Αρχική Καταστροφές Φουκουσίμα: στα υψηλότερα επίπεδα η ραδιενέργεια- έντονη ανησυχία

Φουκουσίμα: στα υψηλότερα επίπεδα η ραδιενέργεια- έντονη ανησυχία

0
Διαφήμιση

Στα υψηλότερα επίπεδά τους φτάνουν οι μετρήσεις ραδιενέργειας στον κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και οι εστίες επεκτάθηκαν. Πλέον οι φωνές που επιμένουν να ζητηθεί βοήθεια από το εξωτερικό αυξάνονται και όλα αυτά μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας ότι θα δαπανήσει 470 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή υπόγειου τείχους από πάγο και τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις διαρροές ραδιενεργών υδάτων.

Οι εστίες υψηλής ραδιενέργειας επεκτάθηκαν σε τρεις περιοχές όπου βρίσκονται εκατοντάδες δεξαμενές που είχαν κατασκευαστεί εσπευσμένα και περιέχουν νερό το οποίο είναι μολυσμένο, καθώς τον Μάρτιο του 2011 είχε χυθεί πάνω στους λιωμένους πυρήνες τριών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Νταϊίτσι της Φουκουσίμα.

Οι μετρήσεις λίγο πάνω από το έδαφος κοντά σε μια ομάδα δεξαμενών στο εργοστάσιο έδειξαν ραδιενέργεια 2.200 μιλισιβέρτ, ανακοίνωσε σήμερα η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή (NRA). Το προηγούμενο υψηλότερο επίπεδο στις περιοχές των δεξαμενών ήταν τα 1.800 μιλισιβέρτ που είχαν καταγραφεί το Σάββατο.

Αμφότερα τα επίπεδα αυτά είναι αρκετά για να σκοτώσουν μέσα σε διάστημα ωρών έναν άνθρωπο χωρίς στολή προστασίας.

Τείχος πάγου

Η αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας και διαρροές στον σταθμό έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία και η ιαπωνική κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει σχεδόν 500 εκατ. δολάρια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις αυξανόμενες ποσότητες του μολυσμένου νερού.

Αναλυτικά, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να δαπανήσει συνολικά 470 εκατομμύρια δολάριαως τα τέλη Μαρτίου του 2015 για δυο project και συγκεκριμένα την κατασκευή ενός τείχους πάγου κόστους 150 εκατομμυρίων δολαρίωνκαι την κατασκευή αναβαθμισμένων μονάδων επεξεργασίας υδάτων που αναμένεται να απομακρύνουν όλα τα ραδιενεργά στοιχεία από το νερό εκτός από το τρίτιο.

Το τείχος πάγου θα παγώσει το έδαφος σε βάθος 30 μέτρων μέσω ενός ηλεκτρικού συστήματος λεπτών αγωγών που θα μεταφέρουν ψυκτικές ουσίες. Το σύστημα εκτιμάται ότι θα σταματήσει τη διαρροή ραδιενεργών υδάτων από το εργοστάσιο, εμποδίζοντας παράλληλα τα υπόγεια ύδατα να εισέλθουν στους αντιδραστήρες και τα κτήρια που στεγάζουν τις γεννήτριες, απ’ όπου συλλέγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενεργού νερού.

Ο έλεγχος της βιωσιμότητας του σχεδίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2015, ανατέθηκε στην ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία Kajima Corp.. Η απόφαση για το τείχος πάγου ερμηνεύτηκε ως η ύστατη απόπειρα της Ιαπωνίας να δείξει ότι το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα δεν εμπνέει πλέον ανησυχία, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση τηςΔιεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την χώρα που θα φιλοξενήσει τους ολυμπιακούς αγώνες του 2020.

Βοήθεια από το εξωτερικό

Στο μεταξύ, στην Ιαπωνία υψώθηκαν σήμερα πολλές φωνές οι οποίες καλούν την κυβέρνηση να ζητήσει εμπειρογνωμοσύνη από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των διαρροών του μολυσμένου ύδατος.

«Είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία με ξένους οργανισμούς και εμπειρογνώμονες» δήλωσε ο Τακούγια Χατόρι, ένας πρώην διευθυντής του πυρηνικού σταθμού Νταϊίτσι της Φουκουσίμα και νυν πρόεδρος του Φόρουμ Ιαπώνων Βιομηχάνων της Ατομικής Ενέργειας

«Μετά το ατύχημα, η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) είχε τόσα να κάνει, κυρίως για να αποκαταστήσει την ψύξη των αντιδραστήρων, ώστε η αντιμετώπιση του προβλήματος του νερού διαρκώς αναβαλλόταν. Το αποτέλεσμα είναι ότι αντιμετωπίζουμε τώρα, με τις ραδιενεργές διαρροές, τη σοβαρότερη κρίση μετά το ατύχημα» επέμεινε ο Χατόρι, ο οποίος τάχθηκε επίσης έντονα υπέρ της συμμετοχής ξένων επιχειρήσεων στο έργο της διάλυσης των αντιδραστήρων.

«Το κράτος πρέπει να ενισχύσει την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά των διαρροών χρησιμοποιώντας στο μέγιστο νέες ξένες τεχνικές» γράφει παράλληλα στο σημερινό κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Νικέι», «βίβλος» των επιχειρηματικών κύκλων.

Διαφήμιση