Αρχική Ειδήσεις Η νοσταλγία κάνει καλό σύμφωνα με έρευνες

Η νοσταλγία κάνει καλό σύμφωνα με έρευνες

0
Διαφήμιση

Τον 17ο αιώνα αντιμετωπίζονταν ως διαταραχή, ενώ σε αυτή έχουν αποδοθεί οι σωματικές και νοητικές ασθένειες των στρατιωτών. Ο λόγος για την νοσταλγία, ένα συναίσθημα που θεωρούνταν πάντα αρνητικό, ωστόσο, πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι μας βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της ζωής και του χαρακτήρα μας.

Την περασμένη δεκαετία οι επιστήμονες κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: μερικές φορές η νοσταλγία επιδρά θετικά τη ψυχολογία του ατόμου. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο ConstantineSedikides του Πανεπιστήμιου του Σαουθάμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η νοσταλγία αντιμετωπίζει τη μοναξιά, τη βαρεμάρα και το άγχος ενώ τα ζευγάρια έρχονται πιο κοντά όταν μοιράζονται όμορφες στιγμές του παρελθόντος. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η νοσταλγία έχει και την επίπονη πλευρά της αλλά τελικά δίνει περισσότερο νόημα στη ζωή και λιγότερη αξία στο θάνατο, βοηθά στην αντιμετώπισή του ως κάτι το φυσιολογικό και όχι ως κάτι τρομακτικό.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν στα άσχημα νέα. Στην αρχή νοσταλγούν και σιγά σιγά αισθάνονται λιγότερη θλίψη και μοναξιά.

Επιπλέον, ο ψυχολόγος Clay Routledge υποστηρίζει ότι η νοσταλγία «φέρνει στο νου αγαπημένες εμπειρίες που μας διαβεβαιώνουν για την αξία που έχουμε ως άνθρωποι και δίνουν ακόμα περισσότερο νόημα στη ζωή μας. Κομμάτι της έρευνας δείχνει ότι όσοι νοσταλγούν συχνά το παρελθόν μπορούν και αντιμετωπίζουν καλύτερα τις ανησυχίες τους για τον θάνατο».

Ο Sedikides συνιστά τη χρήση της νοσταλγίας ως μια θεραπεία και υποστηρίζει ότι «εάν δεν είστε νευρωτικοί ή αν δε συνηθίζετε να αποφεύγεται καταστάσεις, θεωρώ πως θα επωφεληθείτε με τη νοσταλγία στιγμών 2-3 φορές την εβδομάδα […] Η εμπειρία είναι ένα πολύτιμο απόκτημα».

Πηγή: http://www.fastcoexist.com

 

 

Διαφήμιση