Αρχική Special Topics Τα στοιχεία της φύσης σε πλήρη “ταύτιση” για παραγωγή νερού

Τα στοιχεία της φύσης σε πλήρη “ταύτιση” για παραγωγή νερού

Σε πλήρη ταύτιση τα στοιχεία της φύσης μπορούν και “συνεργάζονται” , επιτυγχάνοντας την παραγωγή νερού · Πρόκειται για μία πρωτοποριακή συσκευή που αντλεί νερό από τον αέρα με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, που μπορεί να δημιουργηθεί απλά και οικονομικά, εξασφαλίζοντας την αποδοτική παραγωγή νερού αλλά και την ευρεία χρήσης της !

0
νερό
Διαφήμιση

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Applied Physics Reviews», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης στην Κίνα ανέπτυξαν μια νέα πρωτοποριακή τεχνολογία συλλογής ατμοσφαιρικού νερού με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή επαρκούς ποσίμου νερού για την επιβίωση των ανθρώπων σε αυτές τις περιοχές.

Αυτή η τεχνολογία συλλογής ατμοσφαιρικού νερού χρησιμοποιεί ένα σούπερ υγροσκοπικό τζελ, γνωστό για την εξαιρετική του ικανότητα να διογκώνεται και να παγιδεύει το αλάτι. Το πρωτότυπο έχει θαλάμους εκρόφησης και συμπύκνωσης και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη σύλληψη καθαρού νερού, ακόμη και με ελάχιστο φως. Η τεχνολογία με αυτή τη συσκευή θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τις περιοχές με άφθονη ηλιοφάνεια αλλά περιορισμένο καθαρό πόσιμο νερό.

«Αυτή η ατμοσφαιρική τεχνολογία συλλογής νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των καθημερινών αναγκών παροχής νερού, όπως το πόσιμο νερό των νοικοκυριών, το βιομηχανικό νερό και το νερό για την προσωπική υγιεινή», αναφέρει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ. Ρούζου Γουανγκ, σε δελτίο Τύπου.

«Εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός ότι ακόμη και όταν εισαγάγαμε έως και πέντε γραμμάρια αλάτι σε ένα γραμμάριο πολυμερούς, το πήκτωμα που προέκυψε διατήρησε τις ιδιότητες διόγκωσης και παγίδευσης αλατιού», πρόσθεσε.

Πρωτοποριακή συσκευή αντλεί νερό από τον αέρα με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας
(WANG RUZHU)

Το πρωτότυπο της ομάδας, το οποίο περιλαμβάνει έναν στροβιλοκινητήρα στο θάλαμο συμπύκνωσης για την ενίσχυση της ανάκτησης του νερού, επέδειξε απόδοση άνω του 90% στην ανάκτηση του νερού. Συγκέντρωσε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν το ηλιακό φως ήταν ελάχιστο.

Ο επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να βελτιώσουν το σύστημα επιτρέποντας την ταυτόχρονη προσρόφηση και εκρόφηση νερού με τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, μεγιστοποιώντας έτσι την ημερήσια απόδοση νερού ανά μονάδα προσροφητικού υλικού. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να είναι επωφελής για την αφύγρανση, τη γεωργική άρδευση και τη θερμική διαχείριση σε ηλεκτρονικές συσκευές.

 

Διαφήμιση