Αρχική Ελλάδα Χίος: Κλιματική αλλαγή με πρωτοπόρες δράσεις

Χίος: Κλιματική αλλαγή με πρωτοπόρες δράσεις

Σε μια «ευκαιρία» ζωντανής συζήτησης και αλληλεπίδρασης, που ενδυναμώνει τις προσπάθειες για μεταστροφή της ατομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή εξελίχθηκε το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα Chios Climate Chance .

0
XIOS FOTO
Διαφήμιση

Με στόχο να κατανοηθεί η κλιματική αλλαγή, να μετριαστεί το φαινόμενο και να προσαρμοστούν οι πολίτες στα νέα δεδομένα και ελπιδοφόρα, με την εμπλοκή και την κινητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, σφραγίστηκε στη Χίο η έναρξη των εργασιών του νέου πρωτοποριακού προγράμματος Chios Climate Chance.
Το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα, υλοποιείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Μαρία Τσάκος και Ιωάννη Σ. Λάτση, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Περιβάλλοντος – HELMEPA.
Σύσσωμη πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκή κοινότητα, και κοινωνία των πολιτών, εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σ΄ αυτό.
Οι δράσεις ξεκίνησαν με παρουσιάσεις, για την κλιματική αλλαγή και τη θαλάσσια ρύπανση, σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ εκπρόσωποι των  τοπικών οργανισμών και φορέων της Χίου κατέθεσαν τις αντιλήψεις, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των κατοίκων του νησιού. Τα ευρήματα θα αξιοποιηθούν ως θεμέλιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης.
Την Τρίτη, 7 Μαρίου έλαβε χώρα το Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, κατά τη διάρκεια του οποίου καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου

Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών του,  ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, ενώ δεσμεύτηκε ότι το ακριτικό νησί της Χίου θα είναι επαρκώς «θωρακισμένο» σε επικείμενες .  Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επεσήμανε ότι η προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον προαιρετική αλλά υποχρεωτική και προανήγγειλε την προκήρυξη διαγωνισμού από τον ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου ―όπου εντάσσεται και η Χίος―, ένα έργο 863 εκατ. ευρώ με στόχο ολοκλήρωσης εντός του 2027-28. Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν ακόμη η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, Διονυσία Αυγερινοπούλου, οι Βουλευτές Χίου Νότης Μηταράκης και Σταύρος Μιχαηλίδης, ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος Ευθύμιος Μητρόπουλος και η Πρόεδρος της HELMEPA Σεμίραμις Παληού. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του Α.Ε. Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Σιάο Τζουντσένγκ. Βεβαίως και εκείνη του καπτάν Παναγιώτη Τσάκου, «ψυχή» του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος και θερμού υποστηρικτή της Χίου.

 

Διαφήμιση