Αρχική Special Topics Θερμαινόμενη κουβέρτα: Γιατί δεν πρέπει να είναι αναμμένη όταν κοιμάστε

Θερμαινόμενη κουβέρτα: Γιατί δεν πρέπει να είναι αναμμένη όταν κοιμάστε

Η θερμαινόμενη κουβέρτα αποτελεί μία έξυπνη και πρακτική απάντηση απέναντι στο κρύο κα στην υγρασία για να εξασφαλίσουμε έναν ζεστό ύπνο τους χειμωνιάτικους μήνες.

0
ilektriki kouberta 1280x720 1
Διαφήμιση

 

Ωστόσο η χρήση της θεωρείται χρήσιμη υπό συνθήκες, με τους κατασκευαστές αλλά και τους γιατρούς να επισημαίνουν ότι η θερμαινόμενη κουβέρτα είναι για να προθερμάνει το στρώμα, αλλά δεν πρέπει να λειτουργεί όταν έρθει η ώρα του ύπνου.

Και γιατί αυτό; Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο ύπνος με θερμαινόμενη κουβέρτα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία, ειδικά αν χρησιμοποιούνται για πολύ ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Απαντώντας στην εφημερίδα The Spokesman Review, οι ειδικοί τόνισαν ότι η ακούσια υπερθέρμανση του σώματος θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο. Εξήγησαν πώς διάφορες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, μπορούν να προκαλέσουν νευροπάθεια -η οποία σημαίνει βλάβη στα περιφερικά νεύρα.

Το NHS σημειώνει ότι η περιφερική νευροπάθεια αναπτύσσεται όταν τα νεύρα στα άκρα του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια και τα χέρια, υφίστανται βλάβη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, μυρμήγκιασμα και αίσθημα τσιμπήματος, καθώς και μούδιασμα.

Σύμφωνα με τις Dr Eve Glazier και Dr Elizabeth Ko: «Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζει την ευαισθησία του ατόμου στη θερμότητα, ιδίως όταν κοιμάται. Αυτό καθιστά δυνατή την υπερθέρμανση κατά τη διάρκεια του ύπνου με θερμαινόμενη κουβέρτα ή ακόμη και την πρόκληση εγκαυμάτων σε περιοχές άμεσης επαφής με τη συσκευή».

Ενώ έχουν υπάρξει ορισμένες αναφορές για θανάτους από θερμοπληξία που προκλήθηκαν από θερμαινόμενες κουβέρτες, οι γιατροί διαβεβαίωσαν ότι αυτοί είναι «εξαιρετικά σπάνιοι».

Προειδοποίησαν επίσης ότι οι θερμαινόμενες κουβέρτες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας μειώνεται κατά έναν ή δύο βαθμούς όταν κοιμόμαστε, γεγονός που έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι ένα θερμαινόμενο περιβάλλον ύπνου θα μπορούσε να επηρεάσει τους νυχτερινούς κύκλους θερμοκρασίας του σώματος και να εμποδίσει τον ύπνο.

Συζήτησαν επίσης τον αντίκτυπο των θερμαινόμενων κουβερτών και των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ΗΜΠ). Το National Cancer Institute Trusted Source αναφέρει ότι οι θερμαινόμενες κουβέρτες αποτελούν πηγή ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων εξαιρετικά χαμηλών συχνοτήτων (ELF-EMF), μαζί με τις γραμμές ρεύματος, τα ηλεκτρικά καλώδια και τις ηλεκτρικές συσκευές.

Οι γιατροί είπαν: «Η ανησυχία είναι ότι, επειδή το σώμα μας παράγει δισεκατομμύρια μικροσκοπικά ηλεκτρικά ερεθίσματα που είναι ικανά να επηρεαστούν από εξωτερικά ΗΜΠ, η έκθεση μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία».

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Καρκίνου σημειώνει ότι «δεν έχει εντοπιστεί κανένας μηχανισμός με τον οποίο τα ELF-EMF ή η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο». Απαιτείται περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτό.

Αντί να χρησιμοποιείτε τη θερμαινόμενη κουβέρτα για όλη τη νύχτα, οι γιατροί πρότειναν να προθερμάνεις το κρεβάτι σου μια ώρα πριν και να το απενεργοποιείς όταν ξαπλώνεις στα σεντόνια. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιείς στρώσεις παπλωμάτων και κουβερτών για να σε κρατούν ζεστή μέχρι το πρωί.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για ένα βρέφος ή για κάποιον που έχει κινητικά προβλήματα.

Θα πρέπει επίσης να ελέγχουμε ότι η θερμαινόμενη κουβέρτα είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας και να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με την αποθήκευση, τη συντήρηση και τον καθαρισμό της.

Διαφήμιση