Αρχική Special Topics Αφρικανική σκόνη και λασποβροχές, με υψηλές θερμοκρασίες–Πότε «Καθαρίζει» το απόκοσμο φαινόμενο

Αφρικανική σκόνη και λασποβροχές, με υψηλές θερμοκρασίες–Πότε «Καθαρίζει» το απόκοσμο φαινόμενο

Ένα απόκοσμο φαινόμενο βιώσαν ίσως για πρώτη φορά την Τρίτη 23/04/24  οι Αθηναίοι, με την αφρικανική σκόνη να βάφει στα κόκκινα τον άλλοτε λαμπρό Αττικό ουρανό. Η γήινη ατμόσφαιρα-κυρίως το απόγευμα- θύμιζε την ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη. Σκόνη και λασποβροχές μαζί με τις υψηλές, για τα επίπεδα της εποχής, θερμοκρασίες σε όλη σχεδόν τη χώρα,είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού που θα μας μείνουν στη μνήμη ως η “αιματοβαμένη” Τρίτη του Απριλίου.

0
afrikaniki skoni kokkinos ouranos Athina
Διαφήμιση
To πρωτογφνές αυτό φαινόμενο της κόκκινης αφρικανικής σκόνης που σκέπασε το λεκανοπέδιο, προκάλεσε το θυμικό των Αθηναίων αλλά και τον φόβο των οδηγών αφού η ορατότητα στις κεντρικές λεωφόρους- κυρίως στις απογευματινές ώρες-όπως η Κηφισίας, δεν ξεπερνούσε τα 10-15 μέτρα!

Το σκηνικό του καιρού  συνοδεύτηκε  από θυελλώδεις ανέμους, σε ολόκληρη τη χώρα, με το επεισόδιο μεταφοράς σκόνης να φτάνει σήμερα,στο αποκορύφωμά του.

afrikaniki skoni kokkinos ouranos Athina 2

Αιτία οι ισχυροί ανατολικοί–νοτιοανατολικοί άνεμοι που θα φθάνουν τα 8 μποφόρ, με ριπές ακόμα και στα 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Στα κεντρικά φέρουν λασποβροχές, αφρικανική σκόνη στα κεντρικά και τα βόρεια, συννεφιά, αλλά και 30 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Κρήτη, την ώρα που στη Φλώρινα το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς. Όπως είπε ο μετεωρολόγος του ΕΡΤNews Παναγιώτης Γιαννόπουλος η θερμοκρασία στις 7.05 σήμερα το πρωί στα Χανιά ο υδράργυρος δείχνει ήδη τους 31 βαθμούς. Παρόμοιο σκηνικό και στην Κυπαρισσία.

Κορύφωση της αφρικανικής σκόνης και λασποβροχές σήμερα, με 30άρια στην Κρήτη – «Καθαρίζει» το τοπίο από Πέμπτη

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς η μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και τα 30αρια που αναμένονται στην Κρήτη δεν θα είναι πολλά ενώ «σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen».

Την Τετάρτη, ο δυτικός άνεμος θα αρχίζει και σπρώχνει τη σκόνη προς τα Δωδεκάνησα πιο προοδευτικά πιο ανατολικά, εξασφαλίζοντας για την Πέμπτη και την Παρασκευή πιο καθαρή ατμόσφαιρα.

Πρόγνωση για την Τρίτη 23-04-2024

Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα.

afrikaniki skoni kokkinos ouranos Athina 3

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 21 με 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται:

  • Με κόκκινες αποχρώσεις η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα κατά τις μεσημεριανές και βραδινές ώρες της Τρίτης 23/04.
  • Με κίτρινες αποχρώσεις οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν λασποβροχές κατά τα ίδια χρονικά διαστήματα.
Κορύφωση της αφρικανικής σκόνης και λασποβροχές σήμερα, με 30άρια στην Κρήτη – «Καθαρίζει» το τοπίο από Πέμπτη
Κορύφωση της αφρικανικής σκόνης και λασποβροχές σήμερα, με 30άρια στην Κρήτη – «Καθαρίζει» το τοπίο από Πέμπτη

Πρόγνωση για την Τετάρτη 24-04-2024

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου τις νυχτερινές.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες στο νότιο Αιγαίο.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

Πρόγνωση για την Πέμπτη 25-04-2024

Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά τις πρωινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές και βαθμιαία γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη, κυρίως στα νότια, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Πρόγνωση για την Παρασκευή 26-04-2024

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή πρόσκαιροι όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.

Διαφήμιση