Αρχική Ειδήσεις Καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για ζητήματα περιβάλλοντος

Καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για ζητήματα περιβάλλοντος

0
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για τη βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Το δικαίωμα προσφυγής κατά των αποφάσεων ή παραλείψεων δημόσιων φορέων που είναι ύποπτα ότι δεν συμμορφώνονται με την περιβαλλοντική νομοθεσία αποτελεί διεθνή υποχρέωση που απορρέει από τη σύμβαση του ΟΗΕ κυρώθηκε από την ΕΕ το 2005.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο περιβάλλοντος κ. Janez Potočnik «είναι πολύ σημαντικό ότι οι πολίτες και οι ΜΚΟ έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος». Άλλωστε, όπως πολύ εύστοχα το έχει θέσει και η γενική εισαγγελέας Eleanor Sharpston «τα ψάρια δεν μπορούν να πάνε στο δικαστήριο».

Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία της ΕΕ καλύπτει πολλούς τομείς που σχετίζονται με την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, υπάρχουν κενά τα οποία είναι γεμάτα μόνο από τη νομολογία. Οι ενδιαφερόμενοι ανησυχούν από τη νομική αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο Κοινοβούλιο και έχουν ζητήσει την ανάληψη δράσης για τη βελτίωση της πρόσβασης στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Η διαβούλευση ζητά απόψεις σχετικά με τη δράση σε επίπεδο ΕΕ καθώς μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσει ή να διευκρινίσει την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη και αποτελεσματική πρόσβαση στα εθνικά δικαστήρια σε θέματα περιβάλλοντος.

Η διαβούλευση καλύπτει τρεις βασικούς τομείς:

Αντιλήψεις για τη σημασία της διασφάλισης αποτελεσματικής και αποδοτικής πρόσβασης στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη στα κράτη μέλη

Επιλογές για τη διασφάλιση της ουσιαστικής και αποτελεσματικής πρόσβασης στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα

Στοιχεία επί των οποίων η δράση σε επίπεδο ΕΕ είναι δυνατή

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει επιβεβαιώσει σε αρκετές περιπτώσεις τη σημασία της παροχής αποτελεσματικής πρόσβασης στη δικαιοσύνη, ιδίως με την παροχή των μελών του κοινού και των οργανώσεών ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη θα μπορούσε να βελτιωθεί με δύο τρόπους – με μη νομοθετικά μέσα, όπως έγγραφα καθοδήγησης, ή μέσω δεσμευτικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της διαβούλευσης είναι να αναζητήσει απόψεις σχετικά με αυτές τις επιλογές και τα συναφή θέματα.

Επόμενα βήματα

Η διαβούλευση είναι ανοικτή έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2013. Η Επιτροπή θα αναλύσει στη συνέχεια τα αποτελέσματα και θα αποφασίσει σχετικά με τα πιθανά επόμενα βήματα.

Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα είναι μια διεθνής υποχρέωση που απορρέει από τη σύμβαση του Aarhus σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα που κυρώθηκε από την ΕΕ το 2005. Είναι επίσης μια γενική αρχή του κοινοτικού δικαίου επιβεβαιώθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή πρότεινε ήδη νομοθεσία για την περιβαλλοντική πρόσβαση στη δικαιοσύνη το 2003 για να καλύψει τομείς όπως η νομική υπόσταση (δηλαδή, ποιος έχει το δικαίωμα να φέρει υποθέσεις που αφορούν το περιβάλλον, ενώπιον των δικαστηρίων), αλλά αυτό δεν έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Το πλαίσιο της πολιτικής και των πολιτικών είναι τώρα ένας τομέας στον οποίο το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, καθώς και η Επιτροπή των Περιφερειών επιδιώκει βελτιώσεις όσον αφορά την πρόσβαση στη δικαιοσύνη στα κράτη μέλη. Αυτό αντανακλάται στις συζητήσεις σχετικά με το προτεινόμενο 7ο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης.

Διαφήμιση