για πολλοστή φορά την επικαιροποίηση των χρήσεων γης στην περιοχή, δεδομένου ότι άλλες, όπως Θησείο, Ψυρρή, Κεραμεικός έχουν ήδη καθορισμένες χρήσεις γης.
 Τέλος, η κ. Ευαγγελία Ραζή, αντιπρόεδρος του  Πολιτιστικού συλλόγου Εξαρχείων-Νεάπολης «Η Γειτονιά» ανέφερε ότι το πρόβλημα της ηχορύπανσης του Λόφου Στρέφη λύθηκε.Υπογράμμισε ότι  είναι υπέρ των σχεδίων ανάπλασης του ιστορικού κέντρου με την προϋπόθεση ότι θα είναι προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης και διαλόγου με τους φορείς και τους κατοίκους της. «Στη δική μας περίπτωση το σχέδιο ανάπλασης συμπεριέλαβε μόνο το Εξάρχεια και την περιοχή γύρω από την πλατεία κι άφησε έξω τη Νεάπολη που είναι η κυρίως συνοικία και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά προβλήματα.».

Διαφήμιση