Αρχική Ειδήσεις Ελεύθερο camping…Η νέα τάση στις διακοπές και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε...

Ελεύθερο camping…Η νέα τάση στις διακοπές και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν δοκιμάσετε

0
Διαφήμιση

Καλοκαιρινές διακοπές, μια ευκαιρία για να χαλαρώσουμε και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι τόσο τα μπάνια στη θάλασσα ή οι επελάσεις στις ψαροταβέρνες, αλλά η αλλαγή της καθημερινότητάς μας, η αλλαγή στην ρουτίνα μας. Ένας “ανερχόμενος” τρόπος διακοπών είναι και το ελεύθερο camping. Παρότι οι πιστοί του συγκεκριμένου τρόπου διακοπών μετρούν πολλές δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια… ελέω οικονομικής κρίσης, πολλοί επιχειρούν τη στροφή σε ένα τρόπο διακοπών πιο κοντά στη φύση και πιο οικονομικό.

Το Camping λοιπόν, προσφέρεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επιλογή, στο να μας βοηθήσει σε αυτόν το σκοπό. Οι πιο συνηθισμένοι προορισμοί το καλοκαίρι είναι παραλίες ή δασώδεις περιοχές σε βουνά και όχι μόνο.

Επίσης όταν μιλάμε για ελεύθερο Camping πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως τις περισσότερες φορές, αν αυτό αποτελεί σταθερό προορισμό κατασκηνωτών, τότε υπάρχουν και κάποιες υποδομές που μπορούν να μας βοηθήσουν στην καθημερινότητά μας. Καντίνες, μαγαζάκια, τουαλέτες και ντουζ. Συχνά υπάρχει κάποιος κοντινός οικισμός ή μαγαζί που θα μπορούμε κατά την διάρκεια της κατασκήνωσης μας να προμηθευόμαστε τρόφιμα και γενικότερα διάφορα εφόδια.  

Η προετοιμασία στο Ελεύθερο Camping είναι το Άλφα και το Ωμέγα. Αν είμαστε εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα κι αν έχουμε πλήρη επίγνωση των “δυσκολιών” που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τότε δεν θα συναντήσουμε κανέναν πρόβλημα.

Το γενικό σύνολο του κόστους του εξοπλισμού είναι περίπου 80 με 120 ευρώ μαζί με τα τρόφιμα. Σημειωτέον πως τα περισσότερα πράγματα για το Camping θα τα πάρετε μια φορά.
Με λίγα χρήματα για τις φετινές σας διακοπές μπορείτε να εξασφαλίσετε τις επόμενες με ακόμη λιγότερα.

Σκηνή, υπνόσακος, υπόστρωμα, τέντα παραλίας.

Σε πολύ χαμηλό κόστος, μπορούμε να αγοράσουμε μια σκηνή που να καλύπτει τις χαμηλές απαιτήσεις που έχουν οι καλοκαιρινές διακοπές.
Αν είστε δύο άτομα προτιμήστε μια σκηνή τεσσάρων ατόμων, για να είστε άνετοι και να έχετε και τα πράγματά σας μέσα στην σκηνή.
Το κόστος μιας τέτοιας απλής σκηνής τεσσάρων ατόμων κυμαίνεται από 15 μέχρι 40 ευρώ.

Υπνόσακοι και υποστρώματα κοστίζουν από 15 μέχρι 30 ευρώ.
Αν παρόλα αυτά θέλετε να είστε πιο άνετοι, μπορείτε να πάρετε στρώματα αέρα ειδικά για
Camping, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 30 -50 ευρώ. Είναι εύκολα στην μεταφορά και πολλά από αυτά περιλαμβάνουν και ηλεκτρική τρόμπα.

Η τέντα παραλίας είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να έχετε μαζί σας, αν είστε σε παραλία. Το κόστος της είναι περίπου στα 15 ευρώ.

Το στήσιμο της σκηνής είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Φροντίστε να έχετε εφοδιαστεί με extra πασσαλάκια για το στήσιμο της σκηνής γιατί θα χρειαστούν.
Προτιμήστε να στήσετε σε επίπεδο έδαφος και χωρίς κλίση, όχι πολύ κοντά στην θάλασσα γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο τα κύματα να φτάνουν και δέκα μέτρα έξω στην ακτή σε μια κακοκαιρία και γενικά προτιμήστε ξηρό χώμα για να μπορούν να καρφωθούν τα πασσαλάκια. Καθαρίστε το μέρος που θα στήσετε από κλαδιά και πέτρες.
Το σημαντικότερο είναι να αναζητήσετε ένα σημείο που να έχει σκιά. Αν δεν υπάρχουν δέντρα στο σημείο που θέλετε να κατασκηνώσετε (αρκετά συχνό σε παραλία) φροντίστε να στήσετε κοντά σε κάποιον βράχο ώστε ο ήλιος στην Ανατολή του να σας βρίσκει δυο τρεις ώρες μετά.
Αν είστε τελείως ακάλυπτοι να είστε σίγουροι πως θα ξυπνάτε από τις 07:00 το πρωί λόγω ζέστης.
Η Τέντα βέβαια θα λύσει κάπως το πρόβλημα αλλά όχι τελείως. Θα σας προσφέρει μια δυο ώρες ύπνου παραπάνω αλλά αργά ή γρήγορα η ζέστη θα υπερισχύσει.

Αφού λοιπόν έχετε επιλέξει το σημείο και έχετε στήσει την σκηνή σας, θα πρέπει να στήσετε κι ένα δύο πράγματα ακόμα που θα σας κάνουν την διαμονή πιο εύκολη.
Θα χρειαστείτε σίγουρα ένα αναδιπλούμενο πλαστικό δοχείο νερού χωρητικότητας 15 λίτρων με κόστος περίπου 5 ευρώ.
Το γεμίζετε από μια κοντινή πηγή, το κρεμάτε με ένα ανθεκτικό σκοινί από ένα δέντρο ή από κάτι που να μπορεί να σταθεί με ασφάλεια και έχετε νερό για τις βασικές σας ανάγκες.
Πλύσιμο δοντιών, ντουζ, λούσιμο, καθάρισμα σκευών κτλ κτλ.  
Ένα κομμάτι σκοινί, περασμένο είτε σε κάποιο δέντρο ή από την σκηνή σας, θα χρησιμεύει για να απλώνετε πετσέτες, μαγιό και ρούχα για να στεγνώσουν.

Ψάθες, πετσέτες ή ακόμη και πτυσσόμενα καρεκλάκια θα είναι μόνιμα στημένα έξω από την σκηνή σας.

Μπορείτε να πάρετε ψυγειάκι αλλά δεν θα κρατήσει πολύ, εκτός κι αν έχετε πρόσβαση σε κάποιο μαγαζί που να μπορείτε να προμηθευτείτε πάγο. Ωστόσο ένα φορητό ψυγείο πάντα είναι χρήσιμο ακόμη και όταν ξεμείνετε από πάγο, σαν αποθηκευτικός χώρος τροφίμων και σαν τραπεζάκι.
Μπορείτε αν θέλετε να έχετε “δροσερό” νερό ή ποτό, να δέσετε τα μπουκάλια με ένα σκοινί και να τα αφήσετε από το βράδυ, ή για λίγο διάστημα στο νερό της θάλασσας. Φροντίστε να είναι σε εμφανές σημείο για να μην πέσουν πάνω τους καταλάθος άλλοι κατασκηνωτές.

Απαραίτητοι στην φύση είναι και οι φακοί. Η νύχτα μακριά από τα φώτα της πόλης, ειδικά αν δεν έχει και Σελήνη, είναι σκοτεινή.
Καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με φακό τύπου Φαναριού, και επιπλέον να έχετε έναν δυο φακούς ακόμα. Προτιμήστε τους Led, που έχουν πολύ καλύτερη απόδοση από τους κανονικούς.
Ωστόσο, η ξάστερη νύχτα στην εξοχή είναι κάτι μαγικό οπότε καλό είναι όποτε δεν χρειάζεστε τους φακούς για κάποια δουλειά να τους κλείνετε εκτός αν θέλετε… να πιάσετε φιλίες με διάφορα έντομα της περιοχής.

Έχετε μαζί σας ένα κοφτερό μαχαίρι ή σουγιά, έξτρα πασσαλάκια για την σκηνή, μπαταρίες, ανθεκτικό σκοινί (χοντρό και λεπτό), χαρτί υγείας, αντικουνουπικό (σε μορφή spray), σφυρί, αναπτήρες, σπίρτα, σακούλες για αποθήκευση τροφίμων και για σκουπίδια, μανταλάκια, τρόφιμα, αρκετό νερό, ποτήρια, σαπούνι.

Για την διατροφή σας εφοδιαστείτε με ένα μεγάλο γκαζάκι για Camping, κατσαρολάκια, μπρίκι, μεταλλικά πιάτα (για να πλένονται εύκολα), κουτάλια και πιρούνια, κονσέρβες, πολλά φρούτα, ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, λαχανικά (ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, πιπεριές), μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι), οπωσδήποτε λάδι, παξιμάδια, μπισκότα κτλ κτλ.

Επιπλέον αν θέλετε φέρτε μαζί σας σεντόνι ή μαξιλάρια (υπάρχουν και φουσκωτά για Camping) ή πτυσσόμενο τραπεζάκι.
Αν είστε σε παραλία τότε το μαγιό θα είναι το κύριό σας αξεσουάρ, αλλά καλό είναι να έχετε και ένα φούτερ γιατί η εξοχή έχει και την ψύχρα της.

Κάτι απαραίτητο που δεν πρέπει να αμελήσει ο κατασκηνωτής είναι το φαρμακείο.
Στην φύση είμαστε εκτεθειμένοι γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά και να έχουμε προνοήσει για τυχόν ατυχήματα. Ένα πλήρες φαρμακείο θα πρέπει να περιέχει, αντισταμινικά, αντισηπτικά, σύριγγα, αντιπυρετικά, παυσίπονα, γάζες, καθαρό οινόπνευμα, βαμβάκι, οξυζενέ, επιδέσμους, αλοιφή για τσιμπήματα και για εγκαύματα, αντιοφικό ορό, αιμοστατικούς επιδέσμους και θερμόμετρο.
Σπάνια συμβαίνει κάτι δυσάρεστο στο
Camping, ιδιαίτερα αν είμαστε προσεκτικοί, αλλά καλό είναι να υπάρχουν και αχρείαστα να είναι.

Η προετοιμασία δεν περιορίζεται μόνο στην οργάνωση του εφοδιασμού και των πραγμάτων που θα πρέπει να πάρουμε ή να προσέξουμε, αλλά και στην επιλογή του προορισμού.
Πριν ξεκινήσετε για να κατασκηνώσετε σε ένα μέρος, μάθετε πρώτα τι συνθήκες επικρατούν εκεί.
Το Ελεύθερο Camping δεν επιτρέπεται και μάλιστα πριν λίγες μέρες το πρόστιμο διπλασιάστηκε στα 300 ευρώ. Ο νόμος απαγορεύει το ελεύθερο Camping, ωστόσο υπάρχουν μέρη που “άτυπα” επιτρέπεται καθώς κυρίως οι τοπικές κοινωνίες το στηρίζουν.
Μια άλλη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να προτιμήσετε σκηνές τύπου Τέντας.

Δεν θεωρείται σκηνή, αλλά κάλυμμα και είναι πολύ πρακτική. Η αλήθεια είναι πως μετά την πρώτη ή την δεύτερη βραδιά που θα έχετε συνηθίσει θα δοκιμάσετε να κοιμηθείτε κι έξω από την σκηνή μόνο με τον υπνόσακο. Οπότε μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο για μια τέτοια επιλογή, είναι το ίδιο φθηνή, το ίδιο πρακτική με την συμβατική σκηνή κι επιπλέον θα είστε ελεύθεροι να κινείστε όπου επιθυμείτε.

Καλό είναι ακόμη να γνωρίζουμε την μορφολογία του εδάφους, τις πόσιμες πηγές (αν υπάρχουν) καθώς και τι επιλογές υπάρχουν στον ανεφοδιασμό.
Αν κινηθείτε με αμάξι, τότε θα έχετε επιπλέον χώρο και αυτονομία.
Αν όχι, τότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στον εξοπλισμό που θα κουβαλάμε και να μην πάρουμε αχρείαστα πράγματα. Όσο μπορούμε να είμαστε ελαφρύτεροι.
Αν επιλέξετε μια τελείως ερημική τοποθεσία τότε φροντίστε να έχετε δυνατότητα επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου.

Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ότι κάνουμε να το κάνουμε με σεβασμό στην φύση και στο περιβάλλον. Όποιο μέρος κι αν επιλέξουμε ας έχουμε στο μυαλό μας πως είμαστε φιλοξενούμενοι και θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο διακριτικοί κι ευγενείς μπορούμε
Ο κώδικας του ελεύθερου κατασκηνωτή που ακολουθεί, μας βοηθάει στο να τηρήσουμε τα παραπάνω και να κάνουμε την διαμονή μας όσο το δυνατόν πιο εναρμονισμένη με την φύση.

Κώδικας Ελεύθερου Κατασκηνωτή

Οι λάτρεις της ελεύθερης κατασκήνωσης αναγνωρίζουμε ότι η ύπαρξη ενός απείραχτου φυσικού οικοσυστήματος είναι προϋπόθεση για τη δραστηριότητά μας και την μέγιστη απόλαυση του φύσης, όπως επίσης αναγνωρίζουμε ότι η ελεύθερη κατασκήνωση αφήνει το αποτύπωμά της που μπορεί να πάρει αρνητικές διαστάσεις αν δεν γίνει σωστά.

Τα παρακάτω είναι μερικές μόνο ιδέες για να απολαύσουμε την ελεύθερη διαβίωση στη φύση πιο υπεύθυνα:
1.Όταν ταξιδεύετε προς την περιοχή ελεύθερης διαβίωσης προτιμήστε τη δίοδο από ήδη υπάρχοντα μονοπάτια για να μην καταστρέψετε τη χλωρίδα και συμβάλετε έτσι στη διάβρωση του εδάφους. Προτιμήστε να κατασκηνώσετε τουλάχιστον 20 μέτρα από την ακτή και αποφεύγετε τη χρήση αυτοκινούμενων ιδίως σε περιοχές με ιδιαίτερη βλάστηση αλλά και σε αμμόλοφους.

2.Έχετε πάντα μαζί σας σακούλες απορριμμάτων για να παίρνετε μαζί σας φεύγοντας όχι μόνο τα δικά σας σκουπίδια αλλά και προηγούμενων κατασκηνωτών όποτε είναι εφικτό. Προσπαθήστε να αφήνετε το χώρο σε καλύτερη κατάσταση από ότι τον βρήκατε. Καλό θα είναι να φτιάξετε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τα σκουπίδια σας αν θα μείνετε ημέρες για να μαζεύετε τις σακούλες απορριμμάτων, ενώ τα οργανικά απορρίμματα (π.χ. αποφάγια, φλούδες) μπορείτε να τα θάβετε σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρα από τη
σκηνή σας.

3.Αποφεύγετε τις συσκευασίες μίας χρήσης (π.χ. πλαστικά ποτήρια, πιατάκια, σακούλες) και προτιμήστε υλικά- σύνεργα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν (π.χ. πάνινες σακούλες, ανοξείδωτες κούπες, πιάτα και μαχαιροπίρουνα).

4.Όταν μαγειρεύετε προτιμήστε τη χρήση συσκευής με γκάζι αντί να ανάψετε φωτιά, κυρίως αν έχετε κατασκηνώσει στο δάσος ή σε περιοχή με ξερή βλάστηση. Σε καμία περίπτωση μην κόβετε δέντρα για καύσιμη ύλη και προτιμήστε ξερά πεσμένα κλαριά, πάντα όμως με πολύ προσοχή. Μην αφήνετε τη φωτιά από το οπτικό σας πεδίο και όταν τη σβήνετε να προσέχετε να έχει γίνει σκόνη χωρίς αποκαΐδια. Αποφεύγετε τη καύση πλαστικών και άλλων τοξικών απορριμμάτων. Καλό θα είναι να έχετε πάντα δίπλα στη φωτιά ένα μπουκάλι με νερό.

5.Αποφεύγετε να πλένεστε στα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα χρησιμοποιώντας απορρυπαντικά, σαμπουάν και οδοντόβουρτσες καθώς θα προκαλέσουν βλάβες στα ψάρια και το οικοσύστημα.

6.Αν θελήσετε να μαζέψετε ρίγανη, θυμάρι και άλλα αρωματικά φυτά, προσπαθήστε να μαζέψετε μόνο όσο χρειάζεστε και ποτέ μην τα κόβετε από τη ρίζα για να ξαναφυτρώσουν. Καλό είναι πάντως να μην απομακρύνετε βλάστηση και άλλα ενδημικά είδη (π.χ. βότσαλα, κοχύλια) από τον τόπο τους.

7.Διατηρήστε τα επίπεδα θορύβου στο ελάχιστο όχι μόνο για να μην ενοχλείτε τους υπόλοιπους κατασκηνωτές αλλά και τους μόνιμους θαμώνες, τη πανίδα της περιοχής.

8.Ενημερωθείτε για τις ομορφιές της περιοχής αλλά και τους κανόνες που τη διέπουν, ιδίως αν είναι προστατευόμενη. Μεγάλη προσοχή σε περιοχές που είναι προστατευόμενες γιατί φιλοξενούν είδη χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γαροφαλλίδης

Διαφήμιση