Αρχική Ειδήσεις Διατροφή, διαλογισμός και άσκηση ίσως μπορούν να εμποδίσουν τα γηρατειά

Διατροφή, διαλογισμός και άσκηση ίσως μπορούν να εμποδίσουν τα γηρατειά

0
Διαφήμιση

Μια άκρως υγιεινή ζωή μπορεί να αντιστρέψει την γήρανση των κυττάρων, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως στο επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει ο συνδυασμός της τακτικής γυμναστικής, της αυστηρής διατροφής και του διαλογισμού.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσο ενδιαφέρουσα κι αν είναι η έρευνα που δημοσιεύεται στο Lancet Oncology, είναι ακόμα νωρίς για επίσημα συμπεράσματα.

Η έρευνα εστίασε σε 35 άντρες –αριθμός που χαρακτηρίζεται ως μικρό δείγμα- με καρκίνο του προστάτη. Εκείνοι που άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους είχαν αποδεδειγμένα νεότερα κύτταρα, με όρους γενετικής.

Οι ερευνητές παρατήρησαν εμφανείς κυτταρικές αλλαγές σε μια ομάδα 10 αντρών οι οποίοι άλλαξαν τη διατροφή τους κι έγιναν vegetarian, ακολούθησαν αυστηρά το προτεινόμενο πρόγραμμα άσκησης και επιδόθηκαν σε διαλογισμό και γιόγκα για την καταπολέμηση του άγχους.

Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν εντοπίζονται στα αποκαλούμενα τελομερή. Στον άνθρωπο η αιτία του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου (της απόπτωσης) βρίσκεται στα χρωμοσώματα που εντοπίζονται στην καρδιά των κυττάρων. Τα άκρα των χρωμοσωμάτων προστατεύονται από χημικά «σκουφάκια», τα τελομερή, τα οποία έχουν τον ρόλο των πλαστικών προστατευτικών που φέρουν τα άκρα στα κορδόνια των παπουτσιών.

Ωστόσο κάθε φορά που ένα ανθρώπινο κύτταρο διαιρείται τα τελομερή κονταίνουν. Τελικώς ύστερα από περίπου 50 διαιρέσεις έχουν κοντύνει πολύ και δεν μπορούν να προστατεύσουν τα χρωμοσώματα. Έτσι το κύτταρο πεθαίνει.

Ερευνητές έχουν αναρωτηθεί στο παρελθόν αν αυτή η διαδικασία είναι αναπόφευκτη ή κάτι θα μπορούσε να την καθυστερήσει ακόμα και να την αντιστρέψει.

Στην συγκεκριμένη έρευνα ο καθηγητής Dean Ornishκαι οι συνεργάτες του προτείνουν ότι τα τελομερή μπορούν να επιμηκυνθούν εφόσον τους δοθεί η σχετική ενθάρρυνση.

Στην αρχή της έρευνας μέτρησαν το μήκος των τελομερών και το ίδιο έκαναν μετά από πέντε χρόνια. Ανάμεσα στους 10 άντρες με χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι έκαναν δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, τα τελομερή αύξησαν το μήκος τους με ένα μέσο όρο 10%.

Αντίθετα, το μήκος των τελομερών μειώθηκε κατά μέσο όρο 3% στους υπόλοιπους 25 άντρες που δεν τους ζητήθηκε να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Τα πιο κοντά τελομερή έχουν συνδεθεί με μια ευρεία γκάμα ασθενειών που αποδίδονται στην ηλικία, μεταξύ των οποίων καρδιακά και διάφορες μορφές καρκίνων.

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε ώστε να ελέγξει αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και το μήκος των τελομερών θα οδηγούσε σε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τον καρκίνο, ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να ερευνηθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ornish, οι ενδείξεις αυτής της σχετικά μικρής πιλοτικής έρευνας μπορούν να επεκταθούν και σε άντρες που δεν έχουν καρκίνο του προστάτη. Αν επιβεβαιωθούν σε δοκιμές μεγαλύτερης εμβέλειας, υποστηρίζει ο ίδιος, θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτές οι ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής δύνανται να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο από ασθένειες και πρόωρους θανάτους.

«Τα γονίδια και τα τελομερή μας, είναι μια προδιάθεση αλλά δεν είναι αναγκαστικά η μοίρα μας», λέει ο ίδιος.

Τώρα όλοι αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της έρευνας σε μεγαλύτερο δείγμα, ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γήρανση του ανθρώπου είναι μάλλον απίθανο να εξαρτάται μόνο από τα μήκος των τελομερών.

Διαφήμιση