Αρχική Ειδήσεις Ηχηρό “Όχι” στην καθολική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων λένε οι κτηνίατροι

Ηχηρό “Όχι” στην καθολική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων λένε οι κτηνίατροι

Ένα ηχηρό “όχι” στην καθολική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και στην αποστολή γενετικού υλικού εξακολουθούν να λένε οι κτηνίατροι της χώρας, κάνοντας λόγο για μια “εμμονική” απόφαση, που μόνο πρόσθετη γραφειοκρατία και έξοδα για τον ιδιοκτήτη ζώων συντροφιάς επιφέρει.

0
σκύλος
Διαφήμιση

 

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει ήδη εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στην εφαρμογή του κανονισμού που προβλέπει την υποχρέωση των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς –συμπεριλαμβανομένων των κυνηγών- είτε να στειρώσουν το κατοικίδιο τους είτε να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Μετά την εκδήλωση της διαμαρτυρίας του στις 17 Ιανουαρίου, όπου ο ΠΚΣ κάλεσε τα μέλη του να κλείσουν τα ιατρεία τους σε μία ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην εφαρμογή του παραπάνω κανονισμού και την καθολική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, τώρα προχωράει ένα βήμα παραπέρα…
Προκειμένου να στηρίξει και να βοηθήσει τα μέλη του να εφαρμόζουν την ομόφωνη απόφαση της ΔΕ που προτρέπει τους κτηνιάτρους να μην συμμετέχουν προς το παρόν στη λήψη και αποστολή γενετικού υλικού προς το ΕΦΑΓΥΖΣ, κυκλοφόρησε αφίσες που μπορούν να αναρτώνται στα κτηνιατρεία προκειμένου να ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες ζώων.

 

202401311706704633

Σημειώνεται ότι ο νόμος αυτός, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, κινείται συνολικά σε λάθος κατεύθυνση:

• Δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων, ενώ η καθολική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και μπορεί σαν πρακτική να είναι έως και επικίνδυνη για κάποιον αριθμό ζώων και να προκαλέσει την υποβάθμιση της ευζωίας τους.

• Η γκρίζα ζώνη που προκύπτει με την περίθαλψη των μη σημασμένων ζώων από κτηνιάτρους είναι απαράδεκτη τόσο για την υγεία και ευζωία των ζώων όσο και για τις συνθήκες εργασίας στα κτηνιατρεία με τον «μπαμπούλα» της ερμηνείας του νόμου κατά το δοκούν και της επιβολής προστίμων.

• Ο κατακερματισμός της εποπτείας ζητημάτων που σχετίζονται με ζωοανθρωπονόσους και ο αποκλεισμός των συναδέλφων του δημοσίου τομέα από αυτήν είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και θα οδηγήσει πολλούς ιδιώτες συναδέλφους να επωμίζονται ευθύνες και αρμοδιότητες  που δεν τους αντιστοιχούν και θα έπρεπε να ανήκουν αυστηρά στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής.

• Η βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Στόχος του είναι αφενός η «φωτογραφική» διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

• Το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, όπως προτείνεται να εφαρμοστεί, προσθέτει ανούσια γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης, καθιστώντας τον κτηνίατρο γραμματέα του κράτους. 

 

Διαφήμιση