Αρχική Ειδήσεις Σεληνιακό ημερολόγιο 10.000 ετών βρέθηκε στη Σκοτία!

Σεληνιακό ημερολόγιο 10.000 ετών βρέθηκε στη Σκοτία!

0
Διαφήμιση

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως πρόκειται για το αρχαιότερο σεληνιακό ημερολόγιο και βρέθηκε σε σκοτσέζικο αγρό του Aberdeenshire, εξαιτίας εκσκαφών στην περιοχή του Crathes Castle.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 12 διαδοχικά σημεία, που φαίνεται να μιμούνται τις φάσεις της σελήνης και να εντοπίζουν τους σεληνιακούς μήνες.

Η ομάδα υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου του Birmingham θεωρεί πως το αρχαίο μνημείο δημιουργήθηκε από κυνηγούς, περίπου 10.000 χρόνια πριν. Τέτοια ευθυγράμμιση ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 2004 στο Warren Field. Οι εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν πως ενδέχεται να υπήρχε κάποιος ξύλινος στύλος σε κάθε ένα από τα 12 σημεία-υποδοχές.

Το μεσολιθικό ημερολόγιο είναι χιλιάδων ετών παλαιότερο από τα έως τώρα γνωστά μνημεία μέτρησης χρόνου, τα οποία εντοπίζονται στη Μεσοποταμία.

Η συγκεκριμένη ακολουθία, συγχρονίζεται επίσης με την ανατολή του ηλίου στη μέση του χειμώνα. Προφανώς παρείχε στους κυνηγούς μια ετήσια υπενθύμιση, ώστε να παρακολουθούν καλύτερα την αλλαγή των εποχών και του χρόνου.
Ο Vince Gaffney, Καθηγητής Αρχαιολογίας Τοπίου στο Birmingham, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως οι κοινωνίες κυνηγών της Σκοτίας, είχαν ταυτόχρονα την ανάγκη, αλλά και την ευχέρεια της γνώσης, ώστε να μετρήσουν το χρόνο και να μπορούν να αντιλαμβάνονται τις παρεκκλίσεις ενός σεληνιακού έτους. Και αυτό έλαβε χώρα σχεδόν 5.000 χρόνια πριν τα επίσημα σεληνιακά ημερολόγια της Εγγύς Ανατολής. Με αυτόν τον τρόπο αποτελεί ιστορικό σημείο ως προς τον προσδιορισμό και την αντίληψη του χρόνου.


Ο επικεφαλής Καθηγητής Vince Gaffney στο πεδίο

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης τα πανεπιστήμια St Andrews, Leicester και Bradford. Ο Dr Richard Bates, του St Andrews υπογραμμίζει πως η ανακάλυψη δίνει νέα στοιχεία για την πρώιμη Μεσολιθική Σκοτία. Σημειώνει ότι πρόκειται για την αρχαιότερη κατασκευή μέτρησης χρόνου και μετά από εκείνη του Warren Fieldδεν έχει καταγραφεί άλλη γνωστή κατασκευή μέτρησης χρόνου στη Βρετανία ή ολόκληρη την Ευρώπη για χιλιάδες χρόνια. Γεγονός που γεννά ερωτήματα.

Η κατασκευή μέτρησης χρόνου του Warren Field εντοπίστηκε εναερίως από την Βασιλική Επιτροπή Αρχαίων και Ιστορικών Μνημείων της Σκοτίας (RCAHMS). O Dave Cowley υπεύθυνος των εναερίων πρότζεκτ της τελευταίας, δήλωσε πως για 40 χρόνια λαμβάνουν εναέριες φωτογραφίες του τοπίου της Σκοτίας και με αυτό τον τρόπο έχουν πρόσβαση σε δεδομένα για αρχαιολογικά σημεία που ίσως ποτέ δεν θα ανακάλυπταν επίγεια. Για τον ίδιο, είναι αξιοσημείωτο πως η ομάδα του ευθύνεται για την ανακάλυψη του σημείου όπου ίσως επινοήθηκε η έννοια του χρόνου.

Το Crathes Castle και η γη του βρίσκονται υπό την προστασία της National Trust for Scotland (NTS). Το προσωπικό της οποίας σε συνεργασία με την Murray Archaeological Services εκτελούσαν ανασκαφές στο σημείο από το 2004 έως το 2006. Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στην επιστημονική Internet Archaeology.

πηγή: bbc.co.uk

Διαφήμιση