Αρχική Special Topics Ρομπότ αντί άνθρωποι στο διάστημα-Γιατί όχι; Τι υποστηρίζει Βρετανός αστρονόμος

Ρομπότ αντί άνθρωποι στο διάστημα-Γιατί όχι; Τι υποστηρίζει Βρετανός αστρονόμος

Σπατάλη χρημάτων χαρακτηρίζει την αποστολή ανθρώπων στο διάστημα ο Βρετανός βασιλικός αστρονόμος, Μάρτιν Ρις, υποστηρίζοντας ότι η καλύτερη εναλλακτική είναι τα ρομπότ, που θα μπορούσαν να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά το ίδιο αποτελεσματικά.
0
διαστημα
© NASA
Διαφήμιση
Στη διάρκεια του podcast Lord Speaker’s Corner, που παρουσιάζει μέλη της βουλής των Λόρδων ο Βρετανός αστρονόμος, Μάρτιν Ρις έδωσε μία μίνι συνέντευξη, δίνοντας μία διαφορετική οπτική για τα ταξίδια στο διάστημα, προκρίνοντας τα ρομπότ ως ιδανική λύση. 

Όπως είπε ο ίδιος «Είμαι επιφυλακτικός ως προς την ιδέα πως αξίζει μια ανθρώπινη πτήση στο διάστημα», τονίζοντας ότι «Τώρα που τα ρομπότ μπορούν να κάνουν πράγματα για τα οποία χρειάζονταν οι άνθρωποι πριν από 50 χρόνια, το σενάριο να στέλνονται άνθρωποι στο διάστημα καθίσταται ολοένα και πιο αδύναμο συνεχώς».

Ο Ρις υποστήριξε επίσης ότι τα ταξίδια στο διάστημα θα πρέπει να απευθύνονται μονάχα σε εκείνους που είναι προετοιμασμένοι να αποδεχθούν ένα «πολύ μεγάλο επίπεδο κινδύνου» και ότι θα πρέπει να πληρώνονται ιδιωτικά παρά από τους φορολογούμενους.

Τα διαστημικά προγράμματα της Βρετανίας παραδοσιακά επικεντρώνονται στη διαστημική έρευνα παρά στις επανδρωμένες αποστολές.

Η Έλεν Σάρμαν ήταν η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτισσα που πήγε στο διάστημα συμμετέχοντας στην αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης Soyuz TM-12 το 1991.

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την ακολούθησε ο Τιμ Πικ, ο οποίος ταξίδεψε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως μέλος του σώματος αστροναυτών της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Τέσσερις Αμερικανοί υπήκοοι, που συμμετείχαν σε αποστολές της NASA, γεννήθηκαν επίσης στη Βρετανία.

martin risΟ Μάρτιν Ρις, στον οποίο απονεμήθηκε ο τίτλος του Βασιλικού Αστρονόμου το 1995, επισημαίνει πως δεν συμφωνεί με τα φιλόδοξα σχέδια του Έλον Μασκ περί εποικισμού του Άρη, ωστόσο χαιρέτισε τα επιτεύγματά του τόσο στους πυραύλους όσο και στα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα.

«Έκανε πολύ καλύτερη δουλειά σε σύγκριση με τις μεγάλες κοινοπραξίες που συνήθιζαν να εργάζονται για τη NASA στην παραγωγή αποτελεσματικών πυραύλων, οι οποίοι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και αυτό θα καταστήσει φθηνότερη την αποστολή προσωπικού στο διάστημα», εξήγησε.

Διαφήμιση