Αρχική Ειδήσεις Υγιεινή διατροφή και χορτοφαγία: Φύτρα, υπερτροφές στο βάζο σας-πως να τα φτιάξετε-Γ’...

Υγιεινή διατροφή και χορτοφαγία: Φύτρα, υπερτροφές στο βάζο σας-πως να τα φτιάξετε-Γ’ Μέρος

0
Διαφήμιση

Καλλιεργούνται εύκολα στο σπίτι μας και το μόνο που χρειάζονται ένα βάζο και σπόρους καθώς τα φύτρα είναι στην ουσία σπόροι που έχουν αρχίσει να βλασταίνουν. Η θρεπτική τους αξία είναι πολλαπλάσια από αυτή που είχαν οι σπόροι αρχικά. Ανήκουν και αυτά στην κατηγορία των υπερτροφών.

Τα φύτρα έχουν πολύ υψηλά ποσοστά σε Βιταμίνη Β12 καθώς και σε όλο το σύμπλεγμα βιταμινών Β, περιέχουν Βιταμίνες Α , Κ, E και C , ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Επίσης είναι πλούσια σε Ω-6 λιπαρά, φυτικές ίνες και μέταλλα, είναι πιο εύκολα στην χώνεψη από τους κανονικούς σπόρους, ελαφριά και πολύ γευστικά.

Πλέον μπορούμε εύκολα να τα προμηθευτούμε από το εμπόριο, ωστόσο η διαδικασία για να τα φτιάξουμε μόνοι μας είναι απλή κι ευχάριστη. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα βάζο και νερό.            

Σπόροι που χρησιμοποιούνται για φύτρα είναι, μεταξύ άλλων, το σιτάρι, το μπρόκολο, οι φακές, το άλφα- άλφα, το τριφύλλι, τα μαυρομάτικα φασόλια, το αρμυρίκι, η τριγωνέλλα, το Ατζούκι, σπόροι Chia, ο λιναρόσπορος, η ροβίτσα, το φαγόπυρο, σουσάμι. Η διαδικασία είναι απλή:

Χρειαζόμαστε ένα γυάλινο βάζο με φαρδύ στόμιο ώστε να υπάρχει χώρος και να αναπτυχθούν τα φύτρα.

– Τούλι ή τουλουπάνι, για να κλείσουμε το βάζο αλλά να αερίζονται τα φύτρα

– Πλένουμε τους σπόρους που θα επιλέξουμε και τους βάζουμε στο γυάλινο βάζο μαζί με νερό για περίπου επτά ώρες να μουλιάσουν σε σκιερό μέρος.

– Ξεπλένουμε τους σπόρους και αφήνουμε το βάζο ανάποδα, σε κλίση 65 μοιρών ώστε να στραγγίξει από το νερό και να αερίζεται.

– 3 φορές τη μέρα τα ξεπλένουμε με νερό κι ύστερα αφήνουμε πάλι το βάζο στην ίδια θέση. (Το καλοκαίρι που κάνει περισσότερη ζέστη καλό είναι να τα ξεπλένουμε 4-5 φορές την μέρα)

Τις επόμενες μέρες θα διαπιστώσουμε ότι ο σπόρος έχει αρχίσει να βλασταίνει. Ο όγκος των φύτρων μπορεί να γίνει και πενταπλάσιος από το αρχικό μέσα στο βάζο, γι ‘αυτό σιγουρευτείτε πως υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν.

Κάθε σπόρος θέλει τον δικό του χρόνο για να βλαστήσει. Αυτό μπορεί να πάρει από δυο έως πέντε ημέρες. Φροντίστε να μην υπερβείτε τις εφτά μέρες, γιατί τότε οι ρίζες μεγαλώνουν πολύ και αποκτούν πικρή γεύση.
Καλό είναι προς το τέλος να βγάλετε για δυο τρεις ώρες τα φύτρα έξω στο μπαλκόνι ώστε να πρασινίσουν από το φως του ήλιου και να αυξηθεί η περιεκτικότητα τους σε χλωροφύλλη. Προσοχή, όχι σε απευθείας έκθεση στον ήλιο, αλλά στο φως.

Επιχειρήστε αρχικά να φτιάξετε εύκολα και νόστιμα φύτρα από Alfalfa, Φακές, τριγωνέλλα και σιτάρι. Οι Σπόροι Alfalfaφυτρώνουν σε τέσσερις ημέρες, της φακής σε έξι, της τριγωνέλλας σε τέσσερις και του σιταριού σε πέντε.

Όταν τα φύτρα είναι έτοιμα, τότε τα στραγγίζεται καλά από το νερό, τα κλείνετε στο βάζο και τα τοποθετείτε στο ψυγείο όπου διατηρούνται για περίπου μία εβδομάδα ή στην κατάψυξη για περισσότερο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να καταναλώσετε τα φύτρα και αρκετές συνταγές ωστόσο καλό είναι να αποφύγετε το μαγείρεμα γιατί έτσι χάνουν πολλές από τις θρεπτικές τους ουσίες.

Μπορείτε αν θέλετε να τα βάλετε λίγο στον ατμό, για να μαλακώσουν και να αποκτήσουν πιο πλούσια γεύση.
Ένας τρόπος, αν δεν έχετε κάποιο ειδικό σκεύος, είναι να βάλετε μια ποσότητα φύτρων σε ένα μεταλλικό σουρωτήρι και να το τοποθετήσετε πάνω από ένα κατσαρολάκι ή ένα μπρίκι με νερό που βράζει. Σε πέντε λεπτά ο ατμός θα έχει μαλακώσει τα φύτρα και θα είναι έτοιμα να τα βάλετε στο πιάτο σας.

Γιώργος Γαροφαλλίδης

Διαφήμιση