Αρχική Ειδήσεις Εκεί ψηλά στον Υμηττό…Τα “αδέσποτα” άλογα και ο αγώνας επιβίωσης τους

Εκεί ψηλά στον Υμηττό…Τα “αδέσποτα” άλογα και ο αγώνας επιβίωσης τους

Μετά το σάλο που έχει προκαλέσει το ζήτημα με τα “αδέσποτα” άλογα που κυκλοφορούν στον Υμηττό-πάνω από 90 στον αριθμό- χωρίς κανείς να έχει εξασφαλίσει την αξιοπρεπή τους διαβίωση, τον λόγο έχει ο Συνήγορος του Πολίτη, διατάσσοντας αυτεπάγγελτη έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν αλλά και ζουν τα υπερήφανα αυτά ζώα.

0
άλογα του Υμηττού
Διαφήμιση

 

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πλέον πολλά, όπως πως βρέθηκαν αυτά τα άλογα στον Υμηττό, ποιος τα έφερε και κυρίως, ποιός και πως εξασφαλίζει την αξιοπρεπή τους διαβίωση; 

Το θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και κάμποσούς μήνες, όταν διάφοροι κάτοικοι, εθελοντές κατήγγειλαν την παρουσία των ζώων στον Υμηττό, τονίζοντας ότι τα άλογα αυτά, δυσκολεύονται να βρουν τροφή, νερό, ενώ δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων για την παρουσία ενενήντα (90) και πλέον ιπποειδών (αλόγων) που δεν έχουν κηδεμόνα σε περιοχή του Υμηττού στο Δήμο Κρωπίας έδωσε εντολή αυτεπάγγελτης έρευνας.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, λόγω της σοβαρότητας του θέματος που αφορά στην προστασία των ζώων, του αυξημένου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης και των συνεχών εκκλήσεων των εθελοντών προς κάθε αρμόδια Υπηρεσία για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνδυασμό και με τη σχετική αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής σε θέματα προστασίας των ζώων, ο Συνήγορος του Πολίτη αποφάσισε να διενεργήσει αυτεπάγγελτη έρευνα:

  • για το συντονισμό των φορέων, την παρέμβαση προς αυτούς και την πραγματοποίηση των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να διασφαλισθεί η επιβίωση και η ευζωία των ιπποειδών,
  • για την εξακρίβωση των μέτρων που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν από τη διοίκηση για την ολοκληρωμένη, οριστική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος,
  • για τη διαπίστωση της επάρκειας του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και αν απαιτείται η βελτιστοποίησή του.

αλογα υμηττός

Πως βρέθηκαν τα άλογα στον Υμηττό

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια μικρή (αρχικά) ομάδα αλόγων μεταφέρθηκε από έναν άνθρωπο σε ένα σημείο στους πρόποδες στον Υμηττό και αφέθηκε σε μη περιφραγμένο χώρο. Τα ζώα αυτά δεν ήταν στειρωμένα, αναπαράχθηκαν και σήμερα βρίσκονται 92 άλογα να τριγυρνούν ελεύθερα στην περιοχή. Από αυτά, τουλάχιστον 15 θηλυκά βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, οπότε μέσα στους επόμενους μήνες τα ζώα αυτά θα είναι περισσότερα από 100 σε αριθμό.

Ωστόσο, στην περιοχή αυτή δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, ώστε να μπορέσουν αυτά τα ζώα να επιβιώσουν σε ελεύθερη κατάσταση, η χλωρίδα του Yμηττού δεν είναι τέτοια που να μπορεί να τα θρέψει, οπότε χρειάζονται τάισμα καθημερινά.

Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα ζώα να έχουν σχηματίσει κοπάδια, τα οποία έχουν συχνά ένταση (η οποία οδηγεί σε τραυματισμούς) λόγω των ορμονών και της επιθυμίας για αναπαραγωγή, καθώς επίσης και του περιορισμένου της τροφής και νερού που λαμβάνουν. Καθώς διαβούν σε μέρος με ακατάλληλες υποδομές, ώστε να μπορούν να χωριστούν/απομονωθούν, αφήνονται να αναπαραχθούν χωρίς έλεγχο και πολλά θηλυκά είτε αποβιώνουν κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή της γέννας, είτε είναι πολύ αδύναμα γιατί θηλάζουν ακόμα μη απογαλακτισμένα πουλάρια κατά τη διάρκεια νέας εγκυμοσύνης.

 

 

 

Τα ζώα αυτά δεν τυγχάνουν πλήρους και ολοκληρωμένης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Τα άλογα απομακρύνονται από το σημείο στο οποίο ταΐζονται και τριγυρνούν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές σε αναζήτησή φαγητού και νερού, καταστρέφοντας μποστάνια κατοίκων και διασχίζοντας δρόμους, κάτι που τα καθιστά πολύ πιθανό κίνδυνο για διερχόμενους οδηγούς. 

Προφανώς είναι χωρίς επιτήρηση το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, και στο έλεος πολιτών που στην καλύτερη περίπτωση, ακόμα και αν έχουν την καλύτερη πρόθεση, μη γνωρίζοντας από φροντίδα ιπποειδών μπορεί να τα βλάψουν, στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να έχουν πολύ χειρότερες βλέψεις.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (Νόμος 4830/2021) οι κανόνες για την ευζωία (την καλή φυσική και ψυχική κατάσταση του ζώου σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί και πεθαίνει) αφορούν σε όλα τα ζώα. Οι κανόνες ευζωίας των ζώων διασφαλίζουν τις ακόλουθες αρχές: i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα. ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες. iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη. iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση. v. Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

 

 

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα συγκεκριμένα άλογα που ζουν στον Υμηττό δεν ζουν σύμφωνα με τους κανόνες ευζωίας που ο νόμος ορίζει για κάθε δεσποζόμενο ή αδέσποτο ζώο. Ως εκ τούτου, κανονικά, θα έπρεπε να υπήρχαν δομές και φορείς να μπορούν να εξασφαλίσουν σε αυτά τα ζώα τις συνθήκες ευζωίας που τους αρμόζουν. Υπάρχουν όμως;

 

Ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά για τα άλογα στον Υμηττό!
Διαφήμιση