Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Μελισσοκομία: 8,5εκ. ευρώ την τριετία 2014-2016 στην Ελλάδα ενέκρινε η Κομισιόν

Μελισσοκομία: 8,5εκ. ευρώ την τριετία 2014-2016 στην Ελλάδα ενέκρινε η Κομισιόν

0
Διαφήμιση

Προγράμματα για τη βελτίωση της παραγωγής μελιού, προϋπολογισμού για την Ελλάδα περίπου 8,5εκ. ευρώ με ορίζοντα τριετίας, 2014- 2016, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 9% περίπου των συνολικών ποσών που διαθέτει η ΕΕ για τα 28 πλέον κράτη μέλη. Αν ληφθεί υπόψη και η εθνική συμμετοχή στις ενισχύσεις, τα συνολικά διαθέσιμα ποσά για την ελληνική μελισσοκομία φθάνουν τα 17 εκ. ευρώ.

Τα «μελισσοκομικά προγράμματα» είναι συγχρηματοδοτούμενα σε ποσοστό 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Στόχος των μελισσοκομικών προγραμμάτων είναι, μέσω της υλοποίησης δράσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα να βελτιωθούν οι συνθήκες παραγωγής και εμπορίας των μελισσοκομικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηριχθεί ο τομέας της μελισσοκομίας. Το ύψος της Ευρωπαϊκής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των «μελισσοκομικών προγραμμάτων» σχετίζεται άμεσα και καθορίζεται από τον σύνολο των μελισσοσμηνών που διαθέτει το κάθε Κράτος Μέλος.

Οι επιδοτήσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν έξι κατηγορίες μέτρων υπέρ των μελισσοκόμων: τεχνική βοήθεια προς τους μελισσοκόμους και τις ομάδες τους, έλεγχο της βαρροϊκής ακαρίασης, που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα των μελισσοσμηνών, εργαστηριακές αναλύσεις που διασφαλίζουν την ποιότητα, ανασύσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου και εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη για την Ελλάδα καθορίζεται για κάθε ένα από τα έτη αναφοράς σε 2.825.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά για την τριετία 2014-2016 η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα ανέλθει σε 8.500.000 ευρώ. Αντίστοιχα, ο Κρατικός Προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2016 θα ανέλθει σε 8.500.000 ευρώ. Η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη για την ελληνική μελισσοκομία θα φτάσει κατά την προαναφερόμενη περίοδο  τα 17.000.000 ευρώ.

Τα ποσά της χρηματοδότησης κατανέμονται βάσει του εγκεκριμένου εθνικού «μελισσοκομικού προγράμματος» στις ακόλουθες δράσεις:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Λειτουργία κέντρων μελισσοκομίας
Λειτουργία ηλεκτρονικού δικτύου μελισσοκομίας
Εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων – έκδοση εντύπων
Στήριξη της προώθησης του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ

Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων (αντικατάσταση κυψελών)
Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Αναλύσεις μελιού
Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ
Εφαρμοσμένη έρευνα

Απ’ την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης με αφορμή την έγκριση των προγραμμάτων μελισσοκομίας σχολίασε ότι «η νέα χρηματοδότηση θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση ενός αποτελεσματικού προγράμματος, για ένα κλάδο με παρουσία στις εξαγωγές μας, που απασχολεί περί τους 27.000 μελισσοκόμους, σε περιοχές μάλιστα ευαίσθητες όπως τα νησιά. Το μέλι είναι ένα σημαντικό προϊόν για τη χώρα, ένα προϊόν εθνικής εμβέλειας, υψηλής διατροφικής αξίας, που συμβολίζει την ποιότητα και την αειφορία. Ο τομέας έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, αν ληφθεί υπόψη ότι η ΕΕ καλύπτει από την εγχώρια παραγωγή μόλις το 40% των αναγκών της. Με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να αποδειχθεί άλλη μια πηγή απασχόλησης και εισοδήματος προερχομένη από τον πρωτογενή τομέα».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑίγινα: η όμορφη του Σαρωνικού
Επόμενο άρθροΕλεύθερο camping…Η νέα τάση στις διακοπές και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν δοκιμάσετε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ