Αρχική Special Topics Ηλιακή έκλαμψη: Θεαματικό σέλας από το διαστημικό τηλεσκόπιο SWAP 

Ηλιακή έκλαμψη: Θεαματικό σέλας από το διαστημικό τηλεσκόπιο SWAP 

0
ilios
Διαφήμιση

Την ηλιακή έκλαμψη που ξέσπασε από την επιφάνεια του Ήλιου στις 01:31 στις 23 Μαρτίου 2024 κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο SWAP, χαρίζοντας ένα θεαματικό σέλας.

Αυτό αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος, ESA, σε ανάρτησή της.
Το όργανο Proba2 SWAP του ESA κατέγραψε την ηλιακή έκλαμψη που ξέσπασε από την επιφάνεια του Ήλιου στις 01:31 GMT/02:31 CET στις 23 Μαρτίου 2024.

Το τηλεσκόπιο SWAP (Sun Watcher using Active Pixel System detector and Image Processing) έχει αναπτυχθεί ως μέρος του ωφέλιμου φορτίου PROBA2. Το SWAP προέρχεται άμεσα από την ιδέα του τηλεσκοπίου EIT που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’90 για την αποστολή SOHO.

Το SWAP παρέχει εικόνες του ηλιακού στέμματος στα 17,4 nm περίπου, ένα bandpass που αντιστοιχεί σε θερμοκρασία περίπου 1 εκατομμυρίου βαθμών, με ρυθμό 1 εικόνα ανά 1-2 λεπτά και οπτικό πεδίο (FOV) 54 arcmin.

Αρκετές σημαντικές καινοτομίες εισήχθησαν στο σχεδιασμό του οργάνου προκειμένου να είναι συμβατό με τις απαιτήσεις του μικροδορυφόρου PROBA2: συμπαγές μέγεθος, με νέο οπτικό σχεδιασμό εκτός άξονα, αντοχή στην ακτινοβολία με νέο ανιχνευτή CMOS-APS, ηλεκτρονικά πολύ χαμηλής ισχύος, αθερμικό οπτικομηχανικό σύστημα, βελτιστοποιημένα συστήματα συμπίεσης επί του σκάφους σε συνδυασμό με ιεράρχηση των συλλεγόμενων δεδομένων, αυτονομία με αυτόματη ενεργοποίηση των διαδικασιών παρατήρησης και εκτός σημείου σε περίπτωση εμφάνισης ηλιακού συμβάντος.

Όλα αυτά τα νέα χαρακτηριστικά απορρέουν από τις χαμηλές απαιτήσεις σε πόρους (ισχύς, μάζα, τηλεμετρία) του μίνι-δορυφόρου, αλλά εκμεταλλεύονται επίσης τις ιδιαιτερότητες μιας σύγχρονης τεχνολογικής πλατφόρμας, όπως η ευελιξία γρήγορης σκόπευσης, ο νέος ισχυρός ενσωματωμένος επεξεργαστής, η διεπαφή Packetwire και οι αυτόνομες λειτουργίες.

Διαφήμιση