Αρχική Special Topics Καρέ-καρέ ο ακραίος καύσωνας στη Βραζιλία με 58,5 °C

Καρέ-καρέ ο ακραίος καύσωνας στη Βραζιλία με 58,5 °C

Ακραίος καύσωνας που άγγιξε τους 58,5 °C καταγράφηκε στη Βραζιλία τα τελευταία 24ωρα, φαινόμενο που θα διατηρηθεί μέχρι και την Παρασκευή.

0
καύσωνας Βραζιλία Νοέμβριος 2023
Διαφήμιση

Ο ακραίος καύσωνας που πλήττει τη Βραζιλία με θερμοκρασίες που έφτασαν και τους 58,5 °C γράφει ιστορία στο κεφάλαιο της κλιματικής αλλαγής που έπληξε τo 2023 ολόκληρο τον κόσμο.

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (INMET) έθεσε 15 πολιτείες, στο νοτιοανατολικό, στο κεντροδυτικό και στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και την πρωτεύουσα, την Μπραζίλια, σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.

Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, που ήταν οι 58 βαθμούς Κελσίου, είχε καταγραφεί μόλις τον Φεβρουάριο.

Η ονομαστική πρόβλεψη για τη θερμοκρασία  την Τρίτη 14/11 ήταν πως θα έφθανε τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Βραζιλία χαρτης καύσωνας

Με τα θερμόμετρα να δείχνουν 37,3 βαθμούς Κελσίου, η Μπραζίλια από την πλευρά της κατέγραψε την πιο υψηλή θερμοκρασία στα χρονικά αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, εν έτει 1962, σύμφωνα με την INMET.

Όσο για τη μεγαλύτερη μητρόπολη της Λατινικής Αμερικής, το Σαν Πάουλου, αυτή κατέγραψε τη δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, 37,7 βαθμούς Κελσίου, ένα δεκαδικό ψηφίο κάτω από το απόλυτο ρεκόρ, τους 37,8 βαθμούς Κελσίου, που ανάγεται στον Οκτώβριο του 2014.

«Για εμάς που δουλεύουμε στον δρόμο, είναι αφόρητα τα πράγματα με αυτή τη ζέστη. Προσπαθώ να φθάσω πολύ νωρίς για να φύγω» το μεσημέρι, είπε η Ντόρα, 60 χρονών, που πουλάει τα προϊόντα της σε λεωφόρο της πόλης και θέλησε να δώσει μόνο το μικρό της όνομα.

Το κύμα ζέστης –οι θερμοκρασίες είναι κατά τουλάχιστον 5° Κελσίου πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή– αναμένεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον  την Παρασκευή 17/11, σύμφωνα με τις προβλέψεις της INMET.

brazil 330x200

Ο καύσωνας στη Βραζιλία οδηγεί εξάλλου σε νέα ρεκόρ κατανάλωσης ενέργειας. Αφού έσπασε για πρώτη φορά στα χρονικά το φράγμα των 100.000 μεγαβάτ τη Δευτέρα, την Τρίτη 14/11 σημειώθηκε νέο ρεκόρ, 101.400 μεγαβάτ, κατά τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Εξαιτίας του Ελ Νίνιο, η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με ακραία φαινόμενα εδώ και μήνες: ιστορική ξηρασία πλήττει τον Αμαζόνιο και παραποτάμους του από τη μια, ενώ από την άλλη καταγράφονται σφοδρές βροχοπτώσεις και κυκλώνες στον νότο.

Η ξηρασία συνέβαλε να μεγεθυνθεί το εύρος πυρκαγιών στην Παντανάλ (δυτικά), όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος στον κόσμο. Οι φωτιές αποδίδονται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες.

Διαφήμιση