Στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού που προκαλεί ολέθριες συνέπειες σε όλο τον πλανήτη ρίχνεται η τεχνητή νοημοσύνη (μυαλό) σε συνδυασμό με ισχυρούς υπερυπολογιστές (σώμα), προκειμένου να αναζητηθούν θεραπείες, που θα καταπολεμήσουν την θανατηφόρα νόσο της ιογενούς πνευμονίας, που ακούει στο όνομα Covid-19.
Αυτό τουλάχιστον ελπίζει, μια νέα συμμαχία κορυφαίων επιστημόνων και ερευνητών, έπειτα από πρωτοβουλία ενός δισεκατομμυριούχου, που έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθούν μερικοί από τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου, για να δούμε τα απτά αποτελέσματα αυτού του τεχνολογικού εγχειρήματος κι αν θα φέρει καρπούς ενάντια στον φονικό ιό που «αποδεκατίζει» τον πλανήτη.
$367 εκατομμύρια για τη τεχνητή νοημοσύνη
Ο Τόμας Σίμπελ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της C3.ai, μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης στην Καλιφόρνια, οργάνωσε μια ερευνητική κοινοπραξία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα δαπανήσει 367 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία, προκειμένου να βρει τρόπους να μπει ένα οριστικό «φρένο» στον νέο ιό SARS-CoV-2.
«Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σημαντική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η πιθανότητα να μην προκύψει κάτι καλό από όλο αυτό, είναι μηδενική», δήλωσε ο Σίμπελ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
Η περιουσία του 68χρονου Σίμπελ, ο οποίος συνδυάζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην πληροφορική με τις φιλανθρωπίες, υπολογίζεται σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Ο αριθμός 3 στο όνομα της εταιρείας του C3.ai παραπέμπει στις τρεις βασικές ψηφιακές τάσεις: μεγάλα δεδομένα, υπολογιστικό «νέφος» και διαδίκτυο των πραγμάτων, με την τεχνητή νοημοσύνη να ενισχύει τις δυνατότητες και των τριών αυτών.
Η νέα συμμαχία, με την ονομασία C3.ai Digital Transformation Institute, θα περιλαμβάνει ερευνητές από τα πανεπιστήμια Πρίνστον, Κάρνεγκι Μέλον, ΜΙΤ, Καλιφόρνια, Ιλινόις και Σικάγο, καθώς επίσης από την εταιρεία Microsoft.
Οι στόχοι για τη τεχνητή νοημοσύνη είναι:
- να αναπτυχθούν νέα φάρμακα
- να βρεθεί νέα χρήση σε παλαιότερα
- να σχεδιαστούν κλινικές δοκιμές
- να προβλεφθεί η εξέλιξη της πανδημίας
- να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των κρατικών και άλλων παρεμβάσεων
- να βελτιωθούν οι στρατηγικές που αφορούν τη δημόσια υγεία
- να προετοιμασθεί καλύτερα η ανθρωπότητα για μελλοντικές επιδημίες
Το νέο Ινστιτούτο θα δίνει έως 26 επιχορηγήσεις ετησίως αξίας 500.000 δολαρίων η καθεμία. Οι πρώτες ερευνητικές προτάσεις πρέπει να υποβληθούν έως το Μάιο και η πρώτη επιχορήγηση θα δοθεί τον Ιούνιο, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων θα γίνονται ευρέως γνωστά. Η υπερυπολογιστική ισχύς θα προέλθει από τις εταιρείες C3.ai και Microsoft, τα πανεπιστήμια και το Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστικών Εφαρμογών στο Ιλινόις.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι τελευταίες εξελίξεις:
- Νέα μελέτη:Στην αγορά της Γιουχάν και όχι σε εργαστήριο, η προέλευση για την πανδημία του κορονοϊού
- Κίνα: Στο “αρχείο” η έρευνα αναζήτησης για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού
- Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Covid 19 και συχνές λοιμώξεις-Γιατί επιστρέφει συνέχεια;
- Ανατροπή για την Covid-19: Καταργείται η 5νθήμερη καραντίνα-οι συστάσεις κοινές με τη γρίπη
- Δρ.Αν.Μοσχοβάκη: Έχω Γρίπη, Κορωνοϊό ή Κοξάκι;
- Γ. Ατσαλάκης: Ο κορωνοϊός δεν φεύγει …
- Πρωτοχρονιά 2024: Φουλ κορωνοϊός και κοκαΐνη στα λύματα
- Εκρηκτικός συνδυασμός covid 19 και γρίπης-Επιστρατεύονται και πάλι οι μάσκες
- Κίνα: Έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας-“Καμπανάκι” από τον ΠΟΥ
- Νυχτερίδες:Στα γονίδια της το μυστικό της ανοσίας σε κορωνοϊό και καρκίνο