Αρχική Διάστημα Τεράστια έκρηξη στον ήλιο εξαπέλυσε μεγάλη ηλιακή έκλαμψη

Τεράστια έκρηξη στον ήλιο εξαπέλυσε μεγάλη ηλιακή έκλαμψη

Η ηλιακή έκλαμψη κορυφώθηκε αργά το Σάββατο (16 Απριλίου) στις 23:34 EDT (0334 GMT στις 17 Απριλίου) και ακολουθήθηκε λίγα λεπτά αργότερα από μια τεράστια έκρηξη ήλιου

0
ηλιακή καταιγίδα
Μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη που καταγράφηκε το 2010 από το Solar Dynamics Observatory της NASA. (Εικόνα: NASA/SDO)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο ήλιος εξαπέλυσε μια μεγάλη ηλιακή έκλαμψη το Σαββατοκύριακο των εορτών του καθολικού Πάσχα, προκαλώντας μπλακ άουτ και δημιουργώντας το υπόβαθρο για περισσότερες ηλιακές καταιγίδες που έρχονται. 

Η πασχαλινή ηλιακή έκλαμψη κορυφώθηκε αργά το Σάββατο (16 Απριλίου) στις 23:34 EDT (0334 GMT στις 17 Απριλίου) και ακολουθήθηκε λίγα λεπτά αργότερα από μια τεράστια έκρηξη ήλιου γνωστή ως εκτίναξη μάζας στέμματος, σύμφωνα με το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού των ΗΠΑ ( SWPC), το οποίο εποπτεύεται από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Η έκλαμψη καταχωρήθηκε ως ηλιοθύελλα κατηγορίας X1.1 (οι καταιγίδες της κατηγορίας Χ είναι οι πιο ισχυρές στον ήλιο ) και διήρκεσε περίπου 34 λεπτά, δήλωσαν αξιωματούχοι του SWPC.

Η έκλαμψη προήλθε από τις Περιφέρειες 2994 και 2993, ένα σύμπλεγμα ενεργών ηλιακών κηλίδων που έχει δει «σημαντική έκρηξη» από τότε που εμφανίστηκε στο ανατολικό άκρο του ήλιου, σύμφωνα με το SWPC.

«Η ηλιακή δραστηριότητα αναμένεται να είναι ενεργή την επόμενη εβδομάδα καθώς αυτές οι ηλιακές κηλίδες μεταναστεύουν στον ορατό δίσκο», έγραψε η SWPC.

Σύμφωνα με το SWPC, η πασχαλινή ηλιακή έκλαμψη προκάλεσε ένα σύντομο μπλακ άουτ.

«Τέτοιες εκρήξεις παράγονται από κρουστικά κύματα στις κορυφαίες άκρες των CME», έγραψε σε μια ενημέρωση ο αστρονόμος Τόνι Φίλιπς του Spaceweather.com . Επειδή η έκρηξη συνέβη στο ανατολικό άκρο του ήλιου, η στεφανιαία εκτόξευση μάζας που γέννησε πιθανότατα δεν κατευθύνεται στη Γη, έγραψε ο Phillips. 

Οι ηλιακές εκλάμψεις του περασμένου Σαββατοκύριακου έρχονται μετά από μια ηλιακή καταιγίδα κατηγορίας X1.3 στις 30 Μαρτίου και αρκετές εκλάμψεις κατηγορίας C και M από διαφορετικές περιοχές ηλιακών κηλίδων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ήλιος βρίσκεται επί του παρόντος σε μια ολοένα και πιο ενεργή φάση του 11ετούς ηλιακού του κύκλου. ο οποίος είναι γνωστός ως Ηλιακός Κύκλος 25 και ξεκίνησε το 2019.

Διαφήμιση